Kako ostaviti dobar dojam u prvih 90 sekundi?

Postoji samo jedna prilika kako biste ostavili dobar prvi dojam. To je prilika da ljudima koje tek upoznajete pokažete tko ste, a ostat će trajno u njihovom pamćenju. Možda se čini beznačajno, ali može imati i posljedice za vaš život.

Na temelju prvog dojma ljudi mogu odlučiti žele li surađivati s vama, a važan je i kad vas šef pozove da s njim nazočite sastanku s višim menadžmentom. Pred vama je tada velika odgovornost.

Dobar prvi dojam u pet koraka

Dobar prvi dojam ostavlja se prije svega na temelju naše neverbalne komunikacije, stoga je važno kako se držite, koliko ste opušteni, ali i način na koji govorite, a kako ga postići unutar prvih 90 sekundi objasnila je Anett Grant, CEO kompanije Executive Speaking i autorica knjige CEO Speaking: The 6-Minute Guide. Radi se o sljedećem:

1. Zapišite pitanja koja vam mogu biti postavljena

Za sastanak se trebate pripremiti, stoga pokušajte zabilježiti i moguća pitanja koja će vam biti postavljena. Ne trebate ići skroz u detalje, jer, naravno, ni ne možete pretpostaviti koja će vas pitanja dočekati, već samo okvirno ona za koja vjerujete da će se pronaći na sastanku.

Uz to, zapišite i neke bitne informacije koje ne smijete zaboraviti, ali nije potrebno da zapisujete i cijele odgovore na pitanja. Zapravo, to se ne preporuča jer na taj način možete zablokirati na sastanku u trenutku kad ćete odgovarati na pitanja. Naime, samo ćete razmišljati o tome što ste zapisali i pokušavati se prisjetiti toga, a neće biti koncentrirati na sastanak.

2. Prije nego sjednete, duboko udahnite

Ljude obično prije važnog sastanka uhvati panika i nervozni su, zbog čega im se počnu tresti ruke ili noge, osuši im se grlo…

Stoga je važno da barem nekoliko sekundi odvojite za disanje. Usredotočite se na to kako udišete i izdišete zrak jer ćete tako osloboditi svoj um od stresa.

3. Sjednite uspravno

Važno je i kako sjedite. Stoga pripazite da i svojim govorom tijela pokazujete da ste puni samopouzdanja.

Sjednite na način da vam obje noge dotaknu pod, a ukoliko imate mogućnost podešavanja stolice, svakako to iskoristite tako da vam sjedenje u njoj bude što ugodnije.

4. Izvadite sve stvari koje će vam trebati

Prije početka sastanka izvadite sve stvari koje će vam biti potrebne – prijenosno računalo, mobilni telefon, dokumentaciju… Tako ćete pokazati da ste spremni za sastanak.

Ako vam vaš mobilni telefon ne treba za sastanak, možete ga ostaviti i u džepu ili torbi, ali onda provjerite jeste li isključili zvuk.

5. Uspostavite kontakt očima sa svima u prostoriji

Kontakt očima je važan aspekt komunikacije koji vam pomaže da ostavite dojam prijateljski nastrojene osobe i pune samopouzdanja, a osobito je važan kad s ljudima uspostavljate prvi dojam.

Pokušajte ga uspostaviti sa svima nazočnima, a ako u prostoriji ima previše ljudi, možete se poslužiti sa sljedećim trikom. Sobu u sebi podijelite na odjeljke te napravite kontakt očiju sa svakim odjeljkom po pet sekundi. Na taj način ćete i lakše otkriti tko je tko.

Kako biste puni samopouzdanja sjedili u konferencijskoj dvorani, pridržavajte se ovih pet jednostavnih koraka.

Foto: 123rf

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više