Petra Mesarić: Pametnim kućama želim doprinijeti razvoju naprednog društva

Ako radimo jednostavne stvari, život će nam u konačnici biti težak. Međutim, ako odlučimo napraviti one teške stvari, život će nam postati jednostavnim – filozofija je to kojom se vodi Petra Mesarić, ovlaštena inženjerka elektrotehnike i stručnjakinja za pametne sustave upravljanja te direktorica tvrtke SmartWay. Kao mala gledala je crtić The Jetsons koji je već tad u njoj pobudio maštu i volju za tehnologijom. U crtiću su sve imali automatizirano, a Petra kaže da sad ni mi nismo daleko od toga.

Tromost sustava dovela ju je do otvaranja vlastite tvrtke

Iako je odrasla kao dijete poduzetnika, oca koji je imao elektroinstalaterski obrt i majke koja je imala svoju trgovinu, nije odmah znala što želi raditi u budućnosti. Od malih nogu razvila je strast prema matematici i logici, a u srednjoj školi je mislila da će biti doktorica medicine. Ipak, odustala je od toga. Onda se dosjetila – zašto ne bi iskoristila ono što je njezin otac stvarao već godinama i pokušala pronaći svoj put u tome.

Odlučila je upisati Fakultet elektrotehnike i računarstva, a otac ju je odmah krenuo uhodavati u posao, voditi po gradilištima i davati zadatke. Kad je završila fakultet zaposlila se u Čakovcu na Međimurskom veleučilištu gdje je radila više od tri godine.

„Kao dijete poduzetnika, jako me smetala tromost sustava gdje sam za sve morala tražiti nekakve dozvole. Nisam mogla studentima omogućiti da uče nove stvari u laboratoriju nego je sve trebalo pokazivati putem nekakvog videa ili sam ja doslovce iz tatinog obrta nosila opremu da bi njima pokazala nešto što je trenutno novo i da nauče konkretne stvari“, prisjeća se Petra.

Nakon što je dala otkaz, 2015. otvara i preuzima poslovanje tvrtke SmartWay.

„Godina 2017. bila je za mene jako burna jer sam te godine u potpunosti prešla u poslovanje tvrtke, a te godine sam i doktorirala. U tom razdoblju krenuli su dolaziti veliki projekti gdje sam standardizirala procese koji su nam omogućili izlazak na europsko tržište“, objašnjava Petra.

pametne kuće
Petra Mesarić

Korona virus nije ju zaustavio

Doktorirala je na temu pametnih mreža, odnosno povezivanja pametne kuće i zgrade s obnovljivim izvorima, sa spremnicima energije i električnim vozilima. Posvetila se tematici kako optimizirati potrošnju i biti sam svoj proizvođač energije.

Velik dio poslovanja u početku SmartWaya bio je vezan uz kina. Najveći izlazak na tržište tvrtki donijela je implementacija 4DX kina, odnosno kina s posebnim stolicama, pokretima i efektima. Petra tvrdi da je tu stekla i najviše iskustva. Zahvaljujući tome, 2018. godine od Women in Adria dobiva nagradu za najperspektivniju poduzetnicu što joj je, kaže, bio dodatan vjetar u leđa.

Bilo je sve više projekata, no onda je došao korona virus, kina su se zatvorila, a poslovanje i projekti u toj industriji se stopirali. Petra se vodila time da ne treba stavljati sva jaja u istu košaru i osloniti se na samo jedno poslovanje stoga se tvrtka i prije korone, osim kinima, bavila i elektroinstalacijama. Korona ju je potaknula da 2020. sjedne i nauči što treba za stručni ispit te je postala ovlaštena inženjerka elektrotehnike. Za vrijeme korone postala je i majka.

Majčinstvo me izulo iz cipela. Poslovni posjeti, život, sve se promijenilo i više nije bilo tako jednostavno otići na nekakvu konferenciju. Morala sam promijeniti način na koji smo ranije funkcionirali“, ističe Petra. Zbog toga što više nije mogla raditi toliko projekata u Europi odlučila je više ići u smjeru projektiranja.

„Sad kad sam postala majka, konačno sam pronašla svoju misiju, a to je da pomognem i doprinesem razvoju naprednog energetski osviještenog društva, da pojednostavim naprednu energetsku tranziciju.“


Pročitajte više: Nataša Mihajlović: ‘Nitko nije super-žena, zašto bismo si to željele


Pametne kuće mogu nam olakšati život – ako im dopustimo

Petra pojašnjava da svakog dana previše vremena trošimo na stvari koje se mogu automatizirati.

„Svi se ujutro budimo uz budilicu i što se dogodi? Aha, diži sve rolete, upali svijetla, upali aparat za kavu, podesi termostate, uključi si glazbu. Svako pojednostavljenje u toj gužvi puno bi nam značilo“, objašnjava. Ističe da nam tehnologija može pomoći i u tome da se ne brinemo jesmo li ugasili svijetla, uzeli ključeve, uključili alarme.

Petra navodi da pametna zgrada ili kuća može biti pametna onoliko koliko joj mi dopustimo. To uključuje i koliko financijski možemo izdvojiti za implementaciju tog sustava te koliko dobro komuniciramo s projektantom i izvođačima. Cilj pametnih zgrada je da nam pojednostave življenje i da u svakom trenutku možemo znati što nam se događa kod kuće, čak i kad nas nema. Želi se uspostaviti dvosmjerni tok energije u kojem ćemo mi biti sami svoji proizvođači i potrošači energije.

Putem centralne upravljačke konzole, objašnjava Petra, ulazimo u svijet tehnologije gdje na vrlo jednostavan način možemo podesiti naše preferirane temperaturne postavke u različitim periodima, možemo isključiti svijetla, podesiti hoće li se ujutro rolete dignuti pa se možemo probuditi sa podizanjem roleta i slično.

pametne kuće
Petra Mesarić

Mogućnosti uštede energije u kućanstvu uz pametne kuće

„Najveće uštede koje odmah možete vidjeti su energetska ovojnica i energija koju ulažemo na grijanje odnosno hlađenje objekta. Zato se toliko energetskih obnova i potiče trenutno u Hrvatskoj, jer svi s poboljšanjem energetske ovojnice možemo postići po nekoliko desetaka posto ušteda u svojoj potrošnji energije“, objašnjava Petra.

Kad je riječ o elektroničkim uređajima, naglašava da se u rasvjeti mogu postići uštede, no u jednom domu na rasvjetu odlazi mali postotak. Najbitnije je, kaže, da sva ta pomagala rade onda kad nam uistinu trebaju, odnosno da svijetla gore samo kad nam trebaju, da ne grijemo prostor kad nismo u njemu i slično. Već samo mala razlika u promjeni temperature za jedan stupanj može povećati energetsku učinkovitost doma za 1-2 posto.

„Najbolja kombinacija je kad imate solarne panele i dizalicu topline. Velika je investicija, ali vezano uz grijanje i hlađenje objekta, pogotovo kod novogradnje i ako planirate neku značajniju konstrukciju svog objekta, s tom kombinacijom postići ćete najveću energetsku neovisnost“, kaže Petra.

Na tržištu postoje i bežični pametni sustavi pa, primjerice, kad navečer gledate televiziju, možete preko određenog sustava uključiti i isključiti rasvjetu. Postoji i niz različitih alarmnih sustava za koje ne trebate nikakvog ni projektanta, ni električara. Ipak, koji god sustav imali, treba ga i održavati. To dovodi do boljeg rada opreme, a time i postizanja bolje energetske učinkovitosti. Petra je svoju prvu pametnu kuću pustila u pogon 2011. godine i tvrdi da je tada bio jedan projekt godišnje, a sada upiti dolaze svakog mjeseca. Smatra da će situacija za pet do deset godina biti značajnije drugačija i da će pametne kuće biti još učestalije, a društvo osvještenije.

Autorica: Ivana Paušić

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -