Koja su pitanja kandidata na razgovoru za posao oduševila HR menadžere?

Prilikom odlaska na razgovor za posao većina kandidata razmišlja (i strahuje) o pitanjima koja će im postaviti potencijalni poslodavac. No tek rijetki razmišljaju o tome što bi oni pitali poslodavca.

Pitanja kandidata na razgovoru za posao

“Rijetki kandidati imaju doista zanimljiva pitanja. Većinom su to uvijek ista općenita pitanja, a nerijetko se dogodi da pitaju nešto što im je već rečeno tijekom razgovora, što može upućivati na to da baš i nisu najbolji slušači”, ističe Gordana Frgačić, menadžerica za ljudske resurse.

Naravno, postoje i kandidati koji zaista odrade svoju “domaću zadaću” i zapravo iznenade poslodavca detaljnim pitanjima na koja ponekad nije lako odgovoriti.

“Dogodi se i da kandidati iznenade s pitanjima poput: “Koliko je razvijen Vaš SAP HR sustav. tj. koje sve funkcionalnosti imate? Na koji način rješavate bilježenje bolovanja u nedjelju? Koliko vam prosječno vremena treba za popuniti poziciju? Što mislite o testovima inteligencije i da li ih koristite u selekcijskom procesu? Koje karakterne osobine kandidata su poželjne za kulturu vaše tvrtke? Na koji način prilikom izbora procjenjujete kvalitetu trenera na tržištu? Koliki vam je prosječan ostanak radnika u tvrtki? Koje mjere poduzimate za smanjenje otpisa? Koliki postotak prodavača osiguranja ispuni svoj plan nakon prvih šest mjeseci zaposlenja?””, navodi Gordana Frgačić.

Iskusni “tražitelji posla” već znaju što moraju pitati kada dođu na razgovor za posao. Ovisno o tome koliko su napredovali u procesu eliminacije, pitanja im mogu biti veoma općenita, ali i veoma specifična.

Tako će pitati: “Što očekujete da napravim u prvim tjednima i mjesecima?”, “Što vaši najbolji zaposlenici imaju zajedničko?”, “Što vaši zaposlenici rade u slobodno vrijeme?”, “Kakvi su planovi vaše tvrtke u sljedećih pet godina?”…

Upravo se s takvim kandidatima susreće Aco Momčilović, voditelj ljudskih resursa u tvrtki Rimac Automobili.

“Kandidati koji su bolji ili na višim pozicijama mogu imati raznih zanimljivih pitanja: “Koja je vizija i poslovna strategija firme za narednih par godina? Što pokreće ljude u firmi i koliko ima prostora za rast i dobivanje odgovornosti? Kakav je vlasnik firme i kakva je komunikacija s njime? Kako firma i management reagiraju na greške koje neki zaposlenik firme napravi? Što bi neki prijatelj od nadređenog rekao o njegovim osobinama da malo popije i bude iskren? Što je potrebno da se postane uspješan u ovoj firmi?””, prisjeća se Aco Momčilović.

No, dogodi se da pred potencijalnog poslodavca sjedne kandidat koji ga svojim pitanjima iznenadi. Neki ugodno, neki neugodno. Tako neki postavljaju pitanja koja mogu dobro nasmijati potencijalnog poslodavca.

“Ima i zanimljivih pitanja druge vrste, poput: “Kada mogu očekivati prvu povišicu, odmah nakon probnog rada ili nakon godinu dana? Mogu li dobiti dodatne dane godišnjeg odmora zbog obrađivanja obiteljskog imanja, može i neplaćeno? Hoće li biti problem ako za prva tri dana rada donesem doznaku za bolovanje? Hoću li dobiti mjesto u garaži? A imate li vi mjesto u garaži (nakon negativnog odgovora na prvo pitanje)? Hoću li imati dovoljno vremena tijekom radnog dana za pripremanje ispita? Jesam li prošao? Kakvi su ostali kandidati?””, navodi Gordana Frgačić.

Što onda ne pitati na razgovoru za posao?

Dakle, koja bi onda pitanja kandidati trebali prešutjeti na razgovoru za posao? Prije svega, ne bi trebali pitati ništa što su mogli saznati odlaskom na web stranicu tvrtke u koju dolaze na razgovor.

Pitanja vezana uz radno vrijeme, raspored ili plaću nisu preporučljiva, osim ako dogovarate veoma visoku poziciju koja podrazumijeva pregovore oko navedenih područja. Ako tražite posao na nižoj poziciji, morat ćete prihvatiti uvjete koje vam poslodavac nudi. Pregovore ostavite za kasnije.

Čuli ste od prijatelja da je direktor tvrtke ima ljubavnicu? Bez obzira na to koliko znatiželjni bili, nemojte to pitati tijekom razgovora za posao. Osim što je neumjesno, ostavlja dojam da vas više zanima trač od posla.

Nemojte pitati istražuju li vašu prošlost. Većina poslodavaca će provjeriti vaše preporuke ili kontaktirati prethodne poslodavce. Postavite li ovo pitanje, automatski ćete ostaviti dojam da nešto skrivate i potaknuti poslodavca da posveti posebnu pozornost provjeri vašeg životopisa.

Bez obzira na to koliko vremena provodite na društvenim mrežama, nemojte na razgovoru za posao pitati nadgleda li potencijalni poslodavac korištenje društvenih mreža na poslu. Osim ako radite kao “community manager”, društvene mreže ne biste trebali koristiti na poslu. Isto vrijedi i za osobne pozive i prepiske na privatnom e-mailu.

Razgovor za posao trebali biste shvatiti ozbiljno i tako mu pristupiti. Bilo kakva neozbiljnost (osim ako se ne radi o nekoj tvrtki u kojoj se neozbiljnost cijeni), mogla bi vas stajati već dobivenog posla.

Foto: 123rf

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

konferencija žene u znanosti medicini i farma biznisu

Dolazi konferencija “Žene u znanosti, medicini i farma biznisu” – Stare...

Iako u Hrvatskoj žene čine 49 posto zaposlenih u znanosti njihov udio na vodećim pozicijama je još uvijek zanemariv​. Farmaceutskoj industriji kronično nedostaje...
- Advertisment -