Žena koja stoji iza Pfizer cjepiva protiv koronavirusa prethodno je razvila jedino cjepivo protiv raka!

Pfizer je nedavno objavio nevjerojatnu vijest kojoj se svi nadaju od početka pandemije – otkrili su cjepivo protiv COVID-a 19. Ono je za sada učinkovito čak 90%! Koliko je postotak značajan govori i činjenica da se u posljednjih deset godina stupanj djelotvornosti cjepiva protiv gripe kretao između 19 i 60%. Velika Britanija već je odobrila cjepivo, ali još traju dodatna testiranja.


Pročitajte više: Tko je bračni par koji stoji iza Pfizer cjepiva za koronavirus?


Žena koja stoji iza Pfizer cjepiva

Za velik dio posla i uspjeha koji se sada slavi, zaslužna je Kathrin Jansen, voditeljica istraživanja i razvoja cjepiva. U tvrtki je od 2009. godine, kada je Pfizer kupio Wyeth Pharmaceuticals, gdje je, također, radila na cjepivima. Tijekom višedesetljetne karijere, Jansen se pokazala kao osoba koja uvijek odabire izazovne ciljeve i bolesti. Kada se pridružila tvrtki 1992. godine, potaknula je razvoj cjepiva protiv HPV-a koji može uzrokovati rak vrata maternice. Bio je to nevjerojatan projekt od samog početka.

Jansen je navodno naišla na poteškoće kod objašnjavanja HPV cjepiva kolegama, čak i nakon što je uvjerila voditelja istraživačkih laboratorija. Bilo je pribojavanja da će to biti neopravdan novčani gubitak za tvrtku, pa nitko nije htio biti povezan s time. Jansen se nije predavala, a Gardasil cjepivo je odobreno 2006. godine. Cjepivo se sada smatra ključnim za sprječavanje razvoja raka vrata maternice, a do 2017. jedno je istraživanje pokazalo da je 66% žena u dobi od 13 do 17 godina primilo prvu dozu cjepiva protiv HPV-a, dok ih je 49% primilo sve potrebne doze.


Pročitajte više: Liječnica otkrila nevjerojatnu moć gljiva u borbi protiv koronavirusa!


Radila na najzahtjevnijim bolestima

Od tada je Jansen odgovorna za vođenje razvoja cjepiva koje štiti 13 različitih sojeva pneumokoka koji uzrokuje meningitis kod djece i upalu pluća kod starijih pacijenata. Nastavila je raditi na cjepivima za razne sojeve pneumokoka te se prepustila i novom izazovnom teritoriju – pronalasku cjepiva za COVID-19.

Pod Kathrininim vodstvom, Pfizer je krenuo surađivati s njemačkom biotehnološkom tvrtkom BioNTech na cjepivu protiv COVID-19 pomoću mRNA, tehnologije koja koristi ribonukleinsku kiselinu za istraživanje imunološkog sustava. Ima veliki potencijal, ali niti jedno mRNA cjepivo do sada nije bilo odobreno za uporabu. Čini se da je to upravo tip istraživanja koje bi Jasen izabrala.

Gregory Poland, direktor Grupe za istraživanje cjepiva klinike Mayo, Jansen poznaje već dva desetljeća. “Vidim je kao sposobnu znanstvenicu koja će voditi upravo ovako nešto.”

Ohrabrujući, ali početni rezultati

U kolovozu su Pfizer i BioNTech otkrili podatke iz ispitivanja prve faze, a koji pokazuju da su oba cjepiva učinkovita i kod mladih i kod starijih. Tvrtka se na kraju odlučila usredotočiti na jedno od ovih cjepiva, koje je imalo manje nuspojava i potaknulo bolji imunološki odgovor.

Neki su stručnjaci uzbuđeni zbog potencijala Pfizerovog cjepiva i vjeruju da to ide u prilog ostalim cjepivima u kategoriji, poput mRNA cjepiva koje je razvila Moderna. Suprotno tome, neki znanstvenici nisu oduševljeni najavom smatrajući da objavljivanje početnih rezultata u obliku priopćenja sigurno nije Kathrinina ideja.

Gregory Poland, direktor Mayo klinike takvu vijesti smatra ohrabrujućima, ali i dalje preliminarnima.

“Puno je manje podataka koji su jasni, a puno više onih koje ne poznajemo.” Nije jasno koliko cjepivo dugo štiti, koga najbolje štiti ili čuva od težeg oblika bolesti, a ne samo od blagog ili umjerenog. Ostala pitanja koja se nameću su i hoće li cjepivo biti učinkovito u okruženju u kojem nitko ne nosi maske i hoće li biti učinkovito dok virus mutira.

Poland očekuje da će se sadašnja učinkovitost od 90% smanjiti kada se cjepivo pusti na tržište jer populacije u testiranju rijetko odražavaju karakteristike stvarnog stanovništva. Obično cjepivima treba mnogo godina da se razviju. “Cjepivu protiv vodenih kozica trebalo je 20 godina”, kaže Poland. To je vrijeme znanstvenicima potrebno da odgovore na neka pitanja koja cjepivo nameće.

Kathrin Jansen izričito je htjela da znanost o cjepivima govori sama za sebe zbog čega Pfizer nije uzeo nikakvo financiranje od savezne vlade za istraživanje i razvoj samog cjepiva. Ipak, Operacija Warp Speed odlučila je platiti 1,95 milijardi dolara za 100 milijuna doza Pfizerovog cjepiva koje će biti isporučeno do kraja godine. Ova snažna žena u svakom je slučaju još jednom napravila veliku stvar za čovječanstvo.

Foto: Pfizer

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -