Outsourcing je prednost u poslovanju, koji na profesionalnoj razini obavlja vaš posao, štedi vam vrijeme, živce i gradi vašu mrežu

Women in Adria networking breakfast pod nazivom Outsourcing u službi razvoja poslovanja održan je danas u zagrebačkom hotelu Westin. Događaj je okupio managerice i poduzetnice koje su imale priliku čuti zanimljive i korisne informacije o prednostima outsourcinga.

Gošće predavačice bile su Natalija Crnički iz poduzeća BNB Sklad te Nataša Cikač iz poduzeća Cronata.

Predavačice su prvo predstavile rezultate svog zajedničkog istraživanja o outsourcingu u Hrvatskoj. Na uzorku od 60 poduzeća sa 6-50 zaposlenih ili više od 250 zaposlenih, većinom privatnih, 91 %  ispitanika je istaknulo kako smatra outsourcing poželjnim, a kao najveću prednost navode fokusiranje na osnovnu djelatnost. Najviše se koriste usluge logistike, upravljanja skladištima, čišćenja, kuhanja, posluživanja i pranja, IT-a i upravljanja ljudskim resursima.

Ovaj upitnik je pokazao da se tržište polako razvija i prihvaća svjetske trendove.

Outsourcing nije prijetnja već prednost u poslovanju

Natalija Crnički  svoje je predavanje posvetila outsourcingu prodaje. Obiteljsko poduzeće BNB Sklad u kojem radi, u Hrvatskoj nudi jedinstvenu uslugu outsourcinga prodaje te savjetovanja.

Outsourcing je važan kako bi se poduzeće maksimalno posvetilo temeljnoj djelatnosti, i zato treba znati koje poslove možete prepustiti stručnjacima iz drugih za to specijaliziranih poduzeća, koji će vam taj posao odraditi 100 posto. Dakle, poslovanje koje nije prioritetno vama, a štedi i vrijeme i novac, prepustite drugoj tvrtki. Premda u Hrvatskoj generalno nije poznat broj tvrtki koje se bave outsourcingom i koliko osoba to radi, no iz financijskih izvještaja poznato je da njihovi prihodi rastu.

outsourcing_u_sluzbi_razvoja_poslovanja_1

Natalija je istaknula najveće prednosti outsourcinga: ako nemate prodajni tim, na početku ste i sami sve radite – za razliku od prodajnog predstavnika, koji će osim vašeg proizvoda ili usluge prodavati sve vrste takvih proizvoda ili usluga, o kojem ćete ovisiti i nećete znati ništa o korisniku, s outsourcingom dobivate osobu ili tim koji u vaše ime prodaju, savjetuju, pripremaju materijale, mailing listu, dogovaraju ili odlaze na sastanke, a mogu obavljati naplatu i slično… I ono što je važno, novac ide preko vašeg računa.

No, i kada postoji prodajni tim, outsourcing može služiti kao dodatak, kad nemate resursa ili vremena, a ušteda je u tome da plaćate samo ono što ste tražili, za što ste angažirali tim, a sve ostalo možete odraditi sami. I tako fiksne troškove pretvoriti u varijabilne, dodala je.

Male tvrtke tako dobivaju iskustvo, bazu podataka za novo tržište, znanje ili opremu (laptop, mobitel, automobil…), dok velike dobivaju nadopunu prodaje (planiranje i pripremanje aktivnosti).

Profesionalna, a ne emotivna razina

Nataša Cikač je govorila o outsourcingu nabave i istaknula kako trebate raditi ono što volite, u čemu ste dobri, a druge stvari koje vam stvaraju nervoze, najbolje je prepustiti stručnjacima. Nataša je vlasnica Cronate, poduzeća specijaliziranog za implementaciju novih znanja i metoda iz područja nabave i upravljanja zalihama kroz usluge savjetovanja, edukacije i outsourcinga.

outsourcing_u_sluzbi_razvoja_poslovanja_2

Outsourcing nabave može se odnositi na kompletnu nabavu ili dio nabave, na uvoz, nabavu za projekte, istraživanje tržišta nabave ili pak na Rent CPO ( Chief Procurement Officer), a ono što je najvažnije nudi Ugovor o tajnosti i povjerljivosti informacija.

Predavačice su istaknule kako je outsourcing idealno rješenje za poduzetnice, koje trebaju podršku, nisu spremne zaposliti drugu osobu ili nemaju resursa, a njima troši previše vremena da bi to radile same. Osim toga, često su i emocionalno povezane sa svojim poslom, a kada ih se odbije, to utječe na njih. Zato outsourcing garantira da će posao odraditi sto posto umjesto njih. Ne bavi se međuljudskim odnosima u njihovoj tvrtki, nemaju emocionalnu povezanost. Oni „čuvaju“ živce poduzetnica, štede vrijeme i grade njihovu mrežu.

Obje predavačice su za kraj svojih predavanja citirale Toma Petersa  „Radite ono u čemu ste najbolji, a ostalo prepustite outsourcingu“.

Sponzori događaja su bili Privredna banka Zagreb i Vipnet.

Foto: Andrea Kumar

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Trudnica naslovnica

Prva trudna izvršna direktorica na naslovnici poslovnog časopisa

Suosnivačica tvrtke Wing Audrey Gelman je prva vidno trudna izvršna direktorica na naslovnici poslovnog časopisa. Časopis Inc. dobio je brojne pohvale...