Pamela Konjevod sama je proputovala 28 zemalja, pričale smo o najopasnijim mjestima na kojima je bila

Pamela Konjevod jedna je od naših najpoznatijih travel blogerica i autostoperica. Još kao srednjoškolka digla je prst u zrak i odvažila se na prvo samostalno putovanje. Naravno u pitanju su tada bila kraće relacije. Sada se u srednjim tridesetima može pohvaliti i nekim puno daljim, ali i ozbiljnijim putovanjima, poput onog u Irak.

Iako si na putovanju rijetko sam, ipak se postavlja pitanje odakle hrabrost jednoj ženi da se odvaži na takvo što. Stoga smo Pamelu zamolili da nam otkrije detalje svog uzbudljivog života kako bi inspirirala ostale žene da žive slobodnije i autentičnije. Ovo naravno ne znači da se morate otputovati negdje daleko. Dovoljni su i mali pomaci u vašoj svakodnevnoj rutini.

Pamela ima sjajan recept za izlazak iz zone komfora

Mnoge žene se ne bi odvažile na ovakav životni stil kakav Pamela ima, no maleni izlasci iz zone komfora mogući su i klasičnim uvjetima života. Primjerice, kada smo ju upitali koji bi bio njezin savjet za žene koje žele izlazak iz zone komfora i malo avanture, ali bez putovanja na drugi kraj svijeta, evo što nam je odgovorila:

“Vrlo je jednostavno. Učinite to kao što sam i ja – odlučite se! Odite na tu kavu same na subotnju špicu, sjedite na vlak do Hrvatske Kostajnice, prošećite uz rijeku, pređite u Bosnu i pojedite ćevape. Upišite taj tečaj salse bez najbolje prijateljice ili upišite napokon taj španjolski. Slikajte se u kupaćem i objavite na tom Instagramu. Što vas briga što će selo misliti. Selo ne liježe pored vas, niti vam stavlja kruh na stol”.


Pročitajte više: Zašto ne bi same otišle u kafić ili restoran?


“Biti bez interneta i struje i buditi se uz miris kruha, moja je formula za raj”

Pamela je nakon fakulteta većinom putovala te je radila poslove koji su joj omogućavali da bude što slobodnija te da utaži svoju ljubav prema putovanjima. No, sada radi u agenciji 404.

“Kao pravi blizanac u svemu kasnim pa tako i u životu. Uslijed rane krize srednjih godina sam promijenila branšu pa sada radim, kako se to popularno kaže, u uspješnoj digitalnoj agenciji zvanoj 404 – da upravo to – ime je vrlo znamenito”, šali se Pamela.

Njezine 30-e obilježilo je i drugo putovanje u Egipat. Ovaj put je uspjela posjetiti i beduinski kamp, a to je za nju bilo posebno iskustvo.

“Nekoliko dana bez interneta i struje te buditi se ujutro uz miris svježe ispečenog kruha je, otkrila sam, moja formula za raj”, otkriva nam Pamela koja također dodaje:

“Moram naglasiti da samostalna putovanja smatram isključivo putovanja tijekom kojih putujete sami te na lokaciji ne poznajete nikoga. Do sada sam na sreću ili nesreću uvijek poznavala nekoga”.

Ove zemlje Pameli su se posebno urezale u pamćenje

Ova je svjetska putnica posjetila 28 zemalja, no u pamćenje su joj se posebno urezale četiri zemlje. To su Nepal, njezin dječji san. Zatim Irak, njezin stoperski stan. Potom Egipat, njezin raj na zemlji. I konačno, Sjeverna Koreja, njezin mladenački san.

“Nažalost, nakon svih ovih godina, još uvijek spominjem ista mjesta. Izuzetno me nervira ta činjenica. No istina je da svugdje nađem nešto lijepo za pamtiti. Ali da mi se mjesto zavuče pod kožu, to je već puno teže”, dodaje Pamela.

Zanimalo nas je i koja je posljednje lokaciju koju je posjetila.

“Voljela bih da imam neki zanimljiv odgovor, ali posljednje putovanje nakon kojeg je ubrzo proglašena korona pandemija je bilo Sarajevo i prvo putovanje nakon dvije godine slučajno opet Sarajevo. S obzirom na to da sam prije dvije godine opljačkana, moram priznati da i nisam bila previše uzbuđena. A ovogodišnja posjeta je rezultirala povećanjem broja na vagi – eto – vi zaključite kako mi je bilo”, šali se Pamela.

U Irak žena ne ide sama

Kao što smo naveli u uvodu, naša je sugovornica posjetila Irak. Ovaj put je išla u muškoj pratnji, iako inače putuje sama. Stoga nas je zanimalo kako je došlo do ovog odvažnog putovanja. Također smo poželjeli doznati kako joj je uopće palo na pamet da ode ondje.

“2011. sam bila s Baom – vijetnamskim Amerikancem s kojim sam put dogovorila stopirajući na Lastovu. Četiri godine nakon povela sam Scotta, strastvenog putnika iz Detroita koji nikada nije stopirao i koji se iskreno bojao posjete Iraku. Jedan je bio moj kaučsurfer, drugog sam upoznala preko Instagrama”, govori nam Pamela o svojoj muškoj pratnji.

Irak će pamtiti cijeli život, evo zašto!

Što se tiče razloga posjeta Iraku, otkrila nam je sljedeće:

“Posjeta Iraku bila je dugogodišnja želja. Slučajno sam završila na vikendu u Krakovu s osam stranaca u stanu od kojih se jedan upravo vratio s putovanja kroz Irak. I eto, par mjeseci poslije našla sam se na granici Turske i Iraka ne znajući da li istu mogu prijeći pošto dostupnih birokratskih informacija nije bilo”.

A što se pak tiče doživljaja iz Iraka, i na ovo pitanje je Pamela dala zanimljiv odgovor.

“Što sam doživjela? Al Jeezera intervju s novinarem kojeg je ISIS zarobio par dana, večera sa sirijskim izbjeglicama, otkrivenje prekrasnog kanjona, brdska vožnja Hummerom, objedi s desecima muških očiju uperenih u vas jer ste jedino žensko, posjet zgradama u kojima je Saddam Hussein mučio zarobljenike”, otkrila nam je ova avanturistkinja te dodala:

“Ježim se od svih slika i uspomena. Teško mi je Irak sročiti kratko i suvislo. Zemlja je to koja je ostala duboko zakopana u mojem srcu”.

“To je stvar percepcije – da smo ugroženije u Bangkoku nego u Zagrebu”

Logično se postavlja pitanje zar se Pamela nikad ne boji putovati sama i to kao žena. Stoga smo ju pitali osjeća li ikada nedoumicu, paniku i slično na putu te kako se rješava tih emocija.

“Naravno da se bojim. Bojim se putovala sama ili ne. S muškarcima vam nije lakše, zapravo je teže. Prije nego vas ‘zaštiti’ trebate ga uvjeriti zbog čega vam treba zaštita. Muškarci nemaju šesto čulo za potencijalnu opasnost ili neugodnost jer ga ne trebaju imati. Ženama potencijalna opasnost vreba iza svakog ugla, nebitno unutar čijih granica se nalazite. Stvar je samo percepcije koja je nametnuta društveno – da smo eto ugroženije u Bangkoku nego u Zagrebu”, objašnjava Pamela.


Pročitajte više: Vernesa Šaran svijet osvaja svijet putujući sama


“Snažnija sam i snalažljivija nego sam ikada mislila”

Na pitanje koji savjet bi dala ženama koje se boje putovati same, Pamela je dala kratak odgovor.

“Budite realne, svjesne svijeta oko sebe i završite tečaj samoobrane. Ostalo je na karmi koju nosite”, poručila je.

Koja je najvrjednija spoznaja s vaših putovanja, također smo ju pitali.

“Snažnija sam i snalažljivija nego sam ikada mislila. Ljudi su dobri i loši svugdje. Kada bi svi bili skromniji, zahvalniji i bolji jedni prema drugima svijet bi bio puno ugodnije mjesto za život”, iskrena je Pamela.

Pamela ima sjajan savjet za sve žene

Možete li reći da živite istinsku, autentičnu sebe i jeste li sretni zbog svojih životnih odabira, pitali smo Pamelu.

“Oh kako bi voljela biti ta žena hahaha. Ono što svakako mogu reći – u ovoj magli misli krize srednjih godina – nije lako. Zbog svojih izbora sam sve druge učinila nesretnima čini se, osim sebe. Što hoće reći da je to sretan, ispunjen, ali usamljen život”, otkrila je naša sugovornica.

Ipak za kraj smo ju upitali ima li kakav savjet za sve žene koje žele živjeti svoje istinske, autentične sebe.

“Bolje će vas savjetovati sveprisutna Kim Kardashian. Ona kaže: ‘Imam 40 godina i želim biti sretna. Živjela sam cijeli život za druge i po tuđim željama. Sada je vrijeme za mene i ne osjećam se krivom’. Ako može Kim Kardashian, možete i vi, samo s kojim milijunom manje. Koncept vam je isti – život je prekratak da ga živite po tuđim pravilima”, zaključuje Pamela.

Foto: Privatna arhiva Pamele Konjevod

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -