Ovako treba izgledati mentoring žena s vrha

Već smo upoznati s problematikom manjka žena na vodećim pozicijama. Manjak žena automatski znači i manjak uzora mlađim generacijama ambicioznih žena koje žele graditi karijeru i doći do vrha.

No, to ne znači da ih nema. I ta nekolicina žena na vodećim pozicijama može promijeniti živote mlađim generacijama. Jedna od tih žena je i Marne Levine, COO Instagrama, koja je u intervjuu za Fortune otkrila kako joj je Sheryl Sandberg promijenila karijerni put.

Kako je Sheryl Sandberg promijenila karijeru Marne Levine

Njezina priča počinje još davne 1995. godine kada je Marne radila u Ministarstvu financija u SAD-u. Za vrijeme jednog sastanka Marne je upoznala svoju buduću mentoricu. Kako se prisjetila u intervjuu, Marne je došla na sastanak na kojem su sva mjesta bila zauzeta. Budući da je bila mlada i neiskusna, Marne je stala kod vrata i nadala se da je nitko neće primijetiti.

Imala je tu sreću da je primijeti upravo Sheryl Sandberg koja je napravila jednu nevjerojatnu stvar – počela je pomicati sve ljude, bez obzira na to tko su i na kakvoj su poziciji bili, samo kako bi napravila mjesto za stolom za mladu Marne.

„Ono što je zapravo time govorila je: „Tvoj je glas važan, dođi i sjedni za stol i sudjeluj.“ Dobila sam toliko dobar mentoring od nje i mnogih drugih, tako da danas i sama tražim prilike da pomažem drugim ženama“, rekla je Marne Levine za Fortune.

Dovoljan je bio samo jedan trenutak, samo jedan sastanak, da njezina karijera počne ići uzlaznom putanjom. I naravno, tu joj je od velike pomoći bila i njena mentorica Sheryl Sandberg, koja ju je primijetila, izdvojila iz mase, rekla da je njezin glas važan i time joj dala potrebno samopouzdanje da nastavi graditi svoju karijeru.

Prošle je godine Marne Levine postala prvi ikada COO Instagrama, a prije toga je četiri godine bila na poziciji potpredsjednice Odjela globalne javne politike Facebooka, gdje vodila globalnu političku strategiju te surađivala s vlastima i organizacijama i poticala njihovu podršku inovativnim tehnologijama Facebooka.

Prije Facebooka, radila je u administraciji predsjednika Obame kao glavna šefica Nacionalnog odbora za ekonomiju Bijele kuće i asistentica predsjednika za ekonomsku politiku zemlje.

Sve to zahvaljujući jednom sastanku i jednoj ženi koja ju je primijetila. Naravno, Marne i Sheryl i danas su prijateljice i suradnice jer je Marne i članica odbora organizacije Lean In na čijem je čelu njezina mentorica Sheryl Sandberg.

Foto: YouTube Screenshot

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Trudnica naslovnica

Prva trudna izvršna direktorica na naslovnici poslovnog časopisa

Suosnivačica tvrtke Wing Audrey Gelman je prva vidno trudna izvršna direktorica na naslovnici poslovnog časopisa. Časopis Inc. dobio je brojne pohvale...