Osnivačica Dermalogice Jane Wurward pomaže ženama da ostvare financijsku neovisnost

Jane Wurwand uspješna je britanska poduzetnica, osnivačica kompanije Dermalogica, jedne od najuspješnijih kompanija za njegu kože na svijetu. Njezin poduzetnički put nije bilo nimalo lagan, ali zbog upornosti i vjere u financijsku neovisnost koju joj je majka ugradila dok je odrastala, postala je prava ikona i uzor velikom broju žena diljem svijeta.

Majka je naučila važnosti financijske neovisnosti

Jane Wurwand rođena je u Edinburghu u Škotskoj, gdje je provela prvih 9 godina života te se nakon toga s majkom i dvije sestre seli u sjevernu Englesku. Dok je imala samo dvije godine izgubila je oca pa je njena majka bila prisiljena raditi i po 12 sati dnevno kako bi priskrbila za svoje kćeri. Možda je zbog toga Wurwand odrastala s uvjerenjem da mora biti financijski neovisna i da mora biti u mogućnosti priskrbiti za svoju obitelj, rekla je u intervjuu za Makers.

Odrastanje bez oca imalo je, koliko god tragično bilo, jednu pozitivnu posljedicu – Jane Wurwand jednostavno nije imala prilike vidjeti kako izgleda tipična britanska obitelj. Tako se prisjetila jedne situacije kada je došla kod prijateljice nakon škole, koja je svom ocu nosila čaj dok je on sjedio na kauču pred tv-om nakon što se vratio s posla. Kada je pitala prijateljicu da li joj je otac bolestan da mu nosi čaj, a prijateljica odgovorila da nije, rekla joj je da je jedini način da ona dobije čaj dok sjedi na kauču pred televizijom samo ako je jako bolesna.

„To što sam vidjela bila mi je samo potvrda da su žene sposobnije napraviti puno više od muškaraca“, rekla je Wurwand.

Dosta je rano Wurwand krenula s ostvarivanjem svoje želje za financijskom neovisnosti. Sa samo 13 godina ušla je u lokalni frizerski salon i tražila da je zaposle. I dobila je posao. Nije imala iskustva, ali je bila spremna učiti i raditi sve što je bilo potrebno. Dugo je radila u tom salonu. S 19 godina, prisjeća se, došla joj je jedna klijentica koja joj je promijenila pogled na kompletnu industriju ljepote.

„Ja sam mislila da joj radim uslugu kada sam joj rekla da ne mora dolaziti svaka dva tjedna. I onda mi je rekla da bi radije dolazila toliko često kao i do sada jer je to jedino mjesto na kojem je netko dodiruje. Ono što me naučila je bilo da nije stvar u samom tretmanu, već i uspostavljanju povezanosti.“

Pokrenula industriju koja nije do tada postojala

U Velikoj Britaniji Wurward je završila školu i postala licencirani terapeut i instruktor za njegu kose i lica, a 1983. godine odlučuje potražiti svoju sreću „preko bare“ te odlazi u SAD, točnije u Los Angeles. Ono što joj se svidjelo u Los Angelesu je bilo to što su tamo različite ideje bile prihvaćene, a ne ismijane.

„Da sam u VB rekla da ću pokrenuti svoju kompaniju za njegu kože, pitali bi me da tko ja mislim da jesam… moraš imati svoju mrežu poznanika, reputaciju… Ali u Los Angelesu sam dobila samo ohrabrenje“, rekla je Wurward.

Jedini problem s Los Angelesom, odnosno cijelim SAD-om, je bio taj što je samo sedam država izdavalo licence za terapeuta za njegu, odnosno, industrija u kojoj je ona htjela pokrenuti i razvijati svoj biznis praktički nije ni postojala. No, ni to je nije obeshrabrilo.

„Vjerovala sam da ako želim karijeru u industriji koja nije postojala, onda bi industrija trebala postojati.“

Ona i njezin suprug, tadašnji dečko, Ray Wurwand, otvorili su malu radionicu kako bi mogli educirati terapeute za njegu kože, koju su nazvali „The International Dermal Institute“.

U toj radionici Jane Wurward podučavala je žene tajnama svog zanata i to bez ikakvog straha od gubitka klijenata, odnosno nije se bojala, kako se poduzetnici inače boje, dijeliti svoje znanje, niti da će joj netko jednog dana preoteti klijente.

„Nitko vam ne može ukrasti klijente. Klijenti odlaze jer im se više sviđa negdje drugdje. Zato se vi morate zapitati zašto im se svidjelo negdje drugdje“, savjetovala je Wurward.

Kako su bili imigranti i nisu nikoga poznavali, trebali im je tri godine da pokrenu kompaniju za njegu kože Dermalogica. Nisu imali kreditnog rejtinga i, kako kaže Wurwand, “tko će im uopće dati novac za biznis u industriji koja nije postojala”.

Uložili su u pokretanje kompanije 14 tisuća dolara vlastite ušteđevine. Godinu dana kasnije, 1987. godine, kompanija je već ostvarila prihod od milijun dolara. Danas je Dermalogica jedna od najuspješnijih kompanija za njegu kože na svijetu. No, bez obzira na uspješan biznis,  „The International Dermal Institute“ ostao je prioritet i do današnjeg dana.

Među ostalim, na Institutu se provode istraživanja te razvoj proizvoda i tretmana kompanije Dermalogica. Proizvodi u početku dostupni samo u SAD-u danas se mogu pronaći u više od 80 zemalja diljem svijeta.

Industrija njege pruža ženama financijsku nezavisnost

Mala radionica „The International Dermal Institute“ prerasla je u školu koja godišnje obučava više od 100 tisuća terapeuta, većinom žena.

„Njega kože omogućava većem broju žena da pokrenu svoje biznise, nego bilo koja druga industrija na svijetu. Smrt mog oca, koliko god tragična bila, pripremila me za ono što ja smatram svrhom svog života, a to je financijska neovisnost žena“, rekla je Wurward.

Wurward je 1999. godine osnovala i zakladu „The Dermalogica Foundation“ kako bi investicijama u lokalne programe poboljšala život žena i djece, a kako bi dodatno potaknula financijsku neovisnost žena, 2011. godine, u suradnji s organizacijom Kiva, pokrenula je program „FITE“, odnosno „Financial Independence Through Entrepreneurship“.

Ovim programom Zaklada pomaže ženama diljem svijeta i potiče ih da pokrenu vlastite biznise. Iako je, kada je dogovarala razvoj programa s organizacijom Kiva, planirala da financiraju barem 25 tisuća žena, do danas je ovim programom, koji uključuje i edukaciju, mentorstvo i razvoj vještina za vođenje biznisa, financirano više od 60 tisuća žena.

PPUB-Disclaimer

Foto: Makers Screenshot                

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

vlasnica Euronautic

Kako je Katarina 107 smjena gostiju pretvorila u sasvim običan radni...

U tvrtku je došla kao recepcionarka, a sada je vlasnica i direktorica. Možda zvuči nevjerojatno, no to je karijerni put Katarine...