Kako pripremiti dobar pitch?

Pokretanje startupa je definitivno jedan od boljih načina financiranja neke ideje i izvrstan način za probijanje na globalno tržište, naročito u vrijeme kada strani investitori ne ulažu u hrvatsko gospodarstvo. Tako jedan uspješan startup može prerasti u globalnu kompaniju ako se ideja dobro razvije i privuče dovoljan broj investitora. Mnoge od vas možda i imaju ideje koje bi htjele realizirati, ali ne znate kako svoj startup predstaviti investitorima.

Priprema za pitch je najvažnija

Antonija Horak i Petra Klasić osmislile su TutoTod, aplikaciju namijenjenu roditeljima djece od jedne do pet godina, koja usmjerava roditelje kako se kreativno igrati i ispuniti vrijeme svojoj djeci. Antonija Horak je imala već dva uspješna pitcha koji su rezultirali investicijama – na Zagreb Connectu  i  u ZIP-u.

Priprema za pitch je najvažnija, rekla je Antonija, pa njoj i posvećuje najviše vremena. Iako izgleda vrlo jednostavno, potrebno je puno rada i vježbe kod pripremanja za pitch, a budući da je izlaganje vremenski ograničeno, potrebno je i puno kraćenja.

„Obično se radi o trominutnim, odnosno petominutnim prezentacijama stoga je jako bitno znati što se želi reći i na što staviti fokus. Prije izrade prezentacije bitno je jasno odrediti kome se obraćate. Nije isto prezentirate li projekt investitorima, krajnjim korisnicima ili potencijalnim suradnicima. Slijedi pisanje priče. S obzirom da uvijek postoji vremensko ograničenje za pitch i njega se treba poštivati, uzimam štopericu u ruke i pričam svoju priču“, objasnila je Antonija.

Kod pripreme prezentacije obično vrijedi pravilo što manje teksta i više slika, to bolje. „Ako niste bar 30 puta pitchali doma ispred ogledala ili snimajući se na mobitel, niste se dobro pripremili“, kaže Antonija

Trema kod izlaganja uvijek postoji, a Antonija se s njome bori tako da se dobro pripremi za pitch. Svakim izlaganjem trema je sve manja, a grešaka se ne boji jer se, kaže, svakome mogu dogoditi. „Na zadnjem pitchu koji sam odradila mogla bih reći da je trema bila stvarno minimalna. Više se radilo o nekakvom uzbuđenju“, rekla je Antonija.

Ono što je najvažnije je dobro se informirati i pripremiti. “Oko toga se razvila cijela filozofija, tako da na youtube-u ima hrpa dobrih (i loših) pitcheva, savjeta i predavanja koja mogu itekako pomoći ako se spremate za svoj prvi pitch. Čak i ako ne mislite pitchati, nego želite izraditi neku PP prezentaciju, nije loše pogledati što svjetski stručnjaci imaju za reći o tome“, savjetuje Antonija.

Dobar pitch čini razliku između uspjeha i neuspjeha

Anita Bušić spojila je svoje znanje o molekularnoj biologiji s idejom o izradi softverskog programa za personalizirani program prehrane, tjelovježbe i otpuštanja stresa, a sve na temelju tjelesnog tipa i oblika čovjeka. Pokrenula je tvrtku Live Good i osmislila aplikaciju BodyRecog. Anita je predstavila svoju aplikaciju na prošlogodišnjoj konferenciji Spark.me, na kojoj su se predstavili startup projekti iz cijele regije, ali i šire, a aplikacija BodyRecog osvojila je treće mjesto.

Anita za pitch također kaže da je veoma specifičan i da je potrebna jako dobra priprema.

„Svoju ideju morate prezentirati u 3-5 minuta, jer vas po isteku toga vremena prekidaju. A u tih 3-5 minuta morate predstaviti svoj tim, problem koji vaš proizvod rješava, rješenje koje proizvod nudi, poslovni plan: veličinu tržišta, segment tržišta, tržišnu strategiju, prodajnu strategiju, konkurenciju, značajna postignuća, što dalje kanite razvijati. Vjerujte to je iznimno teško. To vremensko ograničenje zahtijeva da mnoge stvari značajno skratite, pa se nadate da ste rekli upravo one činjenice koje će zadovoljiti žiri, ali i zainteresirati potencijalne ulagače da čuju još o vašem projektu. Uz to, o vašem pitchu ovisi hoćete li naći ulagača ili strateškog partnera, a to može značiti razliku između uspjeha ili neuspjeha projekta“, objasnila je Anita.

Upravo zbog toga što o pitchu ovisi puno toga, Anita kaže da svaki put ima tremu. I ona se, kao Antonija, uvijek dobro priprema i uvježbava svoj pitch što je više moguće. Uvijek ostavlja 15-ak sekundi vremena viška – za svaki slučaj ako će zatrebati. Nakon pitcha slijede pitanja koja obično nisu problem, no kako Anita kaže, mozak ponekad zna zablokirati.

Mnogi imaju strah od javnog nastupa s kojim se Anita borila godinama.

„Ponavljanje je majka učenja pa tako i prezentacijskih vještina, vježba čini savršenim, a straha se rješavate tako da se direktno suočavate s njim. Svaki put kad to učinite, strah gubi svoju snagu dok ne nestane’, savjetuje svima Anita.

pitch_anita_bušić

Foto: Youtube ScreenShot, privatna arhiva Anite Bušić

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -