Liječnica objašnjava što je ovulacija i kako izračunati plodne dane

Dani kojima najviše dajemo pažnju tijekom menstrualnog ciklusa su menstruacija i ovulacija. Ako planirate trudnoću, najveći fokus vam treba biti na plodnim danima. Stoga smo razgovarali s dr. Tihanom Mazalin iz Poliklinike Mazalin koja nam je dala važne informacije o ovulacije te kako izračunati plodne dane.

Što je ovulacija?

“Ovulacija je pucanje zrelog folikula i izlaženje jajne stanice koju prihvaća prošireni ampularni dio jajovoda, a na tom mjestu se potencijalno može dogoditi oplodnja jajne stanice. Zrela jajna stanica spremna je za oplodnju tijekom 48 sati. Žena može ostati trudna i dan prije i dan poslije ovulacije, zbog duljine života spermija. Zbog toga je točno predviđanje ovulacije teško i često se radi o ‘pravom trenutku’, a ne o mjerenju. Jedina potvrda kvalitetne ovulacije je trudnoća”, otkrila je dr. Mazalin.

Većina ljudi počinje više proučavati ovulaciju kad imaju problema sa začećem. Ali razumijevanje menstrualnog ciklusa može dati uvid u plodnost. Bolje ćete razumjeti promjene u tijelu pod hormonskim utjecajem te naučiti koji čimbenici mogu utjecati na vrijeme vaše ovulacije.


Pročitajte više: Plodni dani pod utjecajem stresa


Tijekom svakog ciklusa zdravi parovi koji ne koriste zaštitu obično imaju oko 25 do 30% šanse da zatrudne, iako to može uvelike varirati ovisno o okolnostima, posebno povezanim s vašom dobi.

To je zapravo iznenađujuće visok postotak s obzirom na to da možete začeti tek u vrijeme ovulacije – mali prozor svakog mjeseca kada je jajašce održivo (između 12 i 24 sata) i otvoreno za oplodnju.


Pročitajte više: Plodni dani, 30-te, jajašca i baby panika


Kako izračunati plodne dane?

Ukoliko nema hormonskog disbalansa, ovulacija najčešće nastaje od 12. do 14. dana od prvog dana menstruacije. Međutim, ovulacija se može mijenjati paralelno s promjenom menstrualnog ciklusa, a kako bi ste mogli izračunati kojeg dana će nastupiti ovulacija možete iskoristiti i kalendar za izračun.

Postoji i nekoliko drugih metoda za određivanje plodnih dana.

  • Mjerenje bazalne temperature – svako jutro u isto vrijeme možete mjeriti svoju tjelesnu temperaturu. Znat ćete da su plodni dani kad temperatura vašeg tijela naraste.
  • Praćenje cervikalne sluzi – možda ćete primijetiti vlažniju, bistriju i skliskiju sluz u vrijeme ovulacije.
  • Kompleti za praćenje – razina hormona raste oko vremena ovulacije, a to se može otkriti pomoću setova za predviđanje ovulacije koji mjere razinu hormona u vašoj mokraći.

Pročitajte više: 7 najboljih aplikacija kalkulatora plodnih dana


Korištenjem kombinacija ovih metoda možete povećati njihovu točnost. Neke žene mogu imati druge simptome tijekom ovulacije, uključujući osjetljivost dojki, nadutost i blage bolove u trbuhu, ali to nije pouzdan način predviđanja ovulacije. “Ono što je važno naglasiti je da nijedan test niti predviđanje nije u potpunosti točno. Ukoliko planirate trudnoću, pokušajte se opustiti i uživati u cijelom procesu te redovito imati odnose”, objasnila je dr. Mazalin.

Kao i na sve ostale dane menstrulnog ciklusa, tako i na ovulacija mogu utjecati vanjski faktori. “Ovulacija se ne može produžiti ili skratiti, ali određeni vanjski faktori (putovanja, stres, promjena klime) mogu ovulaciju pomaknuti”, otkrila je dr. Mazalin.

Međutim, u nekim situacijama, ali i kod nekih stanja moguć je izostanak ovulacije. “Kod nepravilnih ciklusa ili produženih ciklusa (iznad 35 dana) često se radi o ciklusima bez ovulacije. To su najčešće policistični jajnici. Ovulacija povremeno može izostati kod svakoga, najčešće kod produženih ciklusa i kod starije dobi.”

Foto: Dino Ninković

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

sajam čokolade i kave

Najveći sajam čokolade i kave ponovno u Family mallu

Treću godinu za redom pod pokroviteljstvom Muzeja čokolade Zagreb održavaju se Dani čokolade i kave u Family mallu. Najveći sajam čokolade...
- Advertisment -