Pilotkinje su toliko rijetke da mogu osnovati svoj elitni klub

Kad god pričamo o manjku žena u određenim industrijama, prvo što nam pada na pamet su tehnološke industrije. Ali, postoji još jedna industrija u kojoj je izuzetno malo žena, a to je zrakoplovna.

Žene u zrakoplovnoj industriji najčešće obnašaju funkciju stjuardese u avionima, dok ih u pilotskim kabinama gotovo ni nema. Tako da bismo mogli reći da se od doba Amelie Earhart u više od 100 godina malo toga promijenilo, barem po broju pilotkinja, čiji je postotak i danas gotovo zanemariv.

Eva Maria Thien – jedan od rijetkih pilotkinja u Tajlandu

Eva Maria Thien je jedna od tih malobrojnih pilotkinja. Ljubav prema avionima je pokazivala još od malih nogu, kada je kao djevojčica uvijek gledala u nebo i govorila kako će jednog dana upravljati avionom, piše Bloomberg Business.

Ključni trenutak u njenom životu je bila 22. godina kada je zamolila prijatelja pilota da je odvede na let u avionu Cessna i tada je prvi put zapravo sjela u avion i zaljubila se u letenje.

Prijavila se u školu letenja u sklopu austrijske Airlines AG zrakoplovne kompanije, ali je bila odbijena jer je u to vrijeme bilo neobično da se žena prijavi u školu za pilota. Nakon toga je završila fakultet i neko vrijeme radila kao učiteljica, ali od svoje želje da bude pilotkinja nije odustajala. Pridružila da Lauda Air kompaniji i postala stjuardesa te istovremeno upisala privatan tečaj letenja.

Svoju pilotsku karijeru je započela u talijanskoj aviokompaniji Air One SpA, a ubrzo nakon toga počela je raditi za niskobudžetnu kompaniju Volare Airlines, gdje je nakon 7 godina postala kapetanica. Možda bi sjela za pilotsko mjesto puno ranije da nije bilo diskriminacije zbog njenog spola. Tako je mnogo puta gledala kako njeni kolege dobivaju promaknuće koje je ona čekala.

“Naravno da je to bilo frustrirajuće, ali i na neki način dobro. Vrlo sam brzo prošla tečaj za pilota jednostavno jer sam morala puno puta gledati druge kako pohađaju tečaj, tako da je to na kraju ispalo odlično”, rekla je Thien.

U Singapur, gdje sada radi kao glavna instruktorica letenja, preselila se 2005. godine i prvo je sedam godina radila kao pilotkinja za kompaniju Tiger Airways, da bi 2012. godine postala instruktorica. Svoj uspjeh probijanja staklenog stropa u zrakoplovnoj industriji zahvaljuje napornom radu.

“Ako znaš svoj posao, ako si pripremljen, spreman si za sve izazove. Ja ne idem prečicama, nego radim duplo više”, rekla je Thien.

Isto tako, kaže da bi zrakoplovna industrija trebala zapošljavati više žena jer ima mnogo neiskorištenih talenata u svijetu.

Da je svijet zrakoplovne industrije muški svijet, govori i podatak da je u svijetu samo 3% pilotkinja, dok je u Singapuru, gdje se Thien sada nalazi, taj postotak samo 1%.

pilotkinje_0

Pilotkinje borbenih zrakoplova

Ako su žene za upravljačem putničkih zrakoplova rijetkost, onda su one za upravljačem vojnih borbenih zrakoplova još rjeđe.

Mariam Al Mansouri prva je žena u Ujedinjenim Arapskim Emiratima koja je postala vojna pilotkinja, ali i prva zapovjednica eskadrile lovaca F-16, te je upravo ona vodila vojne napade na položaje ISIL-a 2014. godine.

Mariam je od malih nogu htjela postati vojna pilotkinja, samo je postojao jedan veliki problem – ženama tada nije bilo dopušteno da se školuju za to zanimanje. No, kasnije su se pravila promijenila te je nakon što je diplomirala englesku književnost, upisala vojnu akademiju pa postala i prva žena koja je to učinila.

Zahvaljujući podršci obitelji, profesora i kolega, uspjela je završiti vojnu akademiju i postala prva vojna pilotkinja u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Jedan sličan primjer koliko su pilotkinje bojnih zrakoplova rijetkost je i prva pilotkinja američkog borbenog zrakoplova F-35. Žene u američkoj vojnoj zrakoplovnoj industriji nisu iznimka, kao što je slučaj u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, ali su rijetkost.

Iako je F-35 već četiri godine u optjecaju i njime je upravljalo više od 80 pilota, tek je sada prilika dana jednoj ženi. Tako je Christine Mau postala 88. osoba koja će upravljati tim zrakoplovom, koji će u potpunosti zamijeniti popularne modele F-16 i A-10.

Pilotkinje kroz povijest

Kada god netko spomene žene i avione, prva pomisao je svima Amelia Earhart. Amelia je pionirka avijacije, ali i borac za prava žena. Ona je postala prva žena koja je preletjela Atlantik, a prije svog 40. rođendana, odlučila je postati prva osoba koja će preletjeti cijeli svijet. Na žalost, u tom pothvatu nikada nije uspjela. Nestala je iznad Pacifika, a njeno tijelo i avion nikada nisu pronađeni.

Barunica Raymonde de Laroche postala 1910. godine prva žena koja je dobila pilotsku licencu, a Willa Brown prva Afroamerikanka koja je dobila tu licencu 1921. godine. Zapravo, ona je bila prva “obojena” osoba na svijetu koja je dobila pilotsku licencu.

I danas su žene za upravljačem putničkih aviona rijetkost, a Emily Howell Warner je bila prva koja je postavljena na tu poziciju i to ne toliko nedavno – bilo je to 1976. godine.

Da, nema mnogo žena u avionskoj industriji, ali glavni problem nije nezainteresiranost djevojčica i žena za posao pilotkinje. Glavni problem još i danas ostaju stereotipi da upravljanje avionom “nije posao za žene”.

“Shvatila sam da mnoge djevojčice nikada nisu smatrale da je karijera pilotkinje uopće moguća. Ponekad čuješ veoma čudne komentare, kao one da djevojčice ne žele biti piloti. To je glupost.”, zaključila je pilotkinja Thien s početka naše priče.

Foto: Flickr/ U.S. Navy, Israel Defense Forces

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

3 KOMENTARI

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više