Pametno sunčanje i boravak na suncu

Sunce i plaža mnogima je omiljeno mjesto za odmor i opuštanje, ali ako na suncu brzo ‘crvenite’, to vrlo lako može postati gnjavaža. Kako ne biste zaboravili pravovremeno nanijeti kremu za sunčanje, tvrtka Spinali Design iz Francuske pronašla je rješenje.

‘Pametni’ kupaći kostim

Osmislili su kupaći kostim koji ima vodootporne UV senzore, koji priključeni na pametni telefon upozoravaju kada je vrijeme za ponovno nanošenje kreme za sunčanje. Postoji i Valentine opcija koja upozorava partnera ili partnericu da vam nanese zaštitnu kremu.

Inovatorica Marie Spinali i direktorica tvrtke Spinali Design kupaći kostim nazvala je “bikini connecté” upravo iz razloga jer je spojen na pametni telefon.

“Ideju za kupaći kostim dobila sam kada sam na plaži vidjela jednu ženu koja je jako izgorjela na suncu. Naposljetku, postoje već i tegle za biljke koje pokazuju kada ih je potrebno zaliti, trebalo je izumiti nešto ovakvog tipa”, rekla je inovatorica Marie Spinali.

Kupaći kostim malim senzorom mjeri ultraljubičaste zrake te putem aplikacije na pametnom telefonu šalje upozoronje kako je vrijeme za ponovno nanošenje kreme za sunčanje. Prilikom narudžbe, u kompaniji se svakom kupcu izrađuje profil ovisno o tipu kože koju osoba ima, pa je tako i period nanošenja zaštitne kreme za svaku osobu drugačiji.

“Ciljana tržišta su zemlje kao što su Brazil i Australija koje imaju mnogo plaža i gdje ljudi provode mnogo vremena na otvorenom”, izjavila je inovatorica.

Kupaći kostimi mogu se naručiti preko web stranice, a cijena im se kreće od 149 do 200 eura. Proizvode se u više boja i modela, zasad samo za ženski spol. U prodaji imaju i ‘pametne’ ručnike čija je cijena 99 € koji sadrže isti senzor kao i kupaći kostimi. Svoju ponudu uskoro će proširiti i linijom proizvoda za djecu koja će imati ugrađen GPS sustav pomoću kojeg će roditelji znati ako im dijete odluta na plaži.

Dermatolozi pozdravljaju ovu ideju, ali također se slažu kako zaštitne kreme nisu dovoljne za sprječavanje nastanka raka kože te da se treba zaštititi pri svakom izlaganju suncu, i to ne samo na plaži.

Pametne inovacije

Osim kupaćih kostima koji je zasad broj jedan na tržištu ‘pametnih’ inovacija, postoji još nekoliko proizvoda koji mjere ultraljubičasto zračenje. Kompanija Netatmo, također iz Francuske, prošle godine proizvela je narukvicu koja mjeri koliko se korisnik izlaže suncu, te mu nudi savjete kako se zaštititi.

Još jedna tvrtka iz Francuske, Lily-Pad, osmislila je plutajući senzor za bazen koji kupačima savjetuje kada je najbolje vrijeme za plivanje.

Sunfriend proizvod je koji dolazi iz Britanije, izgleda kao sat koji je vodootporan, a također očitava indeks UV zračenja.

Na Kickstarteru veliku pozornost izazvala je ‘pametna’ boca naziva HidrateMe koja sadrži sensor koji prati koliko je osoba popila vode i te informacije putem bluetootha prenosi na aplikaciju na smartphone. Na temelju prikupljenih informacija o aktivnosti i fizičkom stanju izračunava količinu vode koju bi osoba trebala unijeti u svoj organizam.

Foto: 123rf

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više