P&G brandovi u borbi protiv stereotipa

Stereotipi koji ubijaju samopouzdanje žena od malih nogu su općeprihvaćeni u društvu. Kad nekoga “počastimo” da trči, radi, igra nogomet, skače….. “kao djevojčica”, to je sasvim normalna doskočica. Međutim, da umjesto djevojčica kažemo crnac, na primjer, naravno da bi to svi prepoznali kao diskriminaciju. Zašto je onda normalno reći “kao djevojčica”?

P&G brandovi ne pristaju na stereotipe i predrasude

Od malih nogu djevojčice učimo da se ne smiju zaprljati, da moraju biti lijepe, ne daj bože da bi se s nekim potukle. Finalni udarac na samopouzdanje im dajemo kad uđu u pubertet kad su najosjetljivije. Procter i Gamble se već neko vrijeme bavi ovim predrasudama izvrsnim video uratcima.

Krajem prošle godine pokrenuta je Pantene kampanja #Shine strong unutar koje je napravljen donji video koji nam ukazuje kako gledamo muškarce, a kako žene. Muškarac koji pokazuje inicijativu na poslu je pravi lider, dok žena istovremeno “šefuje”. Muškarac je predan karijeri, dok je žena sebična……

Tijekom lipnja su u istoj kampanji lansirali video Not Sorry, koji nam vjerno pokazuje da se previše ispričavamo, većinom kad to uopće nije potrebno, što je rezultat predrasude da uvijek moramo biti dobre i mile curice, preuzimati krivicu, pa i onda kad za to nema nikakve potrebe. Na taj način umanjujemo svoju moć i utjecaj, kod kuće, na poslu…

A ovih dana je njihov brand Always lansirao kampanju #Like a girl, koji nam pokazuje kako ta uzrečica pogubno utječe na samopouzdanje djevojaka i nastoji ju pretvoriti u nešto pozitivno.

Koji vam se najviše sviđa?

Foto: P&G

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

3 KOMENTARI

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više