I još jedna liderica odlazi! Godina je tek počela, a već su dvije premijerke ‘izgorjele’

Jedva mjesec dana nakon što je Jacinda Ardern najavila ostavku na mjesto novozelandske premijerke, još jedna svjetska čelnica slijedi njezine stope. Škotska premijerka Nicola Sturgeon izjavila je da planira odstupiti, nakon osam godina na svojoj poziciji, piše Fortune.

‘Treba instinktivno znati kada je vrijeme za povući se’

Objašnjenje koje je Sturgeon dala u svom govoru gotovo pa da se preklapa s objašnjenjem koje je Ardern dala kad je najavljivala svoj odlazak. Sturgeon je opisala “brutalnost” služenja na visokoj poziciji. Objasnila je da joj njezina pozicija ne ostavlja mjesta za privatni život, pa čak ni za “sastanak s prijateljima na kavi ili odlazak u šetnju”. Objasnila je da su je na odluku potaknuli i mediji, a posebice ju je zasmetalo što se fokus političkih medija prebacio na osobnosti zastupnika, umjesto na politike koje vode.

“Od prvog trenutka u poslu vjerovala sam da je dio dobrog služenja znati, gotovo instinktivno, kada je pravi trenutak da ustupim mjesto nekom drugom. A kada to vrijeme dođe, treba imati hrabrosti za to, čak iako bi mnogi diljem zemlje, pa i u mojoj stranci, to mogli smatrati preuranjenim. U glavi i srcu znam da je sada vrijeme. Da je to pravo vrijeme za mene, za moju stranku i za državu – rekla je Sturgeon.

Ostavka škotske premijerke iznenadila je svijet. Sturgeon je prije mjesec dana izjavila da joj je “preostalo dosta toga” što mora obaviti kao premijerka pa se mnogi s pravom pitaju – što se promijenilo u tako kratkom vremenu?

Na izvanrednoj konferenciji za medije, na kojoj je najavila svoju ostavku, rekla je da njezina odluka nije reakcija na kratkoročne pritiske, nego je proizašla iz dublje i dugoročnije procjene. Vodila se, kaže, s dva pitanja: je li nastavak njezina mandata ispravan za nju i je li ispravan za zemlju, stranku i cilj neovisnosti Škotske. Odgovor na oba pitanja bio je – ne. I zato je odlučila otići, piše BBC.


Pročitajte više: Što nas povlačenje novozelandske premijerke uči o ženskom vodstvu?


Ostavka škotske premijerke: tko je Sturgeon?

Kao čelnica Škotske, Sturgeon je često suprotstavljena britanskoj konzervativnoj vladi u Westminsteru. Bila je kritični zagovornik neovisnosti Škotske u vrijeme referenduma o tom pitanju u Škotskoj 2014. Na referendumu 2014. Škoti su se izjasnili za ostanak u Ujedinjenom Kraljevstvu, ali nakon izlaska te države iz Europske unije, Sturgeon se zauzimala za novi referendum. Vlada u Londonu, međutim, odbila je dati suglasnost za njegovo održavanje, no Sturgeon je najavljivala da ga namjerava provesti na jesen ove godine, prenosi HRT.

Nedavno se sukobila s britanskim političarima koji su blokirali škotski prijedlog zakona koji bi ljudima olakšao promjenu rodne identifikacije na službenim dokumentima. Prava transrodnih osoba postala su žarište u Ujedinjenom Kraljevstvu, a Sturgeon je Westminsterovu opstrukciju zakona nazvala “potpunim frontalnim napadom na demokratski izabrani škotski parlament”.

Poput Ardern, popularnost Sturgeon i Škotske nacionalne stranke koju vodi pada u ispitivanjima javnog mnijenja, dijelom i zbog debakla oko nacrta zakona o spolnoj identifikaciji.

Sturgeon je prva žena koja je došla na čelo Škotske, a nakon ostavke ne silazi u potpunosti s političke pozornice. Planira odslužiti ostatak svog mandata sve do izbora u svibnju 2026. godine.

Foto: Canva / Twitter

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Konferencija za poduzetnice Hvar

Poduzetnice, na Hvaru pričamo o važnim aspektima poslovanja i problemima turizma

Poduzetnice se svakodnevno susreću s morem briga. Žele li malo 'odmoriti' i uz društvo ambicioznih i uspješnih žena poput njih razgovarati...
- Advertisment -