Organizacija i planiranje vjenčanja bez muke i stresa? Može uz Weddingellu

Iako bi organizacija i planiranje vjenčanja trebala predstavljati radosnu i zabavnu aktivnost, mladencima se često gomilaju mnoge obveze, zadaci i nepredviđeni detalji, a kako se bliži datum vjenčanja raste pritisak i javlja se nervoza. Podaci i bilješke obično se čuvaju svugdje samo ne tamo gdje će biti nadohvat ruke kad zatrebaju. 

 Weddingella olakšava organizaciju i planiranje vjenčanja

Jelena Pokrajčić sve je to prošla na vlastitom vjenčanju, pa je kroz svoje iskustvo, zajedno sa suprugom dobila želju osmisliti nešto što će mladencima dati mogućnost jednostavno i smireno organizirati dan za pamćenje. Tako je nastala Weddingella, online wedding planner za mladence koji sami planiraju vlastito vjenčanje.

1. Jelena na kojem principu Weddingella zapravo funkcionira?

Weddingelli se pristupa putem web stranice www.weddingella.hr gdje se parovi mogu registrirati i dobiti na raspolaganje 14 dana besplatnog probnog perioda softvera za planiranje vjenčanja. Zasad je dostupna samo u web inačici na hrvatskom jeziku, ali u pripremi imamo i mobilnu aplikaciju, koja će obogatiti iskustvo korištenja Weddingelle nekim novim mogućnostima, te verziju na engleskom jeziku.

 2. Predstavlja li Weddingella isključivo svojevrsni planer vjenčanja ili i sugerira određene poteze, lokacije, dućane i sl.?

Weddingella omogućava mladencima da na jednom mjestu imaju sve podatke, bilješke, kalkulacije i ideje vezane uz vjenčanje, ali ona predstavlja puno više od digitalnog notesa. U samo petnaestak minuta nakon izrade svog korisničkog računa, mladenci će upotrebom „čarobnjaka“ moći kreirati osnovnu konstrukciju svih dijelova svog vjenčanja. Tu pričamo o brzoj izradi popisa gostiju koje će samo odabrati s liste Facebook prijatelja, popisu zadataka za narednih nekoliko mjeseci i liste troškova koja će se oblikovati po tipu njihovog vjenčanja itd. Većina tih stvari već je dostupna za korištenje, a ostale su na putu.

Weddingella je također puna korisnih detalja koji planiranje pretvaraju u pravu igru. Jedan od zanimljivijih dijelova je slaganje rasporeda sjedenja gdje svakog gosta treba posjesti u njegovu stolicu na tlocrtu dvorane. Interesantan dio nastupa kada korisnik odabere da stolice poprime boju ovisno o podacima gostiju: po spolu (stolice za dame postaju crvene, a za gospodu plave), po strani (mladenkini, mladoženjini ili zajednički), po statusu potvrde dolaska (dolazi, ne dolazi, nije pozvan, nije odgovorio…) itd. Na taj način može se lako uočiti da za nekim stolom ima previše djevojaka i premalo mladića pa ih treba prerasporediti ili da raspored treba popraviti jer za stolovima još uvijek ima gostiju koji su odustali od dolaska.

organizacija i planiranje vjenčanja
Plan rasporeda sjedenja

S obzirom da se osnovni poslovni model Weddingelle ne temelji na oglašavanju, zasad se u njoj ne mogu pronaći sugestije za odabir dobavljača. U budućnosti imamo u planu neke zanimljive ideje vezane uz pomaganje mladencima da što jednostavnije pronađu prave stvari za svoje vjenčanje, ali o tome nam je još prerano govoriti.

 3. Kako je i kada projekt startao te otkud želja za kreiranjem ovakvog programa? Je li itko iz tima već imao iskustva u organizaciji vjenčanja?

Moj suprug Tomislav, s kojim radim na ovom projektu, imao je dosta iskustva vezanog uz organizaciju kompleksnih evenata kroz aktivnosti u organizaciji “Kontejner – biro suvremene umjetničke prakse”, ali nitko iz tima nije se profesionalno bavio organizacijom vjenčanja.

Ideja o kompjutorskom programu koji bi pomagao u planiranju vjenčanja prvi nam se put pojavila prije nekoliko godina kada su počele dolaziti na red svadbe naših prijatelja iz generacije, ali tada smo to uglavnom spominjali kroz zezanciju. Nakon toga smo bili u prilici uživo pratiti i pomagati organizaciju svadbi nama bliskih osoba, a konačni poticaj vjerojatno je bila Tomislavova i moja svadba prije dvije i pol godine 🙂

Iako smo oboje uživali u pripremi svih detalja vezanih za vjenčanje, shvatili smo koliko je to stvarno posla i koja količina vremena neplanirano odlazi u organizaciju. Nakraju je sve ispalo odlično, fotografije s vjenčanja su čak objavljene u hrvatskom izdanju Cosmopolitana, a nakon par mjeseci smo imali i prvu verziju Weddingelle za Blackberry i iPad uređaje.

Weddingella je nakon toga prošla nekoliko faza i promjenu platforme dok nismo došli do onoga s čime smo zadovoljni.

 4. Koliki tim zapravo imate i kako on funkcionira?

Naš tim se trenutno sastoji od četiri osobe i nastao je unutar postojeće softverske tvrtke Binaria d.o.o. Iako svi u sudjelujemo u oblikovanju proizvoda, svatko od nas ima neka primarna zaduženja. Tomislav je direktor tvrtke, a njegov posao su razvoj poslovnog modela i prodaje te upravljanje timom i razvojem softvera. Josip je odgovoran za razvoj serverske aplikacije, planiranje i programiranje korisničkih sučelja i testiranje. Silvije radi na programiranju web i mobilnih aplikacija. Moj posao se odnosi na svakodnevnu komunikaciju s korisnicima i s njima sam u kontaktu od trenutka registracije do vjenčanja. Uređujem profile i stranice na socijalnim mrežama, osmišljavam online marketinške kampanje te pratim njihov učinak na posjete web stranici i broj novih korisničkih registracija.

Osim nas četvero, na dijelovima projekta su bili angažirani i vanjski suradnici, a kada je zatrebalo u pomoć su priskakali i prijatelji.

5. Staromodno bismo mogli reći da je organizacija vjenčanja uglavnom „ženski biznis“. Bave li se muškarci u Vašem timu isključivo onim tehničkim dijelom posla ili im je interesantno ulaziti i u samu srž planiranja vjenčanja? Može li to uopće biti odvojeno?

Prva asocijacija na vjenčanje najčešće je mladenka u prekrasnoj vjenčanici, a to je i uobičajeni motiv naslovnica časopisa za vjenčanja, promotivnih materijala sajmova vjenčanja i sl. Djevojke su u pravilu te koje nose kreativni dio planiranja vjenčanja i provode najviše vremena u maštanju, istraživanju na internetu te beskrajnim razgovorima s prijateljicama o detaljima. Međutim da bi se sve te slatke ideje provele u djelo, potrebno je puno ozbiljnog posla koji u nekom trenutku počne gubiti karakterizaciju muški/ženski. Dečki možda nisu toliko zainteresirani za vrstu cvijeća ili boju nadstolnjaka, ali ih operativni dio priče itekako zanima.

Naš tim većinom čine dečki i oni nose glavni dio projekta. Jako bitna stvar koja nam je pomogla da Weddingellu izdignemo od sličnih rješenja u svijetu je njihovo iskustvo u razvoju atraktivnih korisničkih sučelja, a to je inače i specijalnost tvrtke Binaria. Međutim uz tehnički dio posla se često znaju upustiti u duge rasprave o problemima pri planiranju vjenčanja i najboljem načinu da ih se riješi kroz softver. Ako ste mislili da cure najviše znaju o vjenčanjima, trebate jedan dan posjetiti našu firmu 🙂

6. Zanima nas i financijska strana priče, jeste li bili dijelom nekog inkubatora, imali poticaj države ili „poslovnih anđela“, ili ste sve financirali vlastitim sredstvima? Tražite li trenutno investitore te jesu li oni uglavnom iz zemlje ili iz inozemstva?

Weddingellu smo dosad u potpunosti razvijali vlastitim sredstvima i na taj način uspjeli doći do toga da ona počne donositi prve prihode. U početku smo dosta vremena posvećivali istraživanju izvora vanjskog financiranja (poslovni anđeli, startup akceleratori), a u više navrata smo dobili priliku prezentirati projekt u tom okružju i putem prikupiti dosta poslovnih znanja.

S obzirom da smo već imali vlastitu tvrtku koja je imala stabilne prihode, a i nakon što smo osjetili da sam fundraising proces zahtijeva dosta vremena i novca, odlučili smo sami i uz potporu obitelji financirati projekt do izlaska na tržište. To možda i nije bio najbrži put, ali prvi rezultati su tu. Sada se fokusiramo na povećanje prihoda od prodaje, a o investicijama ćemo nastaviti razmišljati kad osjetimo da smo na pragu nečega čiji uspjeh se može znatno ubrzati injekcijom kapitala.

U rujnu prošle godine ušli smo u 3. generaciju Zagrebačkog inkubatora poduzetništva s još nekoliko sjajnih timova. Osim što pruža coworking prostor, ZIP nudi kvalitetnu mentorsku mrežu i ljude koji su uvijek spremni na pomoć i suradnju. Još dva mjeseca smo u programu i po izlasku ćemo biti bogatiji znanjem, iskustvom i svakako divnim poznanstvima.

organizacija i planiranje vjenčanja
S lijeva na desno: Josip Pokrajčić, Jelena Pokrajčić i Tomislav Pokrajčić

 7. Kako ste zadovoljni s dosadašnjim radom, je li bilo kakvih poteškoća?

S obzirom da smo mali tim i da cijeli projekt financiramo sami, možemo reći da smo zadovoljni onim što smo dosad postigli. Imamo proizvod koji korisnici vole i sada ga trebamo uspješno pozicionirati na tržištu.

Bili bi zadovoljniji da smo neke faze projekta u prošloj godini brže odradili, ali u svakom poslu postoji mogućnost nepredviđenih problema koji ukradu vrijeme i poremete planove. No tada jednostavno obrišeš znoj, podigneš čelo i kreneš dalje. Vjerujemo da nas u budućnosti očekuju puno veći izazovi, zato puno vremena provodimo učeći nove stvari i nastojimo se okružiti ljudima koji su iskusniji od nas.

8. Imate li uglavnom domaće ili strane korisnike, odnosno orijentirate li se uglavnom na domaće ili strano tržište?

Prve korake smo napravili na domaćem tržištu jer je tako bilo jednostavnije krenuti. Nakon što smo Weddingellu dovršili u dovoljnoj mjeri da može ići u prodaju, prezentirali smo je na nekoliko sajmova vjenčanja i dobili jako pozitivne reakcije od mladenaca i interes ostalih izlagača. Na domaćem terenu puno lakše možemo isprobati i različite prodajne kanale, a ta iskustva ćemo nastojati dobro iskoristiti u nastupu prema inozemnom tržištu.

Trenutno nam korisnici dolaze iz Hrvatske, BiH i Srbije, ali do kraja mjeseca očekujemo i prve mladence iz SAD-a.

Naš proizvod je kreiran s vizijom izlaska na strana tržišta i zato smo visoko podigli kriterije kvalitete koje želimo zadovoljiti. Iako u Hrvatskoj nemamo konkurenciju, u SAD-u, Velikoj Britaniji i drugim zemljama već postoji mnogo sličnih rješenja s kojima se natječemo. Zato radimo na tome da budemo najbolji te postignemo da nas korisnici zavole i preporuče.

9. Kakvi su komentari korisnika, što im se najviše sviđa kod aplikacije?

Dobivamo puno komentara od naših mladenaca koji nas inspiriraju i motiviraju za daljni rad. Javljaju nam kad nalete na tehničke probleme, kada im nešto nedostaje ili nam samo žele poručiti da im je Weddingella super. Volimo slušati njihove sugestije i mišljenja, a to nam pomaže da odredimo prioritete kada dodajemo nove mogućnosti u softver. Mnoge korisnike smo imali priliku upoznati u uživo i razgovarati s njima za vrijeme predstavljanja na sajmovima vjenčanja u Zagrebu. Mladenci koji su već koristili Weddingellu su uglavnom imali puno pohvala, a većina onih koji još nisu znali za nas reagirali su s iznenađenjem jer dotad nisu naišli ni na što slično.

Obično su bili najviše fascinirani već spomenutim grafičkim rasporedom sjedenja. Taj dio planiranja se odvija pred samo vjenčanje kada većina gostiju već potvrdi dolazak, ali u pravilu se izmjene rasporeda rade sve do zadnjeg dana. Nervoza je u to vrijeme obično na vrhuncu, a Weddingella im pomaže da unatoč tome sve odrade bez greške i u trenutku isprintaju novi raspored sjedenja ili ga e-mailom pošalju restoranu.

Moram izdvojiti i jednu sitnicu koju su na sajmovima tako često primjećivali sa smješkom, a to je brojač dana do vjenčanja koji se nalazi na prvom ekranu aplikacije.

Ipak, najvažnija stvar koju nam korisnici spominju je lakoća korištenja Weddingelle i to je ono što ih osvaja u startu.

10. Surađujete li možda i s tvrtkama za organizaciju vjenčanja i na koji način?

Često nas pitaju uništavamo li mi Weddingellom ustvari posao organizatorima vjenčanja jer pomažemo mladencima da sve lakše obave sami. Tada pojašnjavamo da se posao organizatora vjenčanja ne može tako lako zamijeniti softverom, jer sve stavke koje se unesu u Weddingellin popis zadataka ili troškovnik netko mora pronaći, odabrati boju, rezervirati, vratiti jer ne valja ili osigurati da se pravovremeno dostavi u restoran na dan vjenčanja. Na kraju je samo pitanje imaju li mladenci vremena i mogućnosti biti sami svoji organizatori ili će nekoga angažirati za pomoć. Weddingella će odigrati veliku ulogu kao alat za planiranje, pomoći će mladencima uštedjeti vrijeme i držati kontrolu nad organizacijom, ali netko i dalje treba potrošiti dosta vremena da se sve odradi kako treba.

Čak i u agencijskoj varijanti značajan dio posla i dalje ostaje na mladencima jer su mnoge stvari vezane uz njihov osobni angažman – npr. kreiranje popisa gostiju, uručivanje pozivnica, prikupljanje potvrda dolaska, izrada rasporeda sjedenja, budžetiranje troškova koji nisu vezani uz agenciju te mnogi drugi veći i manji zadaci.

Vjenčanje u kojem mladenci koriste Weddingellu agencijama može biti ugodnije za odraditi jer od mladenaca u bilo kojem trenutku putem e-maila mogu dobiti podatke koji su im potrebni za obavljanje posla, npr. Excel datoteke kreirane iz aplikacije s popisom gostiju i rasporedom sjedenja ili popis dobavljača koje mladenci preferiraju. Slične koristi se odnose i na restorane u slučaju kada mladenci sami organiziraju vjenčanje.

Naša tvrtka na raspolaganju ima opciju količinske kupovine licenci za agencije i restorane, što im omogućava da svojim klijentima pribave korisničke račune Weddingelle po povoljnijoj cijeni nego kod pojedinačne kupovine. Tada svojim mladencima mogu po želji pokloniti jedinstvene kodove za besplatno aktiviranje računa ili kodove za ostvarivanje popusta na kupovinu aplikacije. Nekoliko vlasnika restorana i sala za vjenčanje već je u Weddingelli pronašlo interesantan način podizanja kvalitete svoje usluge i mogućnost da budućim klijentima ponude nešto novo.

11. Kakvi su planovi za blisku budućnost? Razvijate li neke nove dodatke ovom programu ili pak nove projekte?

Unatoč velikom poslu koji smo dosad napravili na Weddingelli, ponekad nam se čini kao da smo tek zagrebli površinu. Trenutno se radi na dva značajna dodatka koji će se osobito svidjeti mladenkama, a radi se o stvarima vezanima uz proces prikupljanja i čuvanja inspiracije.

Osim samog razvoja funkcionalnosti aplikacije nastojimo automatizirati poslove prodaje i podrške korisnicima. U ovom trenutku puno tih stvari radimo ručno, ali kada krenemo s prodajom na većem tržištu to više neće biti moguće.

Tehnologija koju smo izgradili za Weddingellu omogućava nam da relativno jednostavno kreiramo nove proizvode vezane uz planiranje evenata. Tako smo ovih dana dovršili prvu verziju softvera namijenjenog poslovnim korisnicima i krećemo s njegovim testiranjem na tržištu. Zanimljivost je da smo upravo na nedavnom poduzetničkom druženju koje je organizirala Women in Adria stekli poznanstvo s prvom partnericom u tom projektu.

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

3 KOMENTARI

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

UGP konferencija

UGP konferencija i ove godine okuplja stručnjake, vizionare i entuzijaste

Mjesto gdje se susreću inovacije, strateško razmišljanje, slave dosadašnji uspjesi i postavljaju temelji za budućnost hrvatskog poduzetništva. Sve ovo objedinila je...