Personalizirani marketing donosi 31% veći profit u odnosu na standardni

Personalizirani marketing posljedica je evolucije personalizacije. Rezultat je to kombinacije poslovnih potreba i potražnje kupaca. U početku je personalizacija bila samo ime kupca na katalogu ili letku, zatim je uslijedilo personalizirano pakiranje, a danas je moguća potpuna prilagodba proizvoda željama kupaca pomoću 3D printera.

Ulaganje koje se isplati

Personalizacija može povećati i zaradu i lojalnost kupaca. Gledano sa strane zarade, personalizirani marketing može donijeti 31% veći profit u odnosu na standardne promotivne materijale. Također, istraživanja su pokazala da su kupci spremni platiti veću cijenu ukoliko proizvod dobiju u personaliziranom pakiranju. Kupci također ne žele samo pakiranje, već su i personalizirani svakodnevni proizvodi postali vrlo traženi. Kupci žele jedinstvene i osobne proizvode, kako za sebe, tako i za poklone.

Proizvođači proizvoda poput tenisica, luksuznih automobila, namještaja, odjeća pa čak i pića, započeli su s personalizacijom svojih proizvoda. Ime ili poruka na etiketi, pakiranju ili u samome proizvodu i dizajniranje dijela ili cijelog proizvoda, povećali su interes kupaca i značajno povećali prodaju kompanija koje su prepoznale želje kupaca. Imati proizvod kojeg su sami dizajnirali, doradili ili mu dali završni osobni efekt, postalo je vrlo traženo među kupcima, posebno mlađom populacijom.

Personalizirani marketing zahtjeva brzo reagiranje

Stručnjaci smatraju da će personalizirani pristup u marketingu imati sve veću i veću ulogu. Kvalitetna ispisna infrastruktura i produkcijski uređaji koji mogu printati visoko kvalitetne promotivne proizvode u što kraćem roku, tvrtkama će igrati ključnu ulogu u zadovoljavanju želja i potreba kupaca bolje od konkurencije. Produkcijski uređaji koje nije potrebno nadzirati te koji proizvode visokokvalitetne proizvode u kratkome roku omogućuju tvrtkama da se brzo prilagode željama i potrebama kupaca, da u kratkome roku izbace željenu promotivnu kampanju (npr. plakati, letci, etikete) i da proizvedu proizvode koji što bolje targetiraju krajnjeg korisnika.

Od ideje do realizacije

Sve što vam je potrebno je utvrditi svoje kapacitete, pronaći načine kako bolje i efikasnije prilagoditi se željama i potrebama kupaca te definirati koji oblik personalizacije proizvoda i usluga ponuditi. Ukoliko ste proaktivni, imate posloženu ispisnu infrastrukturu i fleksibilni ste, kupci će vas prepoznati.

Tekst: Oganj d.o.o.

Foto: Pexels

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -