Osobna studija daje sliku zdravlja

Što je legenda o hrani, što je povijest, što je istina, a što ono potvrđeno u kliničkim studijama?

Legendu o hrani stvara narod prenoseći priču o iskustvu, a iskustvo je konzumacija hrane u određenim okolnostima. Pa tako, kažu: šparoge su ukusne, zdrave za bubrege i afrodizijak. Ukus možemo odmah prepoznati, praksa je pokazala pozitivan utjecaj na zdravlje bubrega, a afrodizijak? Ako ih jedete u Istri npr, i na vikendu ste sa svojim voljenim, opušteni, u prirodi, u novim iskustvima, s novim ljudima, lijepim okolnostima…svakako mogu biti afrodizijak. I jabuka je tada afrodizijak.

Legenda daje atmosferu koju povezujemo s nekom hranom. Povijest je suha istina, ne znači puno u praksi. Čovjek je biće emocije i predrasuda  i svatko ima svoju istinu. To nam život pokazuje. A klinička studija? Klinička studija je teza koju postavi jedna interesna skupina, kreira i realizira postupke da tu tezu dokaže najprije sebi, a onda i drugima. Tada se teza može prodavati.

Osobna studija zdravlja

Svaka osoba trebala bi napraviti svoju osobnu studiju – onda ta studija vrijedi za vas. Osobna studija podrazumijeva praćenje vaših postupaka prema sebi kroz neko vrijeme. Ona uključuje i legendu, povijest, istinu  i analizu. Predlažem malu studiju koja će vam pokazati u kojem smjeru vodite vaše zdravlje. Svaki dan ocjenjujete dolje navedene aktivnosti i stanja, od 1-5 (kao u školi – jedinica je loša ocjena, a petica najbolja) za svakodnevni ulog u svoju sreću i zdravlje. Brzo ćete dobiti rezultate i osvijestiti gdje se rade greške i što treba promijeniti. Osobna studija treba 1,5 minutu vašeg vremena dnevno, zabavna je i efikasna.

Osobna studija umora

Ocijenite svakodnevno koliko ste umorni. Ako je ocjena danima 1, 2 ili 3, znači da nešto radite krivo (dugotrajan rad pod umjetnom rasvjetom, nedostak izlaganja suncu, kriva prehrana za vašu konstituciju, boravak u iole vlažnim prostorima, stresne misli, odlaganje realizacije vlastitih snova, nedostatak čistog zraka, nekretanje, predugi boravak s ljudima koji vam ne odgovaraju…) ili se razvijaju simptomi koje treba rješavati (nedostatak vit B12, bolesna štitnjača,  jetra koju treba detoksicirati, adrenalni umor zbog dugotrajnog stresa, dehidracija, visoki kolesterol, virusne bolesti, nizak tlak, infekcije kandidom, kronična upala zglobova, dermatitisi, fokaloza u zubima, nedostatak  minerala, hipoglikemija, fibromijalgije…).

Osobna studija sna, bliske komunikacije, disanja…

Osim toga, ocijenite kakvo je vaše spavanje. Dobar san uvjet je dobrog raspoloženja (uz zdrava crijeva, no o tome drugi put). Koliko se smijete dnevno, koliko vremena provodite s ljudima koji vas nasmijavaju, a koliko s ljudima koji vas rastužuju ili ljute? Da li svakodnevno imate blisku komunikaciju – s partnerom, prijateljem? Da li imate osobu kojoj možete bez straha reći sve i koja će vas u potpunosti razumjeti, saslušati, poduprijeti? Koliko vremena dnevno provodite na suncu? Sunce je potrebno za rad hipofize, a hipofiza kontrolira rad jajnika, gušterače, štitnjače. Koja misao vas prati cijeli dan? Da li je to briga kako kvalitetno odraditi sve obaveze? Ili vjera da će sve biti pozitivno i u našu korist?  Da li povremeno napravimo nešto samo za sebe, nešto što nema veze s poslom, obitelji, nešto za dušu? Koliko se krećete? Kako dišete? Disanje je jedan od najvažnijih načina detoksikacije našeg organizma A plitko disanje kojima su žene inače sklonije, dugoročno utječe na cirkulaciju i raspoloženje.

Osobna studija jadikovki, muzike, odgovora NE..

Koliko često čistimo svoje tijelo, um, stan, radni stol, ormare… koliko često se rješavamo stvari koje ne koristimo, da bi napravili mjesta novim svježijim? Jadikovanje, staru hrvatsku tradiciju,  pustite neka drugi prakticiraju. Oduzima energiju i umara. Dobra muzika, koju volimo – okružimo se njom svakodnevno. To je naša inspiracija. Daje snagu, daje ideje. Svako malo napravimo nešto novo, što nismo do sada. Ako redovito posjećujete kazalište, otiđite jednom u pivnicu. I obrnuto. Upoznajte nove energije, upoznajte nove ljude. Kakav je feng shui na poslu, doma? Ima li dovoljno sunca, dovoljno svježeg cvijeća, veselih boja? Kakvo društvo biramo svakodnevno? Da li linijom manjeg otpora viđamo ljude koji nas žele vidjeti iz interesa? Ili mi biramo ljude koji nas osnažuju, pune energijom? Koliko smo u stanju reći NE kada je to potrebno? Koliko često kažemo DA pozitivnim ponudama?

Za poslovnu ženu s SMART ciljevima u ljubavi i poslu, Mulier Self Care tablica ukrcat će vas na jahtu koja plovi samo po lijepom vremenu i uplovljava u najljepše luke i uvale. A vi ćete kormilariti, jer imate informaciju. Pravu informaciju, u pravo vrijeme.

Datum: 11.5. 12.5. 13.5.
ocjena 1-5
umor
spavanje
smijanje
bliska komunikacija
šetnja na suncu
boravak u prirodi
misao dana
hrana za tijelo
hrana za um
hrana za dušu
hrana za emocije
nešto samo za mene
hodanje
vježba
disanje
detox (čišćenje stvari, stana, tijela, uma, uma..)
novo
feng shui doma
feng shui posao
boje
zvukovi, muzika, tišina
jadikovanje
odabir društva
odgovor Ne
odgovor Da

Dr Meri Bura , voditelj Holističkog centra Mulier, bavi se prirodnom medicinom i ima cjelovit pristup zdravlju osobe kroz Mulier metodu. Također organizira i programe “Mediteran – Zdravlje & Turizam“, koji se održavaju na moru, a obuhvaćaju vježbe, vježbe disanja, vježbe opuštanja uz stručno vodstvo, aktivnosti u prirodi, tečajeve o zdravlju, duhovnost…

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

2 KOMENTARI

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -