Petra Kump izgradila jedan od top kozmetičkih salona u Zagrebu

Petra Kump je nakon dugogodišnjeg rada u školstvu i nakon susreta sa svijetom kozmetologije odlučila preokrenuti svoj život. Kada je u 37. godini otvorila vlastiti salon nije ni sanjala da 25 godina kasnije to neće više biti „samo“ salon već renomirani i prepoznatljivi brand.

Kao diplomirani kineziolog, radila je u školi 13 godina, a kao veliki ljubitelj sporta, usporedno vodila je i fitness grupe. Jednom je u grupu došla i kozmetičarka koja joj je rekla da dođe isprobati neki tretman. Od kada je prvi put zakoračila u kozmetički salon odlazila je najmanje jednom mjesečno na razne tretmane, godinama u isti salon.

„Ja sam se zaljubila u taj osjećaj čiste, lijepe i zdrave kože, to mi je bilo fenomenalno. Nisam imala nekih problema s kožom, ali taj osjećaj na koži nakon tretmana teško je opisati. Uvijek kažem ženama koje ne idu kozmetičarki – probaj jednom pa ćeš vidjeti što si sve do sada propuštala.“

Kako je uvijek bila vođena smislenošću i strašću prema onome što radi, tako je ostala raditi u školi sve dok je osjećala zadovoljstvo i inspiraciju. U 37. godini, nakon dugogodišnjeg profesorskog staža daje otkaz i otvara vlastiti kozmetički salon 1994. godine. Nova profesija nije joj bila u potpunosti nova – s anatomijom i fiziologijom se upoznala još tijekom studija, pobliže se upoznala s kozmetičkim tretmanima kroz posjete salonu, a predmeti iz područja psihologije i sociologije pomogli su joj u budućem radu s klijentima.

Pokretanje vlastitog biznisa u 90-ima

Sada bivši suprug, u to je vrijeme bio već dugogodišnji poduzetnik pa joj je pružao početne smjernice i podršku. Od pisanja računa do upoznavanja s brojnim propisima, počela se upoznavati sa svime što nosi privatni biznis. Također je imala pomoć i od prijatelja odvjetnika pa je proces pokretanja biznisa bio relativno jednostavan. No birokracija je bila jednako izazovna kao i danas, samo što tada ljudi nisu bili toliko upućeni niti imali mjesto gdje mogu dobiti sve informacije, kao danas online.

Početni kapital došao je od ušteđevine, a prvi salon bio je malen i unajmljen. Iako je završila tečaj za kozmetičara, odmah je zaposlila i prvu osobu. U posao je krenula sa jednim solarijem, a već nakon nekoliko mjeseci kupila i drugi. Petra opisuje taj period kao „solarij boom“ što se izvrsno odrazilo i na poslovanje. Ubrzo je zaposlila i drugu djelatnicu. Priča nam kako u to vrijeme nije bilo tako puno salona, a njezin se nalazio blizu glavne prometnice. Stoga je bila dovoljna jedna velika reklama i malo online promocije na kvartovskom portalu.

Rast poslovanja uvjetovao i brzo širenje

Nakon samo 2 – 3 godine već se javila potreba za većim prostorom i širenjem djelatnosti. Želeći ostati u istom dijelu grada, Kvatriću, gdje je odrasla i kasnije radila, te otvorila prvi salon, uskoro je našla i drugi, veći. No, veći prostor značio je i veće troškove. Ubrzo je shvatila da bi kredit bio jednako prihvatljiva opcija jer bi se mogao otplaćivati istim troškom. Uz dio vlastite ušteđevine i dio kredita, Petra je 1999. godine postala ponosna vlasnica vlastitog poslovnog prostora.

S novim uslugama i aparatima, broj klijenata je također rastao. Kako je oduvijek bila organizirana i kreativna, od prvog dana je vodila evidenciju klijenata. Sa napretkom tehnologije, uskoro su osobne profile klijenata pratili preko računala. Često joj se, kaže, čude drugi saloni od kojih mnogi i danas evidencije vode papirnato. Jedan je od prvih salona koji je imao i web stranicu. Nova je upravo u izradi.

„Željela sam stvoriti posao u kojem klijentu neće biti važno da dođe kod određene kozmetičarke nego da postoji uhodani sistem. U radu ulazimo u intiman prostor klijenata i važno je da svaka djelatnica ima jednaku profesionalnost i stručnost.“

Njezin rad i stručnost te ulaganje u vlastiti salon bio je sve više prepoznat i Petra od 2016. do 2018. godine volonterski obavlja dužnost predsjednice Udruženja kozmetičara RH. Često piše i blogove za portale ili članke za časopise, kad joj se obrate s pitanjima u vezi kozmetike  lica i tijela.

 Važnost dobrih zaposlenika u kozmetičkoj branši

Kvalitetni zaposlenici su bitni u svakom poslovanju, a u kozmetičkom segmentu posebno dolaze do izražaja. Stoga je Petra od prvog dana svakog zaposlenika tretira kao partnera. Fokus je na zajedničkoj komunikaciji i uvažavanju njihovog mišljenja. „Nema veze što ću ja na kraju biti ta koja odlučuje; svejedno mi je važno čuti njihovu stranu“, objašnjava. Svjesna je kako svatko gleda na situacije iz svog kuta i da u obimu posla koji obavlja neke stvari bolje zapažaju od nje. Često se onda dogodi da se i prikloni njihovom mišljenju. Rado naglašava kako je upravo iskrenost alfa i omega svakog odnosa:

„Uvijek jako otvoreno nastupam u vidu onoga što mogu ponuditi. Ponekad to nije nešto wow, ali je to ono što ću ispoštovati, a kasnije možda mogu ponuditi samo više, nikad manje od dogovorenog. Takav odnos korektnosti imamo i s klijentima. U branši u kojoj je fluktuacija zaposlenika ogromna, kod mene je kroz sve ove godine vrlo mala.“

Tim salona od 3 djelatnice, zajednički se razvija kroz team building na zajedničkim izletima, večerama i seminarima koje svi pohađaju. Iako je biznis već dugo vremena stabilan, posebno se prisjeća 2008. godine kada je nastupila kriza. Tada je bila prisiljena sniziti plaće i otpustiti neke djelatnike, što je značajno utjecalo na tim i poslovanje. Jedna od njih se kasnije i vratila, upravo zbog iskrenih i pozitivnih međuljudskih odnosa koji se ponekad teško drugdje nađu.

vlastiti kozmetički salon

Mjesec koji je promijenio sve

Unatoč dobrom vodstvu zaposlenika, neke situacije se ne mogu predvidjeti niti spriječiti. Tako je 2014. godine iz salona otišla djelatnica koje je prethodno tamo radila 20 godina. Otvorila je vlastiti salon i brojni klijenti su je slijedili, kao i još jedna djelatnica. Takve situacije dobro su poznate u beauty industriji i sve dok se ne reguliraju zakonom teško se na njih može utjecati.

Osim poslovnih izazova, Petri je u tom istom mjesecu preminula i mama, a krenula je i u proces rastave nakon 25 godina braka u kojem je dobila i kćerkicu. „Mislila sam da sam pala u središte zemlje, koliko je to ludi i težak period bio. No, rad i posvećenost poslu su  me spasili“, dodaje.

Još više se okrenula poslu, a pomoću online promocija generirala i brojne nove klijente. Trenutno se usavršava  kroz networking meetinge i edukacije za vođenje poslovanja na moderan način.

Osvrnula se i na rad s portalima grupne kupovine koji su stvorili zbunjenost u glavi potrošača, jer su se izgubili u mnoštvu jeftinih i često loših ponuda. Većina klijenata to je i spoznala te se vratila u salone koje su i prije posjećivali. Za malo novaca nije moguće dobiti kvalitetnu uslugu uz kvalitetnu profesionalnu kozmetiku. Zato Petra preferira osobne konzultacije kroz koje može objasniti klijentima što je i zašto je to najbolje za njih.

 „Primjerice tretman kisikom radim već 10-ak godina i cijena je 350 kn te traje oko sati i pol. Na ponudama se kisik zna naći i po 50 kn. Tada me zovu klijenti i pitaju me zašto je moja cijena tolika i kada im objasnim što sve dobiju, shvate da za svojih 50 kn nisu dobili ništa.“

No u Petrinom salonu više od polovica klijenata su stalni koji dolaze već godinama. Neki i od samih početaka. To su klijenti koju su kroz godine doveli i svoju obitelj te prijatelje pa uvijek naglašava koliko je važno nagraditi i zadržati postojeće klijente. Vodi se motom da se ništa ne gradi kratkoročno.

Osvrt: nekada i danas

Nema puno salona u Zagrebu koji se mogu pohvaliti 25-godišnjom tradicijom, a tako dugi period ostavlja prostora i za usporedbu. Tako nam je Petra rekla da se naspram početaka, danas puno lakše „probiti“ upravo zbog online mogućnosti. Tako joj puno klijenata dolazi nakon čitanja preporuka na forumima i društvenim mrežama, te posjeta web stranici. Upravo je to glavna prednost i način dolaska do novih klijenata jer nekada nije bilo toliko konkurencije i put do klijenta bio je brži i jednostavniji.

Naglašava kako se i cijelo poslovanje promijenilo, pa je tako prije postojao znatno manji broj proizvoda i aparata koji se koriste u salonu. Naime, danas je na tržištu ogroman broj novih brandova, distributera i uvoznika te je potrebno potrošiti puno energije, vremena pa i novaca da bi odabrao onaj koji odgovara pojedinom salonu.

Neke od najvažnijih osobina u vođenju poslovanja svakako je velika ljubav prema poslu koji obavlja i u koji je uloženo jako puno energije, truda i sredstava. Salon se svakih nekoliko godina preuređuje kako bi se omogućilo pružanje što bolje usluge i pratio trend u načinu pružanja tretmana.

„Ja sam mislila da je kozmetika nešto fino i lijepo, no ispostavilo se da je to ustvari „krvav“ i težak posao u kojem moraš uvijek biti najbolji, nema prostora za greške. Uvijek moraš pratiti najnovija postignuća i znati što pružaš, a tehnologija u kozmetici danas, na vrlo visokom je nivou. Prvi puta kada poklekneš, klijenta više nema“.

U budućnosti, želi zaposliti još novih djelatnika te razvijati poslovanje i prenijeti posao na ljude koji će ga stručno i s ljubavlju obavljati, a ona malo više uživati u slobodnom vremenu, putovati, baviti se sportom i čitati. Ne sumnjamo da će uz svoje radne navike i pozitivni duh dočekati još puno godina uspješnog poslovanja!

Sve WiA članice ostvaruju 15% popusta u Salonu ljepote Petra Kump.

Foto: privatna arhiva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -