Otkrijte zašto vam izbijaju akne na licu i kako ih liječiti

Akne ćemo naći kod otprilike 9% populacije i nalaze se na 8. mjestu najučestalijih bolesti u svijetu. To je jedna od najčešćih kožnih bolesti općenito i ima snažan utjecaj na emocionalno i i psihološko zdravlje pacijenata.

Radi se o kroničnoj upalnoj bolesti od koje najčešće obolijevaju mladi u dobi između 13-25 godina (80-85% mladih ima neki oblik akni), no u posljednje vrijeme uočena je povećana učestalost akni i u zrelijoj životnoj dobi ( do 45 godine).

Akne su podjednako učestale u dječaka i djevojčica, najčešće se akne javljaju između 13. i 16. godine, nešto ranije u djevojčica, a teži oblici su nešto češći kod muškog spola. Primijećeno je da pojava akni u ranijoj životnoj dobi donosi veći rizik za razvoj teže kliničke slike.

akne

Faktori koji utječu na nastanak bolesti

Akne su bolest koja nastaje kao posljedica međudjelovanja nekoliko uzročnih faktora i to: pojačanog lučenja loja iz lojnih žlijezda, androgene hormonske stimulacije receptora na lojnicama, poremećaja keratinizacije koja dovodi do stvaranja komedona te zbog prisutnosti povećanog broja bakterije Propionibacterium acnes. Nastale upalne promjene mogu se manifestirati različitim intenzitetom i oblikom bolesti.

Što se tiče utjecaja hormona na lojnice – on počinje u pubertetu: androgena stimulacija dovodi do povećanja lojnica i pojačane produkcije loja. Taj učinak je dodatno pojačan kod žena koje boluju od PCO i kod pacijenata koji uzimaju anaboličke steroide. Nasuprot tome – estrogen smanjuje učinke hiperprodukcije sebuma.

Dijagnoza se postavlja na temelju kliničke slike i temeljito uzete anamneze. Potrebno je učiniti detaljan klinički pregled pacijenta na mjestima koja su karakteristična za pojavu akne. Daleko najčešće vidimo upalne promjene na licu , potom na ramenima, leđima i u području dekoltea.

Tipovi akni

Razlikujemo nekoliko osnovnih tipova akne: Acne comedonica, Acne papulopustulosa, Acne nodularis, Acne conglobata.

Upalne promjene manifestiraju se klinički kao otvoreni ili zatvoreni komedoni, inflamirane papule, pustule, manji ili veći nodusi ( čvorići) koji u najtežim oblicima konfluiraju u acne conglobata. Vrlo često kod istog pacijenta ili pacijentice naći ćemo preklapanje dva ili više tipova .

Kako pravilno liječiti akne

Posjet dermatologu kod prvih simptoma i rano započeto liječenje može ublažiti tijek bolesti i prevenirati razvoj jače kliničke slike koja često dovodi do stvaranja ožiljaka koje onda postaju psihosocijalni problem kod mladog čovjeka. Trajanje liječenja je dugotrajno i pacijent za postizanje učinka treba biti strpljiv i uporan.

Postoje i često se ažuriraju europske smjernice za liječenje akni. Te smjernice nas vode kroz terapijske mogućnosti s obzirom na oblik i jačinu kliničke slike akne, a mi dermatolozi ih koristimo prilagođavajući ih svakom pacijentu uzevši u obzir njegove posebnosti a to su – dermatološki status, osobnu i obiteljsku anamnezu, opće stanje i eventualne kronične bolesti, sklonost kože stvaranju ožiljaka i promjena pigmentacije, vlastitu percepciju pacijenta i njegov ili njezin psihološki doživljaj akni, utjecaj na svakodnevnu kvalitetu života, mogućnost provođenja dogovorene terapije, lokalizaciju i proširenost promjena te očekivanja i cilj terapije.

Terapija akni može biti lokalna ili sistemska. Učinak kod pravilno provođene lokalne terapije vidi se otprilike nakon 4 tjedna a nakon toga dodatno poboljšanje iz mjeseca u mjesec.

Važno je sa liječenjem početi što ranije da bi se spriječio nastanak većih upalnih procesa i posljedično stvaranje ožiljaka i postupalnih promjena pigmentacije. Za uspješnost liječnja akne važan je dogovor i međusobno povjerenje između pacijenta liječnika.

Ponekad je kod djevojaka i žena sa problemom akni u dijagnostiku i terapiju potrebno uključiti i ginekologa endokrinologa kako bi smo u slučaju hormonskih disbalansa rješavali akne rješavajući njihov ginekološko endokrinološki uzrok.

Učinkovite metode otklanjanja ožiljaka

Vrlo često se nakon izliječenja akni, osobito oblika s težom kliničkom slikom, susrećemo s novim problemom koji nastaje kao posljedica upalnih procesa u koži lica, prsa ili leđa to su postupalne hiperpigmentacije i hipopigmentacije ili ožiljci.

Danas postoji više načina smanjivanja ožiljaka – već dugo poznati su učinci lasera, kemijskog peelinga ili mikrodermoabrazije.

Ovdje bih posebno naglasila novu metodu koja se naziva microneedling. Radi se o metodi kojom se brojnim mikro-ubodima kojima ulazimo u dermis i na taj način potičemo kožu na lučenje novog kolagena koji polako djelomično nadomješta staro vezivo.

Utjecaj prehrane na pojavu akni

Već dugi niz godina u medicinskoj literaturi se mogu naći oprečni stavovi o utjecaju hrane na pojavu akni.

Danas se ipak smatra da hrana kod određenog broja pacijenata hrana ima negativan utjecaj na kliničku sliku akni tj. pogoršanje je povezano s konzumiranjem određene hrane, osobito hrane sa visokim glikemijskim indeksom. Pacijenti će nam vrlo česti i sami reći da su primijetili pogoršanje kožnog statusa nakon konzumiranja npr. čokolade, keksa, sira, neke jako začinjene hrane, mlijeka…

Autor: Dr. Tanja Vrčić, specijalist dermatovenerologije

U Poliklinici Hilarus njegujemo cjelovit i individualizirani pristup svakom pacijentu pa tako i pacijentima i pacijenticama s akne, te se u dijagnostiku i liječenje od strane dermatologa nerijetko uključuje i ginekolog endokrinolog.

Foto: Pexels

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

žensko vodstvo u državnim institucijama

Kako žene vode u državnim institucijama? Doznajte od njih samih

U državnim institucijama žene nisu često na visokim pozicijama, ali kad jesu, ističu se svojim specifičnim voditeljskim vještinama. U čemu se...
- Advertisment -