Ugasite notifikacije mobilnih aplikacija – Dizajnirane su da ‘kradu’ vrijeme

Čini li vam se ponekad da je mobitel preuzeo vaš život? Stalno listate društvenim mrežama, skačete na svaki zvuk notifikacije, skrivate se iza ekrana u društvenim situacijama? Ovisnost o mobitelu itekako je ozbiljna. Kako se nositi s modernim tehnologijama na zdrav način i postaviti granice, objasnila je stručnjakinja.

Ovisnost o mobitelu

Često se piše i raspravlja o tome koliko bi djeca smjela koristiti moderne tehnologije, no ovisnost i druge opasnosti vezane uz njih ne zaobilaze ni odrasle. Tara Whitehead radi u polju Cyber sigurnosti, a dala je savjete kako uspostaviti zdrave navike s tehnologijom. Kao stručnjakinja i korisnica, upozorava da su mobilne aplikacije dizajnirane tako da sišu vaše vrijeme.

„Steknite zdravu naviku s mobitelom, pametnim satom itd. Isključite obavijesti aplikacija koje vam nisu 100 posto potrebne – posebno društvenih medija, ali i aplikacija za vijesti, igrica i sl. To uključuje postavljanje „work hour notifications“ za poslovnu e-poštu, Teams, Slack…“, napisala je Whitehead za Womens Agenda. Za ovisnost o mobitelu niste krivi vi sami, jer mobiteli su ti koji koriste razne taktike da privuku i zadrže vašu pažnju.

Neke od ovih aplikacija usmjerene su na to da vam oduzmu što više vremena i znaju kad vam poslati obavijest kako bi optimizirale to vrijeme. „Preuzmite kontrolu i sami birajte kad ćete otvoriti ove aplikacije. Također, vaši voljeni vole vas mnogo više kad vrijeme posvetite njima umjesto da ste zaokupljeni onime što vam se događa na mobitelu,“ zaključuje Whitehead.


Pročitajte više: Uništavaju li nam pametni telefoni ljubavni i društveni život?


Screen time dnevno 2 sata?

Stručnjaci upozoravaju kako bi odrasli svoje vrijeme provedeno pred ekranom električnog uređaja izvan posla trebali limitirati na manje od 2 sata dnevno, prenosi Reid Health. Možda se na prvu ova limitacija čini neostvarivom, no moguće je reducirati vrijeme provedeno pred ekranom. Prvi savjet svakako je gašenje notifikacija na mobitelu. Obavijesti tjeraju korisnika da češće poseže za uređajem, kako bi vidio što se zbiva. Također, možete ugasiti internetsku mrežu. Svakako, pokušajte mobitel staviti na bešumni način.

Drugi savjet je da si postavite timer, alarm na mobitelu. Trideset do 60 minuta koristite uređaj, no kad alarm zazvoni, odložite ga, ustanite i pokrenite tijelo. Prošetajte ili odradite neke kućanske poslove, poput brisanja prašine ili slaganja rublja. Možete odraditi i kućnu tjelovježbu.


Pročitajte više: 7 načina kako spriječiti da vam tehnologija ometa san


Obrišite prašinu s budilice

Ono što biste odmah trebali početi prakticirati je da ne unosite mobitel u spavaću sobu. Velik udio screen timea odlazi na listanje po društvenim mrežama prije spavanja i netom nakon što se probudite. Promijenite navike, pozdravite ovisnost o mobitelu, uređaj ostavite na stoliću u hodniku i koristite staromodnu, pouzdanu budilicu.

Foto: Canva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

UGP prijedlozi vladi

7 prijedloga Vladi RH za prvih 100 dana novog mandata

Udruga Glas Poduzetnika (UGP) službeno je zatražila sastanak s Ministrom financija i Ministrom gospodarstva i održivog razvoja kako bi predložili nekoliko...
- Advertisment -