Outsourcing je prednost u poslovanju, koji na profesionalnoj razini obavlja vaš posao, štedi vam vrijeme, živce i gradi vašu mrežu

Women in Adria networking breakfast pod nazivom Outsourcing u službi razvoja poslovanja održan je danas u zagrebačkom hotelu Westin. Događaj je okupio managerice i poduzetnice koje su imale priliku čuti zanimljive i korisne informacije o prednostima outsourcinga.

Gošće predavačice bile su Natalija Crnički iz poduzeća BNB Sklad te Nataša Cikač iz poduzeća Cronata.

Predavačice su prvo predstavile rezultate svog zajedničkog istraživanja o outsourcingu u Hrvatskoj. Na uzorku od 60 poduzeća sa 6-50 zaposlenih ili više od 250 zaposlenih, većinom privatnih, 91 %  ispitanika je istaknulo kako smatra outsourcing poželjnim, a kao najveću prednost navode fokusiranje na osnovnu djelatnost. Najviše se koriste usluge logistike, upravljanja skladištima, čišćenja, kuhanja, posluživanja i pranja, IT-a i upravljanja ljudskim resursima.

Ovaj upitnik je pokazao da se tržište polako razvija i prihvaća svjetske trendove.

Outsourcing nije prijetnja već prednost u poslovanju

Natalija Crnički  svoje je predavanje posvetila outsourcingu prodaje. Obiteljsko poduzeće BNB Sklad u kojem radi, u Hrvatskoj nudi jedinstvenu uslugu outsourcinga prodaje te savjetovanja.

Outsourcing je važan kako bi se poduzeće maksimalno posvetilo temeljnoj djelatnosti, i zato treba znati koje poslove možete prepustiti stručnjacima iz drugih za to specijaliziranih poduzeća, koji će vam taj posao odraditi 100 posto. Dakle, poslovanje koje nije prioritetno vama, a štedi i vrijeme i novac, prepustite drugoj tvrtki. Premda u Hrvatskoj generalno nije poznat broj tvrtki koje se bave outsourcingom i koliko osoba to radi, no iz financijskih izvještaja poznato je da njihovi prihodi rastu.

outsourcing_u_sluzbi_razvoja_poslovanja_1

Natalija je istaknula najveće prednosti outsourcinga: ako nemate prodajni tim, na početku ste i sami sve radite – za razliku od prodajnog predstavnika, koji će osim vašeg proizvoda ili usluge prodavati sve vrste takvih proizvoda ili usluga, o kojem ćete ovisiti i nećete znati ništa o korisniku, s outsourcingom dobivate osobu ili tim koji u vaše ime prodaju, savjetuju, pripremaju materijale, mailing listu, dogovaraju ili odlaze na sastanke, a mogu obavljati naplatu i slično… I ono što je važno, novac ide preko vašeg računa.

No, i kada postoji prodajni tim, outsourcing može služiti kao dodatak, kad nemate resursa ili vremena, a ušteda je u tome da plaćate samo ono što ste tražili, za što ste angažirali tim, a sve ostalo možete odraditi sami. I tako fiksne troškove pretvoriti u varijabilne, dodala je.

Male tvrtke tako dobivaju iskustvo, bazu podataka za novo tržište, znanje ili opremu (laptop, mobitel, automobil…), dok velike dobivaju nadopunu prodaje (planiranje i pripremanje aktivnosti).

Profesionalna, a ne emotivna razina

Nataša Cikač je govorila o outsourcingu nabave i istaknula kako trebate raditi ono što volite, u čemu ste dobri, a druge stvari koje vam stvaraju nervoze, najbolje je prepustiti stručnjacima. Nataša je vlasnica Cronate, poduzeća specijaliziranog za implementaciju novih znanja i metoda iz područja nabave i upravljanja zalihama kroz usluge savjetovanja, edukacije i outsourcinga.

outsourcing_u_sluzbi_razvoja_poslovanja_2

Outsourcing nabave može se odnositi na kompletnu nabavu ili dio nabave, na uvoz, nabavu za projekte, istraživanje tržišta nabave ili pak na Rent CPO ( Chief Procurement Officer), a ono što je najvažnije nudi Ugovor o tajnosti i povjerljivosti informacija.

Predavačice su istaknule kako je outsourcing idealno rješenje za poduzetnice, koje trebaju podršku, nisu spremne zaposliti drugu osobu ili nemaju resursa, a njima troši previše vremena da bi to radile same. Osim toga, često su i emocionalno povezane sa svojim poslom, a kada ih se odbije, to utječe na njih. Zato outsourcing garantira da će posao odraditi sto posto umjesto njih. Ne bavi se međuljudskim odnosima u njihovoj tvrtki, nemaju emocionalnu povezanost. Oni „čuvaju“ živce poduzetnica, štede vrijeme i grade njihovu mrežu.

Obje predavačice su za kraj svojih predavanja citirale Toma Petersa  „Radite ono u čemu ste najbolji, a ostalo prepustite outsourcingu“.

Sponzori događaja su bili Privredna banka Zagreb i Vipnet.

Foto: Andrea Kumar

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više