Ovaj OPG iz Zadra uzgaja biljku koju raste u Zapadnoj Africi, Indiji, Turskoj i Brazilu!

OPG Zdrava navika je pokrenut u kolovozu prošle godine, nakon što se u poduzetnici Martini Ćustić rodila ljubav prema sadnji i uzgoju bilja. Kako je prije nekoliko godina pokrenula trgovinu Zdrava navika i obrt Biorezonanca, u potpunosti je posvećena zdravlju pa ni s poljoprivrednim gospodarstvom nije željela drugačije. Odlučila je uzgajati ljekovito bilje koje će kasnije prerađivati u pripravke.


Pročitajte više: Djetetova bolest Martinu Ćustić potaknula je da postane poduzetnica, i to dvostruka


Što je bamija?

Martina Ćustić zdravlju pristupa na drugačiji način pa će tako OPG Zdrava navika uzgajati biljke koje nisu uobičajene na ovom području. Jedna od njih je bamija, ljekovita i jestiva biljka, a glavna područja uzgoja su joj Zapadna Afrika, Turska, Indija, Brazil, te jug SAD i Europe. Regulira razinu šećera u krvi, pomaže radu jetre, dobra je za kožu, a pripisuju joj se i afrodizijačka svojstva.

“Ideja o uzgoju bamije je došla kroz školovanje za fitoterapeuta uz paralelni studij Primijenjene ekologije u poljoprivredi. Bamija ima izvrsna ljekovita svojstva koje smo istražili na znanstvenim tražilicama poput pubmeda, Google scholar te ostale znanstvene literature koje navode kako je bamija odlična za želudac, probavu, ali i za regulaciju šećera. Kao Fitoterapeut, prepoznala sam potrebe klijenata te kao student Primijenjene ekologije u poljoprivredi izazov sadnje”, rekla nam je Martina, dodajući: “Brendirat ćemo ju kao prvu dalmatinsku bamiju koja raste na OPG-u Zdrava navika. 


Pročitajte više: Martina Ćustić je krenula u poduzetništvo zbog bolesti djeteta, a sad je osmislila i svoju liniju čajeva!


Uzgajat ćemo biljke kojih nema na našem području

Osim bamije u planu je sadnja dragoljuba, koprive, matičnjaka, ehinaceje. “Sve je to već i posađeno, ali testiramo. Uz to, naš OPG će u budućnosti uzgajati biljke kojih nema na našem području, a agroekološki uvjeti su povoljni za njih. Razlikovat ćemo se po tome što primarna biljka koju sadim je u našim krajevima nepoznata i samim time gradimo nešto novo kao brand. Također, bit će otvorenog tipa pa će svatko moći doći vidjeti uzgoj i preradu te se uvjeriti u kvalitetu.”

S obzirom na to da studira ekologiju u poljoprivredi, biljke u OPG će uzgajati na ekološki način. “Sve sadnice su iz ekološke sjemenke koju sama klije, a sjeme ima i certifikate koji to potvrđuju. Daljnji uzgoj ide istim tijekom te nema nikakvog špricanja ni ostalih nedozvoljenih stvari. To se može vidjeti po travi koje ima u vrtu.” 

U jednoj godini Martina je uspjela postaviti svoj OPG ‘na noge’, no brojni su ciljevi, ali i planovi pred njom. “Za koju godini kada sve izgradim što sam zamislila bit će to pravi jedan mali raj. Veselim se svemu što dolazi”, zaključila je Martina.

Foto: Privatna arhiva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Konferencija za poduzetnice Hvar

Poduzetnice, na Hvaru pričamo o važnim aspektima poslovanja i problemima turizma

Poduzetnice se svakodnevno susreću s morem briga. Žele li malo 'odmoriti' i uz društvo ambicioznih i uspješnih žena poput njih razgovarati...
- Advertisment -