Kako izgleda beauty rutina osnivačice kozmetike Afrodita

Kozmetika Afrodita već pola stoljeća vjerna je saveznica u njezi kože brojnih Hrvatica. Vjerne su joj, a i ona njima. Na čelu ove najveće regionalne kozmetičke kuće je Danica Zorin Mijošek koja je prije pola stoljeća kročila u poduzetništvo. Prvo je u sklopu lječilišta Rogaška Slatina otvorila kozmetički salon koji još uvijek super uspješno posluje, a zatim je postavila temelje brenda kad je stvorila svoju prvu kremu od kamilice. Baza je to beauty rutine mnogih žena, a baza je i njezina poslovanja. S nama je podijelila kako je sve krenulo, ali i kako izgleda njezina beauty rutina.

Danas je Kozmetika Afrodita jedan od vodećih brendova u svojoj industriji, a Vaša je priča počela još u djetinjstvu… Kako je odrastanje s bakom, koja je razvijala ljekovite pripravke od biljaka, utjecalo na vašu strast prema kozmetici?

Osjećaj za kozmetiku imam otkad pamtim. Odrastala sam s bakom koja je od biljaka radila razne ljekovite pripravke, tako da sam i sama zavoljela biljke. Još kao djevojčica sam za njegu uvijek birala onaj sapun koji je najviše mirisao. Baka koja je bila najbolja reklama za mladenački njegovanu kožu, usmjeravala me prema upotrebi prirodne kozmetike. Sjećam se kako nam je govorila: »Priroda je najbogatija riznica zdravlja, u njoj se kriju lijekovi za sve zdravstvene tegobe.« Kad sam se odlučila za zanimanje kozmetičarke, svoje poznavanje narodne medicine o njezi kože brzo sam nadogradila stručnim znanjem.

osnivačica kozmetike afrodita

Kako ste proširili svoje poznavanje narodne medicine o njezi kože nakon što ste se odlučili za zanimanje kozmetičarke?

1970. godine, nakon uspješno završene edukacije za zanimanje kozmetičarke odlučila sam da otvorim vlastiti kozmetički salon. S jasno postavljenim ciljevima u Rogaškoj Slatini, prestižnom lječilišnom kraju s neiscrpnim izvorima mineralne vode, otvorila sam prvi kozmetički salon, što je značilo obogaćivanje postojeće lječilišno-turističke ponude kraja koji je ugostio većinom goste iz susjednih evropskih država. 

Moja hrabrost za tu odluku poticala je iz obiteljskog posla, jer je moj tata bio uspješan poduzetnik i svoje je iskustvo prenio na mene. Zbog velikog interesa hotelskih gostiju trebala sam veće kapacitete usluga i tako sam zaposlila prve kozmetičarke. Kad sam se odlučila za zanimanje kozmetičarke, svoje poznavanje narodne medicine o njezi kože brzo sam nadogradila stručnim znanjem iz inozemstva. Posjećivala sam različite seminare i edukacije. Svijet biljaka me fascinirao i u glavi su mi se neprestano rađale nove recepture za kozmetičke proizvode. Možda moje kreacije u početku nisu bile savršene, ali su s godinama dozrele na temelju stečenih iskustava, kontinuirane izobrazbe i suradnje s kolegama stručno osposobljenim za područje razvoja proizvoda.

Kako su vaša osobna iskustva i tradicija oblikovali filozofiju i vrijednosti Kozmetike Afrodita?

Kao poduzetnica mislim da je jako bitno da vjeruješ u ono što radiš i da uspiješ pronaći hrabrosti, da izdržiš i u nekim malo manje dobrim poduzetničkim trenutcima. Na put poduzetništva uputio me moj otac, koji je moj idol pa i najbolji savjetnik. Zbog toga od prvih trenutaka dalje radim po njegovom uzoru na snažnim vrijednostima. Te se vrijednosti iz osobnog života preslikavaju i u ključne vrijednosti poduzeća Kozmetika Afrodita: ljepota, poštenje, kvaliteta, inovacije, tradicija… Mislim da smo zato i tako uspješan brend.

Poštenje i održavanje obećanja su najbitniji kada su u pitanju potrošači. Zbog toga se svakodnevno sa svojim timom, koji predano radi, trudimo, da pokušavamo održati obećanja i zadovoljiti očekivanja naših potrošača. 

Kako održavate ravnotežu između tradicionalnih vrijednosti i stalnih zahtjeva suvremenog tržišta?

Nije toliko teško, jer taj posao dugo radimo. Više je to velika odgovornost ili ako želite moralna obaveza. Da udovoljimo potrošačima u njihovim iščekivanjima i da s druge strane radimo odgovorno i povoljno za zdravlje kože. Afrodita je uvijek poslovala na temelju ključnih vrijednosti: na kvaliteti proizvoda, poštenju, društvenoj odgovornosti i u skladu okvira ljepote. A znamo, da globalna kozmetička industrija ponekad promovira ideale ljepote koje je teško postići samo sa kozmetikom za njegu. Mi držimo svoj smjer: pokušavamo imati kvalitetne proizvode, povoljne za kupnju i s vidljivim rezultatima djelovanja na koži.


Pročitajte više: Afrodita i Aura znaju kako opstati u beauty industriji – “Neuspjeh je u redu”


Gdje pronalazite inspiraciju za nove proizvode i kako se ta inspiracija mijenjala tijekom godina?

Inspiracije pronalazimo na bazi vlastitih istraživanja tržišta i kupaca, na bazi trendova kozmetičke industrije, na bazi ponude aktivnih sastojaka, konkurencije… Danas je sigurno puno veća ponuda interesantnih aktivnih sastojaka, tehnologija proizvodnje je razvijena, tako da je zapravo puno lakše napraviti nove kreacije, ali je ih je zbog velike ponude puno teže plasirati.

Kako se vaša tvrtka brine o održivosti i zaštiti okoliša u proizvodnji kozmetičkih proizvoda?

Kako se nastojimo ponašati sve održivije i odgovornije prema prekrasnom okruženju u kojem živimo, uveli smo „zelene inovacije“. Smanjili smo potrošnju plastike i papira, povećali smo ekonomičnost pakiranja. Pakiranje smo prilagodili našim poklon setovima i učinili ih manjim. Ambalaža se može u potpunosti reciklirati, a povećali smo i udio boca od 100% reciklirane plastike.

Također, smanjili smo težinu plastike na minimum koji i dalje omogućava pravilno rukovanje proizvodom, te na ovaj način godišnje potrošili 100 tona odnosno 100.000 kilograma plastike manje! Koristimo nove zatvarače za bočice, a na temelju korištene godišnje količine, to je za 3 tone godišnje manje plastike odnosno 300 kilograma manje mjesečno i 10 kilograma manje dnevno.

Kad se osvrnemo na početke – kako ste odabrali kamilicu kao ključni aktivni sastojak?

Siromašna ponuda kozmetičkih proizvoda na tržištu kumovala je izradi prvog proizvoda za njegu lica – kreme od kamilice koja je predstavljala temelj razvoja kozmetike udružene pod brendom Kozmetika Afrodita. Kod čišćenja lica koža postaje iritirana, pocrveni i zbog toga sam odlučila da trebam proizvode za smirivanje kože.

Kamilica je visoko cjenjena u ljudskoj medicini, pa sam pomoću farmaceuta razvila vlastitu recepturu za kremu iz kamilice. Izradu sam započela u vlastitom laboratoriju, koga sam otvorila pomoću stručnih savjetnika farmaceutske struke. Još i danas je laboratorijski kompleks razvojnih, kontrolnih i mikrobioloških laboratorija središte Kozmetike Afrodita – podupirem znanje, tehnologije i inovacije oduvijek i ne žalim za sve potrebne investicije u aparature i modernu opremu. Bez toga ne bismo imali tako kvalitetnih proizvoda kao što ih imamo.

kozmetika afrodita osnivačica

Dakle, kad ste započeli biznis tržište nije bilo zasićeno kozmetičkim proizvodima. Kako je danas? Kako se danas nosite s izazovima suvremenog tržišta i konkurencijom?

Razvoj proizvoda je sveobuhvatan proces koji se sastoji od mnogih čimbenika. S jedne strane, izuzetno su važna očekivanja i potrebe potrošača koji su dobro prepoznati. I koji se mijenjaju. Svakako se promijenio protokol njege lica, koji danas diktira upotrebu više proizvoda: specijalizirane proizvode kao što su serumi, koncentrati, ampule, maske itd.  Oni dopunjuju njegujuće kreme. Potrošači očekuju brze i vidljive rezultate. S druge strane, globalni trendovi su oni koji također služe kao putokaz u kojem se smjeru razvijamo. Ne mogu zamisliti da sve gore navedeno ne uzmem u obzir prilikom stvaranja naših kozmetičkih hitova. 

Kako se razvoj znanosti i tehnologije odrazio na inovacije u vašim kozmetičkim proizvodima?

Zadnjih godina nastojimo tu našu jedinstvenu priču o prirodi i prirodnim proizvodima povezati s novim inovativnim smjernicama u kozmetici, odnosno ispreplesti inovacije s prirodnim aktivnim sastojcima. Jedna od takvih priča je dermo kozmetika. Radi se o novoj generaciji profesionalne kozmetike, koja bitno proširuje okvire mogućnosti kozmetičkog tretmana jer se zasniva na aktivnim sastojcima koji su stvoreni u suradnji s dermatolozima, pedijatrima, oftalmolozima i farmaceutima i imaju visoku učinkovitost što je potkrijepljeno kliničkim studijama.

Ovo je nova generacija profesionalne kozmetike koja značajno proširuje okvire učinka kozmetičkog proizvoda. Temelji se na djelovanju aktivnih sastojaka koji potiču aktivaciju stanica kože na način, da se počnu ponašati kao da su mlađe. Kao da želi zaustaviti vrijeme ili se vratiti u prošlost. Aktivni sastojak koji djeluje na opisani način su peptidi, koji se ponašaju poput same kože i stoga imaju najbolji učinak na njezino funkcioniranje na dermalnoj razini.

Također bih istaknula trend neuro-kozmetike, koji nam je izuzetno zanimljiv, jer djeluje na razini neurološkog sustava kože i smiruje je iznutra prema van. Zbog toga smo prije nekog vremena dizajnirali Neuro-Sensitive liniju, koja ne samo da ublažava izražene znakove iritacije, već i cilja njihovo podrijetlo. Uz trenutno olakšanje, pruža i poboljšanje sveukupne tolerancije kože, smanjujući na taj način njezin daljnji odgovor na stres.

Gdje se sve danas distribuiraju proizvodi Kozmetike Afrodita?

Kozmetika Afrodita se distribuira u preko 20 zemalja, od kojih je za nas najznačajnije tržište upravo Hrvatska. Otvaranjem web shopa naši proizvodi su dostupni duljem svijeta i možemo potvrditi da smo globalna tvrtka.


Pročitajte više: Kozmetika Afrodita ruši stereotipe o idealima ljepote


Koji su vam omiljeni dijelovi posla?

Kozmetika je moja velika ljubav, tako da sam na poslovni put krenula velikom mjerom entuzijazma i hrabrosti. Naravno, da nisam ni mislila da će se Afroditin centar ljepote razviti u najveću slovensku kuću ljepote. Volim reći kako me moj posao ispunjava, zapravo je moj posao način mog života. I onda kad radiš ono što voliš, uspjeh mora doći. Još uvijek najviše uživam u kreiranju novih proizvoda.

Kako izgleda vaša beauty rutina? Koji su proizvodi neizostavan dio vaše njege?

Definitivno ne mogu bez preparata za čišćenje i toniranje kože CLEAN UP. Tonik je moj „must have“ proizvod jer ga na lice nanosim nakon čišćenja pa i tijekom cijelog dana u obliku osvježavajuće maglice. Njegu dopunjujem sa enzimskim pilingom.

Koža treba vlagu i hidratantni tonik je idealno rješenje. Ali uz to moja koža treba kvalitetnu hranjivu njegu. Moj osobni favorit je inače kozmetika sa česticama čistog zlata PURE GOLD jer sam u „zlatnim godinama“ i za svoju kožu želim najbolje. Nakon čišćenja uvijek stavljam zlatni serum PURE GOLD DIVINE i nakon seruma stavljam dnevnu ili noćnu kremu.

Pošto mislim da si svaka žena zaslužuje njegu sa zlatom ova kolekcija napravljena je s namjerom da svakoj ženi omogući da se osjeća lijepom u svojoj koži – da je Afrodita.

Kao nadogradnju, koristim liniju PERFECT CODE, koja je nadmašila već  poznate koncepte pomlađivanja sa usavršenom formulacijom 4 biomimetičkih peptida. Govorimo o takozvanoj dermo kozmetici i o prvom proizvodu te vrste s tako visokom koncentracijom peptida na tržištu.

Filler drops koncentrat stvarno PERFECT CODE daje sjajne rezultate u održavanju mladolikog izgleda kože. Uz svoju beauty rutinu redovito posjećujem i Beauty centar Afrodita te se rado prepustim njezi Afroditinih stručnih savjetnica kozmetike.

Foto: Kozmetika Afrodita / Domagoj Bregant

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -