Evo razloga zašto u predsezoni bježimo na Hvar

Eklektičan, dinamičan i jedinstven. Tako se u tri riječi može opisati Hvar, otok koji ima sve: od brežuljaka s razbacanim vinogradima, preko kamenih zidina pa do sunčanih plaža. Isprepleću se netaknuta priroda i urbanost gradskog života. Hvar je najduži otok u Hrvatskoj, a ujedno i najsunčaniji otok Mediterana koji broji prosječnih 2800 sunčanih sati u godini, a više od pet mjeseci godišnje temperatura mora prelazi 20°C. Ovog travnja plovimo na Hvar na konferenciju za poduzetnice, a evo koji su naši hvarski favoriti.

Đir po gradu

Grad Hvar na istoimenom otoku ljeti je prava ‘it’ destinacija koja privlači posjetitelje iz cijelog svijeta. Ipak, predsezona daje idealnu priliku da otok upoznate na ponešto sporiji, mirniji i ispunjeniji način. Ako krenete u đir po Hvaru obavezna lokacija je Hvarsko kazalište. Ovo mjesto je kulturni i društveni simbol grada Hvara. Utemeljeno je 1612. kao prvo građansko kazalište u Europi. U njemu su nastupale mnoge poznate kazališne zvijezde, uključujući Isadoru Duncan. Na hvarskoj Pjaci nezaobilazna je katedrala sv. Stjepana, a ako nastavite s laganom šetnjom uz more naići ćete i na Franjevački samostan.

Obavezna postaja je i Ivan Vučetić Museum of Mystery. Ivan Vučetić je najpoznatiji hrvatski forenzičar čija je metoda otisaka prstiju postala temelj modernog sustava identifikacije osoba i neizostavan alat u istraživanju kriminala diljem svijeta. Kad ste u Hvaru prošetajte i do Benediktinskog samostana koji je dom impresivne čipke od agave, a dan završite čekajući zalazak sunca na tvrđavi Fortica. S Fortice se pruža pogled na Hvar kao na dlanu, a oduševit će vas i pogled na Paklene otoke.

Doručak u Sunčanom Hvaru

Kad ste u Hvaru nipošto nemojte propustiti otići na doručak u BB SOCIAL BAR & KITCHEN. Ova hvaljena lokacija spada u portfelj hotela Sunčani Hvar, a oduševljava svojom lokacijom, pogledom i ponudom. Raskošna terasa savršeno je mjesto za uživanje u mediteranskim delicijama, a posebno nas raduje što se sve temelji na lokalnim namirnicama.

Za doručak je na meniju što god vam srce (ili želudac) zaželi. Od ‘engleskog doručka’ preko najrazličitijih pahuljica i acai bowla, smoothija, palačinki, wafla i francuskog tosta pa do savršenih jaja benedikt i maštovitih sendviča.


Pročitajte više: Iris Domazet Malobabić: “Globalno nas se ne doživljava kao luksuznu destinaciju”


Mir izvan gradske vreve

Ako se želite udaljiti od grada i njegove vreve te uživati u prekrasnoj prirodi i čistom moru, idealno mjesto za mir i spokoj je svjetionik Sućuraj koji nudi i smještaj. S tri je strane Sućuraj okružen morem i razvedenom, niskom i stjenovitom obalom. Izgrađen je 1889. godine i sastoji se od četverokutne kamene kule i zgrade koja uključuje prizemlje i potkrovlje.

Ovo bajkovito mjesto pruža vam predivan izlazak sunca u rane jutarnje sate, zvuk mora, a uz sve to mir za kojim toliko žudimo tijekom cijele godine.

Rajski vrtovi za svačiju dušu

Ako volite i cijenite dobro maslinovo ulje, u Rajskom vrtu Radojković imate priliku kušati jedna od najboljih na svijetu. U selu Bogomolje na istočnom dijelu otoka, kriju se ekstra djevičanska ulja vrhunske kvalitete. Obitelj Radojković rad u masliniku pretvorila je u svoj život. Otvorili su uljaru i kušaonicu gdje svim gostima pružaju mogućnost kušanja ovih visokokvalitetnih proizvoda.

Najstariji grad u Hrvatskoj

Kad ste već na Hvaru, šteta bi bila ne posjetiti grad slojevite povijesti star 2405 godina – Stari Grad. Utemeljili su ga Grci koji su ga tada nazvali Faros. Njegova povijesna jezgra i kulturni krajolik Starogradskog polja upisani su 2008. na UNESCO-vu listu svjetske baštine. Od antike, ranog kršćanstva, srednjeg vijeka pa preko renesanse i baroka, ovaj je grad pun povijesnih zbivanja. Jeste li znali da su ga, u nešto novijoj povijesti, posjetili John F. Kennedy i njegova žena Jacqueline te kralj Edward III. i Wallis Simpson?

Od povijesti preko zabavnih aktivnosti i gastronomije pa sve do nautike – Stari Grad ima sve. Ako ste ovisnik o adrenalinu, u Starom Gradu imate mogućnost skokova padobranom, ronjenja, jedrenja i windsurfinga ili iznajmljivanja kajaka.

Vinska prostranstva

Jedan od najvećih otočnih vinograda na Mediteranu nalazi se na južnoj padini otoka Hvara. Vinarija Hvar Hills prostire se na 30 hektara na kojima raste 150 tisuća trsova vinove loze. U svom vinogradu uzgajaju isključivo autohtone sorte, većinom plavac mali, a ostatak je riječ o bogdanuši. U ovom se vinogradu sve radi ručno, a zadržan je i tradicionalni način uzgoja bez armature.

Ova su vina osvojila nekoliko međunarodnih medalja. Posebno su ponosni na zlatnu medalju na natjecanju Mundus Vini i brončanu na Decanteru za Pošip te brončane medalje na International Wine Challengeu i Decanteru. 

Samo zvuci prirode

Otok Hvar ima čak šest eko-etnih sela: Malo Grablje, Velo Grablje, Brusje, Zoraće, Gornji Humac i Mala Rudina. Svako od njih idealno je mjesto za opuštanje u miru i tišini, a svi se zalažu da selo baš takvo i ostane. Malo Grablje ističe se po svojoj predivnoj mikroklimi, a iznad njega nalazi se Velo Grablje. Ono je poznato po lavandi i festivalu lavande koji se ondje svake godine održava.

Zoraće se ističe svojom arhitekturom i položajem, dok je Brusje selo proizvođača vina, meda, maslinova i ružmarinova ulja. Gornji Humac pruža izniman pogled na cijeli Brač, Hvar i Korčulu, a zanimljive su i seoske ulice koje su izgrađene tako da se kišnica slijeva u spremnik dovoljan za opskrbu cijelog sela. Mala Rudina diči se jednim od najljepših starih trgova.

Priliku za vidjeti ovaj predivan grad, ali i cijeli otok, imate 26. travnja kada Women in Adria organizira Konferenciju za žene upravo na Hvaru, posebno namijenjen poduzetnicama direktno ili indirektno vezanim za turizam. Pridružite nam se jer ćemo razgovarati o financiranju poduzeća, pronalasku kvalitetne radne snage, cijenama, gostima, troškovima, ali i balansu privatnog i poslovnog. Prijave su otvorene.

Foto: Canva / BB Club Social Bar & Kitchen / Svjetionik Sućuraj – Hvar Facebook / hvar.olive.oil Instagram / stari_grad_hvar Instagram / hvar_hills Instagram

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

orka grupa

Povezali se Fisherija, the meat, Wine&Friends i Mesoprerada

Dobro poznata društva Bosnić, Fisherija, Slavonica i LU-MA Ekskluziv povezali su se u ORKA Grupu kako bi zajednički osnažili tržišnu poziciju...
- Advertisment -