Pamučni ručnik koji je osvojio svijet od sada je dostupan i u Hrvatskoj

Peshtemal je tradicionalni turski ručno tkani ručnik. Napravljen je od dugih vlakana kako bi bio što mekši, a njegova iznimno tanka struktura daje mu vrlo visoku upijajuću moć. S obzirom da je puno tanji od standardnog ručnika, suši se puno brže.

Idealan modni dodatak za sva godišnja doba

peshtemal ručnikMože se koristiti kao pareo ili kao ogrtač u hladnijim ljetnim danima, a osim na plažama koristi se i u saunama, fitnessima, bazenima, termama, ali i za dječju njegu. Ukoliko se promijeni gustoća ručnika, može se dobiti i deblji prekrivač za upotrebu i u hladnijim godišnjim dobima.

U prošlim vremenima mala mjesta i sela u Turskoj imala su jedan tkalački stan u svakoj kući. Ljudi su brali pamuk s vlastitih polja, a zatim tkali peshtemale i prodavali ih kako bi prehranili obitelj. Svaki dio Turske imao je svoj dizajn, promovirajući tako kulturu svoje pokrajine ili grada. Peshtemal se i dalje ručno izrađuje na tkalačkim stanovima od stopostotnog pamuka.

peshtemal ručnik

Peshtemal je svoju komercijalizaciju doživio posljednjih godina. Na američkom tržištu prodaju se milijuni primjeraka, a on polako postaje prepoznat i u Hrvatskoj. S obzirom na činjenicu da je Hrvatska zemlja s mnogobrojnim plažama, postoji veliki potencijal upotrebljivosti peshtemala.

peshtemal ručnik

Ovaj neobičan ručnik može se personalizirati i prilagoditi prema željama, a Densa d.o.o. iz Rijeke u ponudi osim peshtemal ručnika ima i ogrtače te torbe za plažu s ručno vezanim i strojno rezanim resicama, napravljenih od materijala koji je tkan na isti način kao i ručnici.

Foto: privatna arhiva Azre Ćatić

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Što rast cijena goriva znači za građane?

Cijena goriva u zadnjih nekoliko mjeseci draštično se povećala, a za sobom povlači poskupljenja drugih proizvoda. Povećani troškovi života mnogim su...
- Advertisment -