Pisanje bloga – posao ili hobi?

Pisanje bloga

Živjeti od pisanja uspijevaju samo rijetki. Iako se blog pokreće u samo nekoliko klikova, puno više vremena i truda potrebno je da bi se od njega moglo živjeti, pogotovo u Hrvatskoj.

Uspješan blogerski biznis, koji u svijetu donosi čak i milijune, kod nas se još smatra tek hobijem. Blogovi su kod nas relativno nova pojava na medijskom nebu, ali u svijetu postoje otkad je svijeta i vijeka, odnosno interneta.

Dobra tema je nužnost

Blog je oblik objavljivanja informacija i članaka na internetu u formi neke vrste internetskog dnevnika, ali može se smatrati i web stranicom na kojem autor piše svoja razmišljanja, daje savjete o nekoj temi, komentira neke događaje i slično.

Blog se danas može izraditi praktički besplatno, ali ako želite neku ozbiljniju i profesionalniju verziju, tada je neophodno i uložiti i nešto više novaca. Prvo što morate uraditi je izabrati dobru temu za blog. Nakon toga slijedi izrada bloga, koja može biti jednostavna ako odaberete stranice koje vam nude gotova rješenja.

Danas postoje razni blogovi. Čak ga je imao i bivši predsjednik Uprave Agrokora, Ivica Todorić. Osim političkih i gospodarskih postoje i modni, kozmetički, informatički, ali i blogovi koji se bave društvenim putovanjima i kuhanjem. Pisati se može i o svom svakodnevnom životu, ali blog može biti i mjesto na kom objavljujete kratke priče ili pjesme. To je jedinstven način da izrazite svoje mišljenje. Da pisanje bloga može biti dobar posao pokazuju mnogi svjetski poznati, prvenstveno modni blogeri kao Chiara Ferragni, Aimee Song ili Nicole Warne. Biti bloger u svijetu više nije samo posao, već i karijera.

Pisanje bloga
Poslom plaćam režije – blogom kupujem cipele

Razgovarali smo sa nekoliko hrvatskih blogera koje na to gledaju kao hobi koji im rijetko, ali ipak ponekad donese i neku zaradu.

„Želja mi je uglavnom da ovo radim dok god mi to predstavlja zadovoljstvo, a za to zadovoljstvo meni uglavnom bude dovoljno da se u tekstu pronađe bar jedna osoba i ja smatram svoje pisanje tad uspjelim“, ističe blogerica Iva.

Dodaje kako u sredini u kojoj mnogi svoje mišljenje samo iznose kad su sigurni da je u skladu sa onim što misle i ostali oko njega, to baš i nije najpopularnije.

Kod nas veće kompanije još uvijek ne shvaćaju da se više isplati uložiti u “objektivnu reklamu” putem blogera koje čita veći broj ljudi nego što, na primjer, neki modni časopisi imaju tiraž.”, smatra Ana. 

“Za kredit i režije zarađujem na „pravom“ poslu, ali pisanjem bloga mogu dobiti baš one crvene čizmice i ruž koji želim.”

Međutim, iako ne mogu živjeti isključivo od pisanja, jer većina blogera u regiji ipak osam sati dnevno za sada mora provesti na svom radnom mjestu, a pisanjem se baviti u slobodno vrijeme, svi se slažu da bloganje donosi niz poznanstava i prednosti.

“Zarađivati samo bloganjem na Balkanu je još daleka budućnost ili čak utopija”, kaže Ante i za sada ostaju samo hobi. Dodaje kako se blogerski zanat puno više cijeni u svijetu, zbog  puno ozbiljnijeg i profesionalnijeg odnosa prema biznisu.

“Blogovi mogu biti jako profitabilan posao ako ih kao oblik street marketinga prepoznaju velike tvrtke”, zaključuje.

Foto: Pexels

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Baraćeve špilje

Baraćeve špilje – piknik, šetnja i uživanje nadomak Zagrebu

Tko kaže da je Lika samo zimska destinacija? Ovaj, industrijom neoskvrnut, dio Hrvatske zbog svoje netaknute prirode možda je najljepši upravo...
- Advertisment -