5 savjeta za dobru osobnu promociju

Ne mislim da je nesklonost osobnoj promociji uvijek i isključivo pitanje spola.

Znam jako puno muškaraca koji se muče s prezentacijom i komuniciranjem svojih uspjeha  kao i žene. Upoznala sam također mnogo žena koje su samopromociju dovele do toga da “iskaču iz paštete”.

Osobna promocija bez “iskakanja iz paštete”

Ali ono što sam primijetila s vremenom je da muškarci kad jednom shvate što im je činiti i kako, s lakoćom prezentiraju činjenice uz jak vokabular kako bi se prezentirali u najboljem svjetlu. Zašto? Zato što znaju da će to što pričaju biti dobro primljeno od uglavnom muške publike.

Žene koje rade isto se boje da će ih se osuditi jače nego muškarce zato što bi prema rodnim predrasudama i stereotipima trebale biti mnogo skromnije i ne toliko usmjerene na sebe. Stoga je osobno brandiranje kontraproduktivno za žene.

Istaknite se!

Prema Connie Glaser, autorici i stručnjakinji za žensko vodstvo, društvena očekivanja za žene su skromnost i suradnja, koja često ne vode do profesionalnog napredovanja. Za to je potrebno istaknuti se iz mase, umjesto utapanja u masi, identificirajući, komunicirajući i promovirajući svoje jedinstvene karakteristike.

Žene imaju natjecateljski duh i žele vidljivost na raznim područjima ( kuća, suprug, djeca, recepti, vrtovi…). Kako prevazići nesklonost osobnoj promociji i razvoju osobnog branda na profesionalnom planu?

Bordanje na snijegu je naučena vještina.  Isto kao vožnja i ples. I žene nauče sve ove tri vještine.

Gorka samopromocija

Nije potrebno iskakati iz paštete i svima davati do znanja svoju briljantnost. Predlažemo sljedeće:

  • Samosvjesnost : Morate biti sposobni identificirati i komunicirati svoje uspjehe onda kad vas se to traži i kad vas se ne traži. Ne postoje prečaci.
  • Korištenje jakog rječnika: Ne trebate se hvalisati. Ako ste vodili tim od 100 ljuti, zaključili posao vrijedan nekoliko milijuna kuna- jednostavno to recite.  Ne trebate ljudima skakati po glavi pričom kako ste sjajni u prodaji, kako ste velika managerica ili poduzetnica- to će sada biti evidentno.  Jake riječi kao što su vodila, kreirala, inicirala, generirala bi trebale biti česte u vašem vokabularu.
  • Koristite modernu tehnologiju : Žene su dobre u izgradnji odnosa i to trebaju iskoristiti da dobiju preporuke na LinkedInu, svojim web stranicama i čuvanjem takvih e-mail poruka i ocjena nadređenih za buduću upotrebu.
  • Naučite primiti pohvale: Pregrizite jezik kad želite reći “to nije bilo ništa” , ” to je bio timski rad” ili “imala sam sreće”. U redu je reći ” naporno sam radila i ponosna sam na ostvarene rezultate”. Ne zaboravite da sami kreirate svoju sudbinu.
  • Gradite stratešku mrežu kontakata.  Proširite utjecaj i doseg svog branda. Otvorite profil na LinkedInu, Xingu ili Viadeu. Iskoristite Facebook kontakte i za razvoj karijere. Pomognite drugima i pomoći će vam se.  Pronađite ljude koji će vam biti mentori i sponzori. Vratite uslugu. Recite ljudima koji su vaši ciljevi i ambicije.

Budite također spremni tražiti pomoć. Žene traže savjet u svim područjima: fitness, bordanje na snijegu, nokti, zdravlje, djeca i brak, ali ne na području svog profesionalnog razvoja.

Dorothy Dalton je globalni stručnjak za upravljanje talentima, radi na obje strane potrage za kadrovima, od zapošljavanja do mirovine. Suosnivačica je 3Plus International, organizacije za razvoj, promociju i sponzoriranje žena koje žele doći na vodeće pozicije. 

Personal branding: 5 tips for women was first published on her blog  www.dorothydalton.com in February 2012

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

7 KOMENTARI

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

žene u trgovini 2024

Ustati ili odustati – saznali smo kako se žene u retailu...

Ovo je još jedna od onih industrija u kojima su žene podzastupljene, no kad se nađete na važnim pozicijama, pred svim...
- Advertisment -