Liječnica objašnjava što je ovulacija i kako izračunati plodne dane!

Dani kojima najviše dajemo pažnju tijekom menstrualnog ciklusa su menstruacija i ovulacija. Ako planirate trudnoću, najveći fokus vam treba biti na plodnim danima. Stoga smo razgovarali s dr. Tihanom Mazalin iz Poliklinike Mazalin koja nam je dala važne informacije o ovulacije te kako izračunati plodne dane.

Što je ovulacija?

“Ovulacija je pucanje zrelog folikula i izlaženje jajne stanice koju prihvaća prošireni ampularni dio jajovoda, a na tom mjestu se potencijalno može dogoditi oplodnja jajne stanice. Zrela jajna stanica spremna je za oplodnju tijekom 48 sati. Žena može ostati trudna i dan prije i dan poslije ovulacije, zbog duljine života spermija. Zbog toga je točno predviđanje ovulacije teško i često se radi o ‘pravom trenutku’, a ne o mjerenju. Jedina potvrda kvalitetne ovulacije je trudnoća”, otkrila je dr. Mazalin.

Većina ljudi počinje više proučavati ovulaciju kad imaju problema sa začećem. Ali razumijevanje menstrualnog ciklusa može dati uvid u plodnost. Bolje ćete razumjeti promjene u tijelu pod hormonskim utjecajem te naučiti koji čimbenici mogu utjecati na vrijeme vaše ovulacije.


Pročitajte više: Plodni dani pod utjecajem stresa


Tijekom svakog ciklusa zdravi parovi koji ne koriste zaštitu obično imaju oko 25 do 30% šanse da zatrudne, iako to može uvelike varirati ovisno o okolnostima, posebno povezanim s vašom dobi.

To je zapravo iznenađujuće visok postotak s obzirom na to da možete začeti tek u vrijeme ovulacije – mali prozor svakog mjeseca kada je jajašce održivo (između 12 i 24 sata) i otvoreno za oplodnju.


Pročitajte više: Plodni dani, 30-te, jajašca i baby panika


Kako izračunati plodne dane?

Ukoliko nema hormonskog disbalansa, ovulacija najčešće nastaje od 12. do 14. dana od prvog dana menstruacije. Međutim, ovulacija se može mijenjati paralelno s promjenom menstrualnog ciklusa, a kako bi ste mogli izračunati kojeg dana će nastupiti ovulacija možete iskoristiti i kalendar za izračun.

Postoji i nekoliko drugih metoda za određivanje plodnih dana.

  • Mjerenje bazalne temperature – svako jutro u isto vrijeme možete mjeriti svoju tjelesnu temperaturu. Znat ćete da su plodni dani kad temperatura vašeg tijela naraste.
  • Praćenje cervikalne sluzi – možda ćete primijetiti vlažniju, bistriju i skliskiju sluz u vrijeme ovulacije.
  • Kompleti za praćenje – razina hormona raste oko vremena ovulacije, a to se može otkriti pomoću setova za predviđanje ovulacije koji mjere razinu hormona u vašoj mokraći.

Pročitajte više: 7 najboljih aplikacija kalkulatora plodnih dana


Korištenjem kombinacija ovih metoda možete povećati njihovu točnost. Neke žene mogu imati druge simptome tijekom ovulacije, uključujući osjetljivost dojki, nadutost i blage bolove u trbuhu, ali to nije pouzdan način predviđanja ovulacije. “Ono što je važno naglasiti je da nijedan test niti predviđanje nije u potpunosti točno. Ukoliko planirate trudnoću, pokušajte se opustiti i uživati u cijelom procesu te redovito imati odnose”, objasnila je dr. Mazalin.

Kao i na sve ostale dane menstrulnog ciklusa, tako i na ovulacija mogu utjecati vanjski faktori. “Ovulacija se ne može produžiti ili skratiti, ali određeni vanjski faktori (putovanja, stres, promjena klime) mogu ovulaciju pomaknuti”, otkrila je dr. Mazalin.

Međutim, u nekim situacijama, ali i kod nekih stanja moguć je izostanak ovulacije. “Kod nepravilnih ciklusa ili produženih ciklusa (iznad 35 dana) često se radi o ciklusima bez ovulacije. To su najčešće policistični jajnici. Ovulacija povremeno može izostati kod svakoga, najčešće kod produženih ciklusa i kod starije dobi.”

Foto: Dino Ninković

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

eko poljoprivreda

Eko poljoprivreda je novi smjer Nestlea, do 2025. koristit će proizvode...

Nestlé je povodom obilježavanja desete godišnjice od pokretanja NESCAFÉ plana najavio nove globalne obaveze koje se vežu uz brand kave NESCAFÉ,...
- Advertisment -