Što pobjeda poljske opozicije znači za žene? ‘Registar trudnica odmah ćemo srušiti’

Iako prebrojavanje glasova na parlamentarnim izborima u Poljskoj još nije gotovo, već je jasno da je poljska oporba ostvarila čvrstu pobjedu. Oporbene stranke Poljske za sad su u jasnom vodstvu. Ako se rezultat održi to signalizira radikalnu promjenu kako u Poljskoj, tako i u Europskoj uniji, gdje trenutna vlada stranke Pravo i pravda (PiS) već osam godina ‘ratuje’ s Bruxellesom, piše Politico.

Prema 50 posto prebrojanih glasova PiS je osvojio 38,3 posto. Liberalna Građanska koalicija (KO) na drugom je mjestu s 27,8 posto. Slijede Treći put (desni centar) s 14,4 posto te Nova ljevica s 8,2 posto osvojenih glasova.

“Poljska je pobijedila, pobijedila je demokracija”, izjavio je Donald Tusk, bivši predsjednik Europskog vijeća i bivši poljski predsjednik Vlade.

Izlaznost je rekordna, a oporba preuzima parlament

Iako je desna stranka Pravo i pravda prva po podršci, ovo je prazna pobjeda jer tri vodeće oporbene stranke imaju većinu mjesta u 460-članom parlamentu. Također, prema izlaznim anketama, izlaznost na poljske parlamentarne izbore je 72,9 posto – rekordna.

Ovo je iznenađujući poraz za PiS, koji je na vlasti od 2015. godine. Valja napomenuti da je PiS mobilizirala sve resurse kako bi si osigurali pobjedu, a također je snažno podržana od strane državnih medija koji su čvrsto u taboru vladajuće stranke. Međutim, PiS je oslabljen rastućim brojem skandala, uključujući optužbe da su dužnosnici prodavali vize za mito. Napetosti u redovima PiS-a pridonose i društveni sukobi, borbe oko pobačaja, vladavine prava, uvoza žitarica iz Ukrajine te loši odnosi s EU.

Izgleda da PiS neće imati većinu u parlamentu čak i ako se udruži s Konfederacijom. Prema konačnim rezultatima izlaznih anketa, Pravo i Pravda osvojila bi 196 mjesta, Građanska koalicija 158, Treći put 61, Ljevica 30 i Konfederacija bi imala 15. Konačni rezultati izbora očekuju se danas navečer.


Pročitajte više: Kako je moguće da je Poljska među najboljim državama u Europi za žene u biznisu, a istovremeno ograničava ženska prava?


‘Najvažnija pobjeda na kontinentu’

Pobjedu oporbe na izborima analitičari vide kao najvažniju na kontinentu u posljednjih nekoliko godina. Ova bi pobjeda mogla potencijalno redefinirati odnos između Bruxellesa i pete najveće države članice u EU, piše Hina.

Naime, Poljska se sukobljava s Europskom unijom na pitanjima vladavine prava, slobode medija, migracija i LGBT pravima otkako je konzervativni nacionalistički PiS došao na vlast 2015. Oporba predvođena Tuskom obećala je da će popraviti veze s Bruxellesom i poništiti reforme za koje tvrdi da potkopavaju demokratske standarde.

Što pobjeda ljevice znači na žene u Poljskoj?

Poljska je privukla pažnju međunarodne zajednice zbog kontroverznih promjena u zakonodavstvu koja su se tiču prava žena. Poljska predvođena strankom Pravo i pravda, na čijem je čelu Jaroslaw Kaczyński, udarili su na spolna i reproduktivna prava žena u Poljskoj.

Poljska je donijela zakon koji značajno otežava pobačaj. Prema novom zakonu, pobačaj je dopušten samo u slučajevima kada je život ili zdravlje žene ozbiljno ugroženo, kada je fetus nepopravljivo oštećen ili ako je trudnoća rezultat silovanja ili incesta. Ova stroža ograničenja pobačaja dovela su do prosvjeda i kritika ženskih prava aktivista. Postoje i napori da se ograniči pristup kontracepciji. Neke farmaceutske radnje odbijaju prodavati kontracepcijske lijekove na temelju moralnih uvjerenja.

Tu je i uvođenje zakona koji ograničavaju seksualno obrazovanje u školama i čini ga manje informativnim i progresivnim. To otežava mladim ljudima da steknu važne informacije o seksualnom zdravlju i reproduktivnim pravima. Povrh svega, dostupnost zdravstvene skrbi za žene može biti problematična, posebno u ruralnim područjima.


Pročitajte više: Nedostupna kontracepcija? Hrvatska pala za 12 bodova na kontracepcijskom atlasu


‘Krše se ljudska prava žena’

Europski parlament naglasio je da se restriktivnim zakonima o pobačaju krše ljudska prava žena. Zastupnici se slažu da su neometan i pravodoban pristup uslugama reproduktivnog zdravstva te poštovanje reproduktivne autonomije žena ključni za zaštitu ljudskih prava žena i rodnu ravnopravnost.

Tisuće Poljaknja svake su godine prisiljene putovati u inozemstvo kako bi dobile pristup temeljenoj zdravstvenoj usluzi kao što je pobačaj, što dodatno ugrožava njihovo zdravlje i dovodi u opasnost njihovu dobrobit. PiS je odlučio stati na kraj ‘prekograničnim pobačajima’ pa su uspostavili takozvani registar trudnica.

Registar trudnica je propis koji je početkom lipnja potpisao poljski ministar zdravstva Adam Niedzielski. Propis zvuči zvuči birokratski, riječ je “samo” o tomu da se medicinski informacijski sustav proširuje za nekoliko podataka. Između ostalog tu je i podatak je li pacijentica trudna. Isprva je davanje tog podatka dobrovoljno, a od listopada je obavezno, piše DW.

Oporba i kritičari vladajuće nacionalno-konzervativne stranke Pravo i pravda upozorili su da je to način na koji se želi kontrolirati odlaze li žene eventualno ilegalno na pobačaje ili ih rade u inozemstvu.


Pročitajte više: Predrag Matić: Žene trebaju imati pravo na pobačaj u svim zemljama Europske unije


Promjene neće biti brze, PiS drži Ustavni sud

Kako će pobjeda ljevice utjecati na prava žena u Poljskoj, provjerili smo s mladim političarem Michałom Kucharskim, članom stranke Ljevica Zajedno (Lewica Razem) i stručnjakom za bivšu Jugoslaviju iz Poznanja.

“Ovo je velika nada i promjena za Poljsku. Ali znamo da nam treba puno posla da se nešto mijenja u zakonu za prava žena”, rekao nam je Kucharski. Dodao je da će za konkretne promjene trebati i od dvije do tri godine da bi se provele.

“Stranka Pravo i pravda preuzela je Ustavni Sud i cijelo sudstvo, osigurala sebi zakonom da žene budu druga kategorija. Bez Ustavnog suda možemo samo dekriminalizirati žene, liječnike i one koji kao nevladine organizacije pomažu u pobačaju u inozemstvu”, istaknuo je Kucharski.

Od konkretnijih koraka koji se mogu učiniti, radi sudjelovanja ljevice u novoj Vladi žene će dobit besplatne ili jeftinije higijenske potrepštine i kontracepciju. 

Što će biti s pravom na pobačaj?

Dobra je vijest, napominje mladi političar, da je Konfederacija dobila manje zastupnika nego prije 4 godine. Naime, upravo Konfederaciji pripadaju mnogi članovi koji su protiv ikakvih prava žena, pojašnjava Michał Kucharski. Dodaje da su prije izbora njezini zastupnici osnovali Fundaciju Patrijarhat.

“Po pitanju pobačaja za sada samo dekriminalizacija. Ne može se više bez promjene Ustavnog suda, a za to treba promijeniti 4-5 sudaca, a to se ne dogodi brzo. Ili se treba promijeniti Ustav, a demokratska opozicija nema za to većinu”. 

A što je s registrom trudnica, pitamo.

“Mislim da ćemo ga odmah srušit. Za to se svi zalažu”, optimističan je Kucharski.

Foto: Privatna arhiva / Canva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -