Pisalica će vam pomoći da konačno stanete na rep lošim newsletterima

Ne tako davna uspomena.

Ponedjeljak. Taman nakon Sveta tri kralja i svih onih blagdana koje smo spojili pa kasnije sretno trljali dlanovima. Oči jedva držite otvorenima i palite taj svoj e-mail od kojeg vas već unaprijed hvata jeza.

Tin, tin, tin, tin… Pištanje se ne smiruje pola sata. I tad napokon prestaje.

Bacate letimični pogled na to mjesto za «čarobnu brojku», a na monitoru vam se smiješi 272 :).

I krenula je vaša avantura!

Naravno, potrebno je barem preletjeti svaki e-mail jer možda se negdje nalazi baš ona ponuda ili račun koji očekujete još od studenoga, sada već prošle godine.

Jasno, vremena imamo koliko imamo. I zato ne čudi da mrzimo e-mailove, a još više razno razne newslettere koje često označujemo kao «spam» (neželjena pošta). Ruku na srce, pitate se s razlogom kada ste uopće dali pristanak svim tim kampanjama. Vjerojatno nikada ni niste. Moguće da je neka od tvrtki kupila listu mailova na ilegalnom tržištu. Ili neka deseta varijanta – nebitno. Dokle takva pošta nepoželjno krade mjesta vašem inboxu, jedino što želite je riješiti je se što prije.

Zašto mrzimo primati newslettere tvrtki

Vjerojatno ne trebamo posebno isticati da ne reagirate samo vi buntovno u gore opisanim situacijama. Ni drugi ljudi ne vole dobivati iritirajuće prodajne poruke. Znamo, nije da vas zanima što drugi misle i rade, pa ipak… Ako ste menadžerica tvrtke koja šalje newslettere ili ste vlasnica jedne takve svoje, mislim da bi ovaj «problem» ipak trebao zaokupiti vašu pažnju.

Naime, situacija je sljedeća. Većina tvrtki u Hrvatskoj newsletterom se koristi na pogrešan način. To znači da se te e-mail poruke šalju pro forme, s jednim jedinim ciljem – što većom prodajom. S druge strane, nikakva se ili gotovo nikakva pažnja ne daje osobama koje se nalaze na vašoj listi i njihovim potrebama.

Jeste li ikada te osobe pitali koji ih proizvodi od svih koje nudite uopće zanimaju? Također, jeste li ikada pročistili listu od starih mailova, osoba koje više nisu zainteresirane, ne čitaju više mail jer su preselile u drugu tvrtku ili su mail obrisale? Slanje newslettera na njihove adrese mjesečno vas košta određenu cifru pa bi bilo zgodno i o tome malo promisliti.

Koje elemente treba imati kvalitetan newsletter jedne tvrtke?

Konačno smo došli i do nekih konkretnih savjeta pomoću kojih biste mogli poboljšati svoje newsletter kampanje u samo nekoliko poteza. Za početak, šaljite personalizirane mailove. To znači da se u svakom mailu obratite osobi s njezinim imenom. Drugi vrlo važan «detalj» jeste da segmentirate svoju listu.

Na primjer, bavite se prodajom odjeće. U asortimanu imate dječju, mušku i žensku odjeću te odjeću za osobe krupnije građe. Ako šaljete newsletter s ponudom novih muških hlača, vjerojatno nećete zainteresirati sve na listi. No, ako ste prethodno poslali edukativni članak o muškim traper hlačama te sada prodajni mail pošaljete samo osobama koje su pokazale interes za muške hlače, izdvojili ste se od hrvatskog (neslavnog) prosjeka.

Moj treći savjet je da šaljete mailove s fokusom na jednu temu. Ako ste se odlučili da to budu muške hlače, neka to budu muške hlače. Ne još i majice, puloveri, jakne, čarape i poklon paketi koje nećete odabrati za rođendan vašeg petog bratića. Fokus je bitan.

Za kraj, savjet vezan za responzivnost. To je ono kada je sadržaj koji čitamo prilagođen raznim dimenzijama ekrana pa izgleda podjednako dobro i na mobitelima, tabletima, laptopima te klasičnom desktopu. Dakle, responzivni newsletteri su must have. Zašto? Zato što dokazano preko 70% osoba danas čita mailove putem mobitela. A ako želite da zaista pročitaju ono što ste im poslali, sadržaj se treba očitati na mobitelu kako priliči.

Priznajem, tek sam zagrebla po površini jer u rukavu imam još jako puno savjeta koji bi vam baš dobro došli. Zato, ako imate volje i spremni ste učiti, pozivam vas na radionicu «E-mail marketing u svakodnevnoj praksi» koju ćemo održati 27.01.2018. od 9:00 do 17:00 sati.

Foto: Pexels

Autor: Andreja Rambrot

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više