Pet lekcija koje lideri mogu naučiti od glazbenika

Poznati pjevači su, uz glumce i sportaše, jedni od naših prvih uzora u životu.  Iako najčešće u medijima i na društvenim mrežama možemo vidjeti samo ono što nam oni plasiraju, uz poneki incident, njihovi životi izgledaju tako savršeno.

Kad smo mlađi, čini nam se da je sve to i zaista tako, iako je njihov put do slave vrlo često popločen raznim odricanjima, no to se ne vidi. I kasnije, kad postanemo toga svjesni, možemo postati njihovi istinski  fanovi, jer nas slavni pjevači zapravo mogu naučiti i o nekim poslovnim lekcijama.

Pet lekcija o vodstvu

Upravo o tome je pričao je i Michael DeCesare, CEO i predsjednik kompanije ForeScout. Zahvaljujući tome što je fan Taylor Swift, Phisha Taughta, Kaskadea te mnogih drugih, naučio je pet lekcija o vodstvu koje je odlučio podijeliti s ostalima.

Priznao je kako je glazba imala snažan utjecaj na njegov život, a iz te je svoje ljubavi uspio izvući i korisne karijerne savjete.

1.Budite spremni isprobati nove stvari

Od pjevača možemo naučiti što znači riskirati i izaći iz zone komfora, odnosno napustiti svoje originalne žanrove i isprobavati nove stvari. To može naići na neodobravanje obožavatelja, no svejedno oduševljava njihova spremnost da preuzmu rizik i budu uspješni u novim stvarima.

Upravo s time se mogu poistovjetiti i mnogi poslovnjaci koji su napustili siguran posao i preuzeli rizik, a DeCesareu su upravo glazbenici kao što su Calvin Harris i bendovi Led Zeppelin i The Who bili inspiracija da i sam napusti stalan posao i pokrene nešto novo.

2. Prihvatite nove poslovne modele

Nekad su glavni prihodi glazbenika dolazili od prodaje albuma i CD-ova, no danas zbog interneta i lake dostupnosti glazbe, mnogi je preuzimaju besplatno (ponekad čak i nezakonito). I zato su se morali okrenuti novim stvarima – danas oni najviše zarađuju održavanjem koncerata, turnejama i nastupima na festivalima.

I u poslovnom svijetu se modeli mijenjaju, a isto se događa zbog interneta. Stoga se treba prilagoditi promjenama i prihvatiti ih, a najbolji primjer prilagodbe promjenama je svakako  Amazon, koji je počeo kao internetska knjižara, a kasnije je proširio svoj asortiman kao i urede diljem svijeta.

3. Ne sudite album prema koricama

50-godišnji DeCesare se ne srami reći kako voli elektronsku plesnu glazbu, iako takvu glazbu najčešće slušaju tinejdžeri. Njegov se ukus jednostavno razlikuje od ukusa drugih ljudi, ali zbog toga ga ne treba osuđivati.

A to je i pravilo koje treba u poslovanju primijeniti. Osobito kad zapošljavate neku osobu. Nemojte suditi samo na temelju toga što stoji u životopisu. Možda ne može navesti u životopisu odlično iskustvo jer je bila prisiljena obavljati svakakve poslove kako bi preživjela.  S druge pak strane, može vas impresionirati osoba koja je radila u nekoj dobroj kompaniji, a ispada da se ona ne uklapa u vaše poslovanje.

Zavirite malo i ispod površine i dajte priliku osobi da se dokaže.

4. Naučite inspirirati

Neki bendovi kao što su U2, Coldplay ili The Beatles imaju svoje fanove koji će svaki put doći na njihove koncerte jer ih njihova glazba nadahnjuje. Takve snažne veze možete i vi uspostaviti sa svojim zaposlenicima. Dobar mentor koji cijeni svoje zaposlenike stvara lojalne zaposlenike koji će ostati u kompaniji i dati sve od sebe.

5. Aktivno slušajte

Bez obzira je li vam kod glazbe najvažnija melodija ili tekst, aktivno slušanje poboljšava cjelokupno iskustvo.  Jednako tako, trebate slušati i vaš tim jer to je ono što čini dobrog lidera i pokušajte to što više učiniti uživo jer se tako može više toga reći nego e-mailom. A kad nekog istinski slušate, može vas i zadiviti ono što naučite.

Foto: Pixabay

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više