U šali je pola istine – što je bilo na meti ovogodišnjih voditeljica Oscara?

Ovogodišnju dodjelu Oscara, prestižnu nagradu Akademije filmskih umijeća i znanja, otvorile su i vodile glumice Amy Schumer, Wanda Sykes i Regina Hall. Prema običaju, otvorile su sa šalama koje nisu poštedjele filmsku industriju, samu Akademiju, ali ni vladu. Voditeljice su se osvrnule na goruće probleme industrije, ali i skandale koji su obilježili godinu i Oscare. 

Nejednakost plaća u filmskoj industriji

Glumica i stand up komičarka Amy Schumer započela je večer sa šalom o razlici u plaćama žena i muškaraca. “Ove godine, Akademija je zaposlila tri voditeljice jer je jeftinije nego zaposliti jednog muškarca.”

Proteklih godina, mnoge su glumice otkrile milijunske razlike u plaćama s obzirom na njihove kolege u glavnim ulogama. Javnost je s time dobro upoznata još od Sonyjeve liste iz 2015. koja je pokazala da su najpoznatije glumice Hollywooda slabije plaćene od najpoznatijih glumaca. Taj problem se nastavio i godinama kasnije. Primjerice, 2018. je deset najbolje plaćenih glumica zajedno zaradilo 186 milijuna dolara, a zbroj zarade deset najplaćenijih muškaraca bio je 748 milijuna dolara. Zbog visokih plaća, razlike u plaćama u filmskoj industriji su znatno veće.

Razlike u plaćama nisu jednostavne u Hollywoodu. One mogu ovisiti o tome koliko je poznat i tražen određen glumac, ali i je li se menadžer izborio za visoku plaću slavnog glumca ili glumice kojeg predstavlja. Primjerice, Jennifer Lawrence je navela da smatra da je u redu što je bila plaćena 5 milijuna dolara manje od Leonarda Di Carpria u filmu “Ne gledaj gore” koji je ove godine bio nominiran za Oscara. “On donosi veću zaradu u kino blagajnama,” rekla je Lawrence.


Pročitajte više: Ženama u Hollywoodu je dosta diskriminacije


Oscari i ove godine popraćeni skandalima 

Dodjela Oscara svake godine je popraćena skandalima te ni ova godina nije bila iznimka. Tri voditeljice su se osvrnule na skandale koji su popratili same Oskare i filmsku industriju u protekloj godini. Na meti su bile dodjele nagrada prije službene svečanosti i nepozvana Rachel Zegler.

Akademija je ove godine prije samog početka svečanosti dodijelila osam nagrada kako program ne bi trajao dulje od tri sata. Odluka bila popraćena neodobravanjem Hollywooda i medija jer dobitnici nagrada prije samog emitiranja dobivaju drukčiji tretman nego oni koji primaju nagrade uživo. “To je bila teška i kontroverzna odluka, ali mislim da smo nastavili dalje,” rekla je Skykes.

Rachel Zegler, glavna glumica “Priče sa zapadne strane” je prije tjedan dana otkrila da nije bila pozvana na dodjelu Oscara iako je mjuzikl bio nominiran za ovu prestižnu nagradu. Uz pritisak medija, Akademija je to ispravila. Zegler je ipak bila pozvana na dodjelu, ali i bila jedna od prezenterica. “Nikada nisam mislio da ću stajati na ovoj pozornici”, rekao je glumac i suvoditelj Jacob Elordi. “A ja nisam mislila da ću biti ovdje prije šest dana,” nadovezala se Zegler.


Pročitajte više: Od nepozvane do prezenterice na Oscarima: moć društvenih medija


Kontroverzan zakon u Floridi 

“Imat ćemo super večer danas, a za ljude u Floridi, imat ćemo gay večer,” zaključila je glumica Sykes koja je nedavno otkrila svoju seksualnu orijentaciju.  

Podsjećamo, u Floridi je prije nekoliko tjedana donesen kontroverzan zakon poznat kao “Ne govori gay”. Njime se zabranjuje poučavanje o rodnom i spolnom identitetu u učionicama jer ih ne smatraju primjerenima dobi i razvojnim stadijem učenika. Time se dodatno stigmatizira i marginalizira učenike koji pripadaju LGBTQ zajednici.

Foto: YouTube

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

školski ruksaci

Ovi školski ruksaci i pernice će oduševiti vaše školarce!

Uskoro kreće nova školska godina. Slijedi nabavka novih školskih potrepština, a među najbitnijima su školski ruksaci i pernice. Činjenica je da...
- Advertisment -