Što trebate znati ako pokrećete OPG?

Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo (OPG) prema Zakonu o OPG-u je organizacijski oblik gospodarskog subjekta poljoprivrednika fizičke osobe koji radi stvaranja dohotka samostalno i trajno obavlja djelatnost poljoprivrede i s njom povezane dopunske djelatnosti, a temelji se na korištenju vlastitih i/ili unajmljenih proizvodnih resursa te na radu, znanju i vještinama članova obitelji.

Povezano:

OPG je strateški važan organizacijski oblik poljoprivrednog gospodarstva u RH, te je kao takav namijenjen samo fizičkim osobama, a fizička osoba ima mogućnost odabira obavljanja gospodarske djelatnosti poljoprivrede kao glavne ili kao sporedne, odnosno odabrati zanimanje poljoprivrednik kao glavno ili dodatno zanimanje.

Prema podacima APPRRR, u Hrvatskoj broj registriranih obiteljskih gospodarstava iznosi 162 966. Većinu OPG-ova vode muškarci (čak 70 %), dok nositeljice vode samo 49 571 obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava odnosno tek 30 % od ukupnog broja. 

Za otvaranje OPG-a ne treba osigurati temeljni kapital, niti treba imati odgovarajuću stručnu spremu, iako ukoliko se želite aplicirati na neke od EU natječaja stručna sprema nositelja bit će važna prilikom bodovanja vaših projekata. Za početak je potrebno odrediti nositelja OPG-a koji je ujedno punoljetni član.

U nastavku vam donosimo mali vodič koji će vam pomoći prilikom otvaranja. Pritom je važno napomenuti kako je ovaj tekst informativnog karaktera, te kako se prije otvaranja savjetuje kontaktirati dodatno odgovorne institucije, kao što je Agencija za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju (APPRRR) i Ministarstvo poljoprivrede, kako biste bili upoznati s trenutno važećim zakonskim propisima.

OPG

Koraci i dokumentacija

 1. Otvoriti žiro račun za fizičku ili pravnu osobu koji glasi na nositelja OPG-a
 2. Nositelj treba podnijeti Zahtjev za upis u Upisnik poljoprivrednih gospodarstava u uredu APPRRR
 3. Prijava u poreznoj upravi – prijava u registar poreznih obveznika odnosno obveznika poreza na dohodak (ako je primjenjivo)
 4. Izrada pečata u trenutku upisa u Registar poreznih obveznika
 5. Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje s ciljem registracije početka osiguranja obveznika
 6. Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje s ciljem registracije početka osiguranja obveznika
 7. APPRRR (Agencija za plaćanje u poljoprivredi) izdaje Rješenje o upisu u Upisnik PG te dodjeljuje jedinstveni matični identifikacijski broj- MIBPG dok nositelj i članovi dobivaju iskaznicu OPG-a koja vrijedi uz osobnu iskaznicu
 8. Odabir knjigovodstvenog servisa – nije obvezno, ali je zasigurno preporučljivo
OPG

Izgled zahtjeva i popis dokumentacije koja se zahtjevu prilaže možete pročitati u Pravilniku o upisu u Upisnik poljoprivrednih gospodarstava.

OPG može obavljati sljedeće djelatnosti

 • Djelatnost poljoprivrede – osnovna je djelatnost OPG-a koja obuhvaća bilinogojstvo, stočarstvo i s njima povezane uslužne djelatnosti u skladu sa skupinama 01.1, 01.2, 01.3, 01.4, 01.5 i 01.6 NKD-a
 • Pomoćne djelatnosti u poljoprivredi – podrazumijevaju obradu i održavanje zemljišta, uzgoj, žetvu ili berbu bilja, držanje i/ili uzgoj te korištenje stoke, a pored toga obuhvaćaju i prateće uslužne djelatnosti uključujući pripremu, pakiranje, transport, skladištenje i/ili promet tih proizvoda, te usluživanje i iznajmljivanje
 • Dopunske djelatnosti na OPG-u – uključuju proizvodnju poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda na OPG-u, proizvodnju neprehrambenih proizvoda i predmeta opće uporabe na OPG-u, pružanje ugostiteljskih, turističkih i ostalih usluga, sadržaja i aktivnosti na OPG-u

Ukoliko imate dodatnih pitanja ili vas zanima više informacija vezanih uz pokretanje OPG-a ili apliciranje na neke od natječaja Programa ruralnog razvoja možete nas potražiti u uredu IPS Konzaltinga na adresi A. Starčevića 66 u Sisku, e-mailom na [email protected] ili telefonski na broj 044 540 373.

Autorica: konzultantica Ana-Marija Špicnagel Ćurko, vlasnica tvrtke IPS Konzalting.

Foto: Privatna arhiva, Unsplash

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -