Top rješenja za brzi oporavak od opeklina

Sunčanje je jedna od omiljenih aktivnosti za vrijeme godišnjih odmora, a čest rezultat su opekline. Povećano izlaganje sunčevim zrakama dovodi do veće opasnosti za kožu. Zato je važno pravilno se zaštititi, ali i pravovremeno i ispravno reagirati ako do opeklina ipak dođe.

Brojne posljedice štetnog sunčevog zračenja

Sunčane opekline su bolna i neugodna površinska oštećenja kože koja mogu biti veoma opasna za zdravlje. Štetno djelovanje sunca vidljivo je, ne samo u obliku opeklina, nego i u ubrzanom starenju kože. Sunce doprinosi pojavi tamnih mrlja i bora, a u najtežim slučajevima utječe na razvoj kožnih bolesti kao što je melanom ili rak kože.

Kod pojave opeklina javlja se crvenilo, iritacija, bol i peckanje. Prepoznaju se kao bolno i neugodno žarenje na koži, a često se pojave i mjehurići. Ovisno o težini i površini, opekline se dijele u četiri skupine. Opekline od sunca pripadaju prvom stupnju, a iako se čini da se ne radi o teškom stanju, one dugoročno oštećuju kožu i stvaraju rizik od bolesti.

Od opasnosti štetnih sunčevih zraka najviše se trebaju čuvati osobe s osjetljivom kožom, mala djeca i osobe sklone alergijama.

Spas za oštećenu kožu

Nakon što se uoče prvi simptomi opeklina, potrebno je u kratkom roku pružiti koži olakšanje i ublažiti pregrijanost. Na taj način smanjit će se rizik od većih kožnih oštećenja.

Nakon nastanka opeklina potrebno je zahvaćeno područje prije svega rashladiti vodom. Potom se nanose proizvodi za ublažavanje crvenila i iritacije. Spas za ublažavanje posljedica opeklina predstavljaju prirodni gelovi poput kamilice, panthenola ili aloe vere. Proizvodi koji ih sadrže daju trenutno olakšanje te umiruju i sprječavaju upalne procese, a pružaju i potrebno osvježenje.

Gelovi na bazi aloe vere prvi su izbor kod opeklina i kožnih iritacija jer umiruje, hladi i obnavlja kožu pa tako pruža trenutno olakšanje. Panthenol je blagotvorni sastojak koji umiruje kožu, održava njenu vlažnost, obnavlja ju i stvara zaštitni sloj. Zbog svojeg protuinfekcijskog svojstva odličan je izbor za liječenje opeklina.

opekline

Trenutno olakšanje pruža i termalna voda. Ona djeluje umirujuće i u trenu rashlađuje kožu. Vraća koži potrebnu vlažnost i sprječava daljnje isušivanje.

Koža nakon pretrpjelih opeklina je isušena, crvena i osjetljiva. Za vrijeme opeklina pijte dosta tekućine kako koža ne bi dehidrirala. Neko vrijeme nakon opeklina koži je potreban oporavak.

Bolje spriječiti nego liječiti

Zdravlje kreće iznutra, pa je u zaštiti kože važno obratiti pozornost i na prehranu. Antioksidanti u obliku dodataka prehrani štite i potiču proces obnove kože i jačanja kožne barijere. Sastojci poput beta karotena, astaksantina i ulja boreča pomažu u obnovi kože iznutra te sprječavaju negativne posljedice sunčanih opeklina.

Najvažnija mjera zaštite od sunčanih opeklina je izbjegavanje izlaganja suncu u vremenu od 11 do 17 sati. Ipak, boravak na plaži često uključuje cjelodnevno izlaganje suncu pa ne zaboravite na redovito nanošenje proizvoda za zaštitu. Oni se nanose svaka dva sata, a važno je koristiti vodootporne proizvode kako biste bili sigurni i u vodi.

opekline

Zaštitite kožu lica i tijela proizvodima koji odgovaraju vašim potrebama. Osobe s osjetljivom kožom trebaju birati proizvode sa sastojcima koji pružaju minimalan rizik od alergijskih reakcija, a poželjno je koristiti različite proizvode za lice i tijelo. Također, nježna dječja koža zahtijeva prilagođenu zaštitu.

Dodatnu zaštitu od sunca pružaju kape i šeširi, kao i inovativni odjevni predmeti koji sadrže poliamidne tkanine koje ne propuštaju UV zrake. Tako možete izbjeći opekline lica, vrata i ramena.

Iako ste zaštitili kožu lica i tijela od sunca, nakon sunčanja nanesite gel ili losion poslije sunčanja. Proizvodi nakon sunčanja vrlo su korisni jer obnavljaju kožu, smanjuju pregrijanost kože i tijela i potiču njenu obnovu i hidrataciju. Dodatno, nakon tuširanja nanesite neki od losiona kako biste spriječili procese starenja kože.  Ako ih koristite svakodnevno nakon sunčanja, koža će vam biti zahvalna.

Proizvode za zaštitu od opeklina možete pronaći u ljekarni Prima Farmacia ili na webshopu.

Foto: Prima Farmacia

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Novi Način najbržima osigurao besplatne građevinske konzultacije

Novi način je građevinski projektantski ured u području projektiranja nosivih konstrukcija, sanacija i rekonstrukcija postojećih građevina s iskustvom na domaćem i...