Organizacija ormara za zaposlene žene

Koji naporan i iscrpljujuć posao! Čim ga jednom sredite, za nekoliko dana izgleda kao da ništa niste napravili, pa se pitate imali to uopće smisla. Vrlo često ste limitirani prostranošću i rasporedom ormara i čude vas uredne slike iz raznih kataloga. Pri pogledu na to samo vam prođe kroz glavu: Moš’ si mislit.

Koliko god se čini nemoguće, uredan ormar može postati stvarnost!

Želim vas razuvjeriti i obećati vam da je to ipak moguće.

Prvo i najvažnije pravilo je: MAKNITE IZ ORMARA SVE ŠTO NISTE OBUKLI UNAZAD GODINU DANA, SVE ŠTO ČEKA DA SMRŠAVITE ILI SE UDEBLJATE, ILI U ČEMU SE NE OSJEĆATE BAŠ UGODNO.

Takva odjeća oduzima vam prostor za odjeću koju želite nositi i energiju da se svaki dan osjećate kao kraljice.

Drugo što vam želim istaknuti je: organizirajte si ormar onako kako to vama odgovara, nemojte robovati onome što vas je mama naučila ili kako se očekuje da neku odjeću treba držati (isključivo na vješalici ili složenu). Vaš ormar mora biti odraz vas samih, mora vam biti zabavan i inspirirajući, tako da kad ga ujutro otvorite odmah dobijete ideju u čemu ćete taj dan najbolje izraziti sebe.

Savjeti i trikovi za organizaciju ormara

Slijede općeniti savjeti i neki moji trikovi, a vi odaberite one koji vam se najviše sviđaju. A možda i dobijete neku totalno svoju ideju. Uživajte!!!

  1. Stvari koje najčešće koristite stavite u visini očiju, koje manje koristite ispod, a one koje najrjeđe koristite smjestite negdje gore.
  2. Ako volite držati odjeću složenu, police bi trebale biti duboke 30-tak cm kako bi odjeća bila uredno složena. Previše prostora iza ili ispred odjeće doprinosi neurednosti. Ne slažite više od 30 cm u visinu i ostavite najmanje 15 cm do sljedeće police kako bi mogli jednostavno dohvatiti što vam treba. Grupirajte stvari: majce dugih rukava na jedno mjesto, majice kratkih rukava na drugu nakupinu, traperice na treću i sl, ili prema boji – kako god to vama odgovara.
  3. Ako više volite da vam je odjeća na vješalicama evo savjeta. Ako imate dvojnu šipku – jednu gore i jednu dolje, kraće stvari stavljajte na gornju šipku. Prostor ispod donje šipke iskoristite za odlaganje cipela, torbi ili slično. Grupirajte stvari na vješalicama kako vam odgovara (košulje, suknje, sakoi i sl.), a ako ste vizualni tip, odvojite grupe karticama u boji. Investirajte u prave vješalice. Pofutrane vješalice koristite za odjeću od svile i sličnih delikatnih materijala. Plastične vješalice za košulje, a čvrste drvene vješalice za sakoe i jakne. Nikako ne koristite vješalice koje dobijete nakon kemijskog čišćenja jer će se na njima roba objesiti i izgubit će formu. Također, nemojte držati odjeću u najlonima u kojima su se vratili s kemijskog čišćenja, jer u njima odjeća ne može disati, a pare kemikalija nakon čišćenja ne mogu ispariti.
  4. Nakit, remene i ostali accessories također stavite u viseće organizatore – bit će vam pregledniji i manja je šansa da će se lančići zapetljati, ili neka naušnica zagubiti.
  5. Ako niste sigurni da li nešto nosite često ili ne, te time da li vam treba ili ne, evo ideje kako to otkriti. Kuke na svim vješalicama prebacite na istu stranu. Kako nešto obučete, prilikom vraćanja u ormar okrenite kuku na suprotnu stranu. Nakon nekog vremena velik broj kuka bit će okrenut u suprotnom, a na onim vješalicama koje su još uvijek u prvotnom položaju, očito je odjeća koju ne trebate.
  6. Kod odijela teško je u ormaru razaznati da li je crne, sive ili tamno plave boje. Da bi to iz prve mogli uočiti, na vješalicu stavite karticu u boji, post it ili čak traku u boji.
  7. Posebnu pozornost obratite na svjetlost u prostoriji gdje se nalazi ormar jer će ono doprinjeti funkcionalnosti.
  8. Ako je prostorija gdje se nalazi ormar i mjesto gdje se oblačite, napravite si prostor za ogledalo. Ono može čak biti smješteno i na vrata prostorije, ne samo na zidu ili na vratima ormara.
  9. Ako vam u ormaru stoje cipele koje ne koristite redovno (one za specijalne prilike) smjestite cipele u kutije. Ne morate kupovati posebne kutije, nego iskoristite one u kojoj ste kupili dotične cipele, samo na njih stavite oznaku o kojom se cipelama radi (post it ili naljepnica). Za one vizualnije i koji imaju više vremena, možete slikati cipele te staviti sliku cipela na kutiju.
  10. Ako dijelite ormar s nekim, napravite u ormaru jasnu podjelu koja strana pripada kome. U tu svrhu mogu se iskoristiti postojeće ladice, neku stvarnu pregradu, ili je napravite sami (oznaka na vješalicama, nekakav viseći organizator, naljepnice s imenima i sl.)

Sretno i ugodno organiziranje. Zapamtite – ORGANIZIRANJE NIJE TAJANSTVENI TALENT. TO JE VJEŠTINA KOJA SE MOŽE NAUČITI.

Kristina Brkić, profesionalni organizator-Svatko može osmisliti organizacijski plan temeljen na vlastitim ciljevima, navikama i potrebama – plan koji æe djelovati u skladu s vašom osobnošæu, a ne protiv nje. Profesionalni organizator svojim znanjem i vještinama, radom jedan na jedan, navodi vas da osmislite vlastiti sustav organiziranja te vas usmjerava i osnažuje u potrebi za organiziranjem. www.inout.hr

 

Prethodni članakKako mediji utječu na djecu
Sljedeći članakYahoo! Muško je!!!

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

1 KOMENTAR

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više