Ovih 7 aplikacija će vam pomoći da naučite brzo tipkati

Vještina brzog tipkanja nije nešto čime ćete samo impresionirati svoje prijatelje i kolege, već nešto što će vam u velikoj mjeri olakšati i ubrzati izvršavanje poslovnih zadataka. Korištenje svih deset prstiju na tipkovnici učinit će vas bržim, kvalitetnijim i učinkovitijim. Uz samo malo truda i vremena svatko može vježbanjem svladati ovu vještinu.

Brzo tipkanje je vještina bez koje ne možete

Internet nudi pregršt aplikacija koje će vam pomoći u savladavanju brzog tipkanja. Donosimo vam pregled najpopularnijih aplikacija s kojima ćete dosadašnja dva prsta na tipkovnici upotpuniti i s preostalih osam.

1. Rapid Typing

Rapid Typing je jedan od vizualno najefektnijih programa za učenje brzog tipkanja. Na njihovim stranicama dovoljno je tek besplatno preuzeti posljednju verziju programa, odabrati težinu vježbi s obzirom na vaše predznanje te započeti s lekcijama. Zapnete li na nekom dijelu, program vam nudi mogućnost uključivanja virtualne tipkovnice koja će otkriti kako da postavite prste iznad tipkovnice te kako da ih pomičete da postignete što brže i učinkovitije tipkanje.

brzo_tipkanje

Da vam vježbanje ne bi dosadilo, Rapid Typing nudi mogućnost postavljanja zabavnih pozadina koje će zadržati vašu koncentraciju na vježbanju, pa je ovaj program jednako dobar i za djecu i za odrasle.

2. Keybr

Ono što Keybr aplikaciju čini drugačijom od ostalih su statistika i pametni algoritmi koji prate vaše vježbanje, te s obzirom na rezultate koje postižete, vode vas kroz sljedeće izazove. Na taj način se izbjegavaju nepotrebna ponavljanja te se odmah preskače na teže vježbe.

brzo_tipkanje

Ova aplikacija mjeri i brzinu vašeg tipkanja određenih riječi, odnosno kombinacije slova. Za kombinacije za koje se pokaže da imate najviše problema, češće će se ponavljati u vježbama, sve do trenutka kada i njih u potpunosti ne svladate. Za razliku od većine sličnih programa s unaprijed određenim vježbama, Keybr se u hodu prilagođava vašim potrebama.

3. Rata Type

Rata Type je još jedna vrlo kvalitetna aplikacija za učenje brzog tipkanja. Korištenje ovog programa započinje osnovnim pripremama, kako sjediti za tipkovnicom, koji je položaj ruku, prstiju, na što se morate koncentrirati…

brzo_tipkanje

Slijedi testiranje vaših vještina, kako bi se odredio stupanj znanja, a samim time i težina vježbi koje će se staviti pred vas. Na ovaj se način izbjegava situacija da osobe s više predznanja moraju prolazi najosnovnije stvari te odmah prelaze na izazovnije zadatke.

4. Stamina Typing Tutor

Stamina Typing Tutor podjednako je dobar za potpune početnika, kao i za one naprednije korisnike tipkovnica. Osim uobičajenog položaja prstiju na tipkovnici, putem ove aplikacije moguće je naučiti brže i učinkovitije tipkati pomoću alternativnog rasporeda prstiju, kojim se u većoj mjeri smanjuje stres i zamor ruku.

brzo_tipkanje

Naime, osim uobičajenog raspored prstiju na tipkama ASDF i JKLČ, nudi se mogućnost učenja stavljanjem prstiju u položaj SDFV i NJKL, čime se postiže da ruke budu u mnogo prirodnijem položaju, što znači da se teže umaraju. U instalaciju ovog programa možete uključiti i razne slike, animacije i zvukove, što samo učenje čini zabavnijim i opuštenijim.

5. Typingweb

Typingweb aplikacija nalazi se on-line, stoga ne traži nikakvu prethodnu instalaciju na vašem računalu. Kako ćete prolaziti određene vježbe, Typingweb bilježi vaše rezultate te u svakom trenutku možete vidjeti u kojem dijelu su vam potrebne dodatne instrukcije. Na temelju tih rezultata sama aplikacija nudi popis lekcija koje je potrebno svladati za poboljšanje rezultata.

brzo_tipkanje

6. Typing Invaders

Typing Invaders nije uobičajena aplikacija za učenje brzog tipkanja, ali svakako je jedna od zabavnijih. Naime, riječ je o spoju programa za učenje i popularne kompjuterske igre Space Invaders. Kako biste se uspješno othrvali napadu nepoželjnih gostiju iz svemira, potrebno je što točnije i što brže tipkati riječi.

brzo_tipkanje

Ovo je idealan način da vježbanje tipkanja učinite zabavnim, ne samo djeci, već i onima nešto starijima koji će se s nostalgijom prisjetiti ove popularne igre iz zabavnih parkova i prvih kućnih kompjutora.

7. Type Racer

Poznato je da neki ljudi brže i lakša uče i savladavaju prepreke, ako se nalaze u natjecateljskom okruženju. Za takve osobe idealan program za učenje brzog tipkanja je Type Racer. Riječ je o aplikaciji u kojoj se zajedno s drugim natjecateljima borite za što bolji rezultat u tipkanju citata iz knjiga, filmova i pjesama.

brzo_tipkanje

Samo natjecanje vizualno je vrlo atraktivno, jer točnim i brzim tipkanjem ubrzavate svoj sportski automobil prema cilju. O popularnosti ovog programa najbolje svjedoči podatak da je od dana izlaska u ožujku 2008. godine do danas skupio više od stotinu milijuna natjecatelja.

Nakon što odaberete aplikaciju koja vam najviše odgovara preostaje vam samo da svakodnevno vježbate. Već nakon nekoliko dana trebali bi se vidjeti osjetni pomaci u brzini i kvaliteti vašeg tipkanja.

Foto: Pexells

PROČITAJTE JOŠ:

1 KOMENTAR

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -