Prva hrvatska ženska pivovara ima jedan genijalan novitet – pivo od višnje Maraske!

Zadružna pivovara Brlog prva je hrvatska pivovara iza koje stoje dvije žene – Ana Teskera i Maja Šepetavec. Tržište su već oduševile ‘Plavušom’, American blonde ale pivom koje je postalo prvi izbor mnogih pivopija diljem lijepe naše, i ‘Nepuslušnom, crvenim ale pivom koje se upisalo kao jedan od njihovih klasika. Ove neumorne plivarice često iznenađuju inovacijama, a posljednji novitet koji nam dolazi iz njihove pivske kuhinje je pivo od višnje maraske.

“Višnja maraska  je lokalna sorta višnje, s većim ekstraktom od one kontinentalne višnje i vrlo je zanimljiva za preradu u prehrambenoj industriji, posebno za sokove i pića. Jako je logično napraviti pivo s lokalnim sastojcima, a tu maraska dolazi po prirodi stvari, ako se nalazite u Zadru. Možda je Maraska sour naš hommage Zadru, gradu u koji smo mi (osnivačice Brloga, ali i još neki zaposlenici pa i kuhar piva koji je stvorio recept) došle živjeti u odrasloj dobi. Neka vrsta dodatnog povezivanja i igranja s okusima”, otkrila nam je Ana.


Pročitajte još: Brlog zadružna pivovara ove godine ostvarila najbolje rezultate iako je 95% njihovog tržišta bilo ugašeno


Pivo od višnje nije radler

Za ovu je novu recepturu zadužen njihov kuhar piva, Lukasz, koji se prije godinu i pol u Zadar doselio iz Poljske, a već je prigrlio lokalne posebnosti. Ovaj se pivar odmah bacio u potragu za lokalnim sastojcima koje bi mogao iskoristiti za Small batch seriju piva. Ovo znači da se serija piva skuha samo jednom, i prodaje dok se ne potroše zalihe.

“Probne recepte još uvijek radimo u loncu od 20 litara, baš kao što kuhamo i zimnicu. Ponekad na receptima radimo duže, ponavljamo te probe i igramo se, što radi razvoja recepta, što zabave radi. A ponekad već nakon prvog recepta plasiramo proizvod”, kaže Ana.

Ako ste na prvu pomislili da se radi o još jednom od klasičnih radlera, prevarili ste se. Ana nam objašnjava kako su komercijalni radleri u načelu slatka gazirana pića s pivskom bazom, a često su proizvedena s dodatkom sirupa od voća. S druge strane, sour piva kakvo je i njihovo Maraska Sour, kisela su piva s dodatkom čistog voća i proizvode se pomoću mliječno kiselinske fermentacije, bez dodanih sladila.


Pročitajte još: Pivski Dan žena: I pivo može biti rose…


“To su 100% prirodna piva na bazi pšeničnog i ječmenog slada s dodatkom bilja ili voća te spomenutih bakterija i kvasaca, ali i s jako malom dozom soli koja daje notu mineralnosti u pivu! Sve skupa radi se o piću balansiranog okusa, s vrhunskim sastojcima i oko 4 do 4,5% alkohola”, rekla je ova pivarica.

A njihovi kupci sretni su što mogu probati nešto novo i neuobičajeno. Ana ističe kako trend kiselih piva postaje sve popularniji, što je vidljivo i kod nas. Osim piva od višnje, Maraska sour, na tržište su izbacili još jedan Small batch kiselog piva nazvanog Ninska Gose u kojem prevladavaju arome koromača.

“Ovo su piva koja služe za osvježenje u vreće ljetne dane, za provokaciju monotonosti, za zabavu, probavanje novih stvari, i naravno – za one koji obožavaju takve okuse”, zaključuje Ana.

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

žensko vodstvo u državnim institucijama

Kako žene vode u državnim institucijama? Doznajte od njih samih

U državnim institucijama žene nisu često na visokim pozicijama, ali kad jesu, ističu se svojim specifičnim voditeljskim vještinama. U čemu se...
- Advertisment -