Petra Fabris pokrenula turističku tvrtku personaliziranog pristupa klijentima

Petra Fabris, property managerica iz Rovinja prije godinu dana pokrenula je turističku agenciju Agora. Prije posla u turizmu Petra se godinama bavila bankarstvom, no jednog je dana odlučila napraviti karijerni zaokret jer je željela veće izazove u životu.

Vodila ju želja da stvara za sebe

„Turizam me uvijek jako intrigirao i imala sam osobnu motivaciju da stvorim nešto šire od zadanih šablona i pravila. S obzirom na to da sama potječem iz grada koji je već dugi niz godina atraktivna turistička destinacija, s turizmom sam i privatno povezana, bez obzira što radila. Tako sam jednog dana samo u banci u kojoj sam radila zamolila da mi ne produžuju ugovor i krenula u solo vode“, opisala je Petra, kojoj je unatoč povezanosti s turizmom to bila velika životna odluka.

Maknula se od fiksne i sigurne plaće, osmosatnog radnog vremena te dobrih i zagarantiranih uvjeta i krenula raditi nešto na svoju vlastitu odgovornost.

Osim osobnog iskustva kojeg je već imala, trebala je informacijsko-komunikacijsku platformu te naravno, dodatnu edukaciju. Kapital za sve osigurala si je kroz rad u banci te vjeruje kako je ta odluka najpametnija koju je donijela u životu.

Agora oglašava turistički smještaj na području Hrvatske i regije, ali i promovira tu stranu tržišta prema Zapadnoj Europi. Pristup klijentima individualan je i cjelovit, izvlačeći najviše moguće iz njihovih danih kapaciteta. Prateći trendove u turizmu te ostale globalne promjene, Petra je došla do zaključka da se na našem području dosta toga razvija nesrazmjerno, posebno onaj dio koji se odnosi na razvoj Hrvatske kao turističke zemlje i informacijsko-komunikacijske tehnologije koja se koristi za promoviranje istoga.

„Fokusiramo se na to da damo maksimalno našim klijentima kako bismo optimizirali njihovu ponudu prema van i kako bismo pojačali konverziju samih upita koje primaju te naposljetku i rezervacija koje su uostalom njihov osnovni prihod. Na Hrvatsku se godinama gledalo kao na zemlju sunca i mora, no trendovi su se promijenili i danas su turisti drugačiji ljudi s drugačijim željama. Ne kupuju smještaj, već doživljaj i iskustvo“, objasnila je Petra.

Do prvih klijenata došla je preko osobnih poznanstava i povjerenja, a najdraže joj je bilo kada su njeni klijenti na kraju godine bili zadovoljni obavljenim poslom, odnosno postignutim rezultatima.

„Aktivno na tržištu nudimo svoje usluge, no ponude dolaze i same od sebe. Nema bolje preporuke od zadovoljnog klijenta“, zaključila je Petra kojoj je trebalo oko dva mjeseca da dođe do prvih klijenata. Nije bila zabrinuta čekajući da biznis krene, već je bila svjesna da se ne ništa ne gradi preko noći te je strpljivo čekala.

Premda nije jedina tvrtka koja nudi slične usluge, vjeruje kako joj drugi nisu konkurencija jer svaki poslovni subjekt nudi vlastitu priču.

Petra_Fabris_1

Otvorena za inovacije i trendove

„Mi nudimo stvarno personalizirani pristup, savjetujemo pametniji pristup prodaji, dajemo besplatni consulting u samom objektu, pratimo trendove na tržištu, cijene, promjene i prilagođavamo ono što ponuđač ima svim tim promjenama i trendovima. Također, upozoravamo da ograničenja i zabrane u smještajima ne donose profit jer se životni bio ritam prosječnog potrošača izmijenio“, istaknula je Petra u čijoj tvrtki danas uz nju rade još tri zaposlenika što im je trenutno posve dovoljno za pokrivanje posla.

Sada se osjeća da je fleksibilnija nego prije, iako je u poslu puno više angažirana nego kada je radila u banci. Radi se cijeli dan, subote i nedjelje ne postoje, ali to se ne osjeti kao onda kada radite za nekog drugoga.

„Puno je više izazova, imam slobodu stvaralaštva, cijeli pristup biznisu je drugačiji. Poduzetništvo je izazov, iako nema toliko komocije koliko čovjek u prvi mah očekuje. No zato imaš priliku ostvariti sebe. Nikada se ne bih vratila na staro“, priznala je, savjetujući drugim poduzetnicama da ne kreću naglo u biznis, pogotovo ne prije ispitivanja potreba samog tržišta.

„Pametno je napraviti računicu i puno se raspitivati, čak i kod onih koji su ti potencijalna buduća konkurencija. Prema tome, ne treba imati nikakvih predrasuda jer na kraju ipak djelujemo na slobodnom tržištu. Morate biti i puni energije i dati se cijeli u to jer poduzetništvo se ne može raditi na način da ga ‘samo odrađujete’. Usto, novac vam ne smije biti motivator – potreban je, ali želja za novcem je krivi stav i onima kojima je to prioritet ne bih poduzetništvo niti savjetovala“, poručila je Petra.

Iako je sada zima, sezona za Petrin biznis traje cijelu godinu, upravo zato što sunce i more nije jedino što se može ponuditi, već su tu razne dodane vrijednosti. Dosta je aktivan kongresni turizam, a Istra je dosta orijentirana i vikend turizmu, što nije slučaj za cijelu regiju, a tu su i sportski, biciklistički, avanturistički i medicinski turizam.

„Kao mala agencija dajemo maksimalno u oglašavanju i promoviranju, ali te druge grane turizma kod nas su još u začecima, kao i većina stvari u Hrvatskoj“, pojasnila je Petra.

Članicama Women in Adria njena tvrtka Agora preko loyalty programa trajno dodjeljuje 5 % popusta na svoje usluge.

PPUB-Disclaimer

Foto: privatna arhiva Petre Fabris

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

1 KOMENTAR

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

hakerski napadi

Sve je više hakerskih napada i prijevara: 5 jednostavnih metoda za...

Najnovije žrtve hakerskih napada u Hrvatskoj su Zagrebački holding i HZZO, što je još jednom pod povećalo stavilo važnost sigurnosti na...
- Advertisment -