Održana PILC konferencija 2015 – vikend liderstva u Opatiji i Rijeci

Prošli je petak i subotu, 13. i 14. ožujka, održana četvrta međunarodna konferencija „Par International Leadership Conference (PILC 2015)“. Već tradicionalno, uz Visoku poslovnu školu PAR, suorganizatori ove jedinstvene znanstveno-stručne konferencije bili su američki partneri, Iacocca Institut sa Sveučilišta Lehigh.

Svečano otvorenje

Kao i prijašnjih godina, konferencija je održana u opatijskom hotelu Milenij, a uz više od 150 gostiju iz Europe i SAD-a, konferenciji su nazočili i predsjednik Županijske komore Rijeka, profesor Vidoje Vujić, izaslanica župana Primorsko – goranske županije, Edita Stilin, izaslanica gradonačelnika grada Rijeke, Dorotea Pešić Bukovac i izaslanik gradonačelnika grada Opatije, Fernando Kirigin. Konferenciju je otvorila dekanica PAR-a, dr.sc. Gordana Nikolić koja je ujedno i idejna začetnice ove međunarodne konferencije.

Kada pogledam unatrag, PILC je uvijek nastojao odgovoriti na potrebe gospodarstva, poduzetništva, a na kraju i samoga društva. Zajedno smo tijekom godina ne samo postavljali pitanja već i pronalazili odgovore. Ovogodišnja tema – promjene – je opet odgovor na turbulentno vrijeme u kojem živimo i poslujemo. Raspravljat ćemo o uspješnom upravljanju promjenama kao jednom od najbitnijih vještina današnjih lidera, kazala je dekanica PAR-a.

Nakon obraćanja izaslanika, predstavnika lokalnih jedinica samouprave, dekanica Nikolić potpisala je dva sporazuma o suradnji u ime Visoke poslovne škole PAR i to s prof.dr. Mile Vasićem – v.d. rektora Slobomir P Univerziteta BiH i s Mariom Taroucom – izaslanikom JADE-a, međunarodne neprofitne organizacija koja okuplja preko 280 isključivo studentskih poduzeća diljem Europe.

PILC konferencija 0

Glavna panel rasprava – liderstvo promjena

Svečano otvorenje sljedila je glavna panel rasprava na kojoj su govornici bili Igor Pureta, predsjednik Uprave GRAWE osiguranje, prof.dr.sc. Vidoje Vujić, predsjednik HGK – ŽK Rijeka, Zdenko Vrdoljak, član Uprave Metroneta, platinum sponzora konferencije i dr.sc. Gordana Nikolić, dekanica VPŠ PAR. Moderatorica panela je bila Ana Jergović, direktorica IDEOTEKE.

Ideja glavnog panela je bila raspraviti o tome što točno znači liderstvo promjena, identificirati kojim promjenama se najčešće upravlja i koje su to kvalitete koje lider mora posjedovati. Panelisti su se usuglasili oko stava da se liderske vještine „kuju,“ ali ovise o karakteristikama ličnosti; lider ne okuplja sljedbenike već partnere; dob nije ključan čimbenik, već emocionalna zrelost i lider može postati bilo koji član tima bez obzira na svoj status, ali s naglaskom da su takvi iznimno rijetki te se profiliraju unutar skupine od grubih 10 posto populacije. Predstavnici lidera promjena s glavnog panela podijelili su neke od ključnih trenutaka svoje karijere koji su ih motivirali na velike promjene i zaključili kako su najpozitivnije promjene proizašle iz uglavnom negativnih situacija.

Četiri panela i Iacocca radionice

Četiri panela koja su sljedila glavni ugostila su značajne predstavnike znanosti, gospodarstva i poduzetništva kao što su: Saša Jurković, direktor portala Posao.hr, Radimir Čačić, bivši Prvi potpredsjednik Vlade RH, Teo Rakočević, direktor korporativnih komunikacija JGL, prof.dr.sc. Zlatan Car, prorektor za informatizaciju Sveučilišta u Rijeci, doc.dr.sc. Anica Hunjet, pročelnica Odjela za poslovnu ekonomiju Sveučilišta Sjever, dr. Nada Kaiser, NLP Master Trener, Draško Ivanišević, voditelj Odjela za promociju razvojne platforme i poslovnih rješenja Microsofta Hrvatska, Lora Čurković, direktor prodaje i marketinga InfoDoma, Vedrana Jelušić Kašić, direktorica hrvatskog ureda EBRD i drugi.

PILC konferencija 1

Tijekom subote održane su Iacocca radionice u hotelu Milenij, dok je na Visokoj poslovnoj školi PAR otvorena studentska konferencija PILC Student. Studenti su sudjelovali na JADE radionici koju je vodio g. Mario Taoruca. Radionicu su slijedile prezentacije studentskih radova. PILC tradicija je studentskim dijelom upotpunila programsku strukturu i dosadašnjim ciljevima dodala još jedan vitalan dio oko čije će se organizacije brinuti studenti PAR-a.

Foto: PAR

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više