Plaćeni status roditelja-odgajatelja žene dugoročno stavlja u loš položaj

Kako se sve više približavaju hrvatski izvanredni parlamentarni izbori, tako se svakim danom može čuti sve više detalja predizbornih kampanji. S obzirom da je natalitet u Hrvatskoj uz nezaposlenost najveći problem, brojne stranke igraju upravo na tu kartu. HDZ i SDP raspravljali su o prijedlozima delimitiranih porodliljnih naknada, no Milan Bandić otišao je korak dalje. Naime, on obećava roditeljima s troje i više djece status odgajatelja i prosječnu hrvatsku plaću. Prvotna ideja je primijeniti to na Grad Zagreb, a postane li premijer, također na cijelu državu.

Prosječna hrvatska plaća zvuči savršeno, ali…

Bandićev prijedlog naišao je na velik odjek u javnosti, kako onih koji ga podržavaju u tome, tako i onih koji se ovom prijedlogu oštro protive. Prema njegovoj ideji majke i očevi koji imaju troje i više djece, a pritom su najmanje deset godina državljani Republike Hrvatske, dugotrajno su nezaposleni ili pak su im mjesečna primanja manja od hrvatske prosječne plaće, primali bi plaću sve dok i najmlađe dijete ne navrši 15 godina. Podsjetimo, prosječna hrvatska plaća je u srpnju iznosila 7 300 kuna bruto, što bi, zaživi li taj prijedlog u praksi, bio velik izdatak i za Grad Zagreb i za Hrvatsku postane li Bandić premijer.

Na društvenim je mrežama pregršt onih koji se protive toj ideji, a prvenstvno su to majke koje imaju manje od troje djece, bilo da ih ne mogu imati zbog medicinskih ili financijskih razloga ili pak vlastitom odlukom. I potpuno su u pravu. Ako je već Bandić izašao u javnost s ovom idejom, trebao je misliti i na one koji imaju manje od troje djece. Često su upravo takvi ljudi oni koji su stali na manjem broju djece jer ih ne mogu financijski podizati pa se s pravom bune.

Status roditelja-odgajatelja nije novost kod nas

Ipak, takva ideja nije novost u hrvatskoj politici. Vrlo sličan prijedlog Hrvatski je sabor predložio još 1996. godine u sklopu Nacionalnog programa demografskog razvitka. Prema tadašnjem prijedlogu, majke ili očevi s četvero ili više djece mogli bi dobiti pravni status roditelja – odgojitelja, no taj prijedlog nikada nije zaživio u praksi.

Tadašnja loša demografska slika i završetak Domovinskog rata jasni su razlog tog prijedloga, dok je današnji vrlo nizak natalitet, koji je u odnosu na 2015. godinu pao za dodatnih 20% te se očekuje jedva 32 tisuće rodene djece do kraja godine, izravna posljedica nezaposlenosti. Međutim, ono o čemu Bandić očito ne razmišlja opet će dovesti do nezaposlenosti i to prvenstveno žena.

No Bandić nije sam u svojoj ideji. Sličan je program, koji se odnosi na kućanice, uvela država Ekvador u kojoj kućanice imaju pravo na socijalnu zaštitu i mirovinu. Što se pak tiče razvijenijih zapadnih zemalja, čini se da za sada još nijedna ne priznaje majčinstvo kao posao s punim radnim vremenom.

Žene opet prikazane kao “čuvarice ognjišta”

Bandić nije samo reciklirao ideju staru 20 godina, nego nas i dalje gura u prošlost, no to je više krivnja medija nego njega samoga. Iako se Bandićev prijedlog zapravo odnosi i na majke i na očeve, gotovo svi hrvatski mediji prikazali su isključivo žensku stranu priče i naglašavali samo važnost ostanka majke kod kuće s djetetom.
Sve to indirektno utječe i na cjelokupnu sliku odgoja i obrazovanja, što nam je dodatno pojasnila Tajana Broz, voditeljica programa u Cesi-ju, Centru za edukaciju, savjetovanje i istraživanje.

„U ovome se vidi smisleno odustajanje od javne skrbi te odgoja i obrazovanja djece. Umjesto da se sredstva koriste za povećanje broja vrtića i poboljšavaju uvjeti u njima, a pri čemu je važno napomenuti da je upravo rani institucionalizirani odgoj i obrazovanje ključ jednakih šansi i obrazovanja za djecu iz socijalno ugroženih obitelji, radi se na zatvaranju žena u četiri zida te zakidanju djece za rane obrazovne programe. Radi se o još jednoj demografskoj mjeri koja ide ka konzerviranju društva i pretvaranju žena u njegovateljice i inkubatore“, govori nam Tajana.

Što će biti s tim majkama kada i najmlađe dijete navrši 15 godina?

Tajana nam je napomenula i da se ovime žene osuđuje na siromaštvo u starosti.
Prema Bandićevom prijedlogu, majka ili otac troje ili više djece primali bi prosječnu hrvatsku plaću sve dok i najmlađe dijete ne navrši 15 godina. Međutim, što će biti nakon toga?

„Činjenica jest da je ženama s djecom teško pronaći i zadržati posao pa naizgled prosječna hrvatska plaća izgleda sjajno, no ova mjera ih dugoročno stavlja u još gori položaj kada i najmlađe dijete s kojim je stečen status napuni 15 godina. Tada imamo ženu koja je 15 godina izbivala iz svijeta rada i pritom je u godinama u kojima žene izuzetno teško pronalaze posao, a teško da je s troje djece i prosječnom plaćom mogla stvoriti usteđevinu. Što će Grad Zagreb učiniti onda? Potencijalno imamo tisuće žena koje žive od socijalne pomoći ili bez ikakvih prihoda do mirovine, a onda je pitanje kolika će te mirovina biti, ako je tih 15 godina jedini radni staž.“ kaže Tatjana.

Moramo se složiti s njezinom izjavom i zaista se zapitati što nakon tih 15 godina? Ako je to roditeljima bio jedini prihod te su sve ulagali u djecu i osnovne životne potrebe, teško da su uštedjeli dovoljno za, primjerice, pokretanje vlastite tvrtke nakon što djeca porastu. Bandićev bi prijedlog svakako trebalo detaljnije analizirati i istražiti je li uistinu tako dobar kao što se to čini široj javnosti na prvi pogled.

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

4 KOMENTARI

  1. Svaka čast na tekstu ali, koje tržište rada? Je li to uopće postoji? Ideja je odlična i samo je treba još unaprijediti – ako treba i doživotni status oca/majke odgojiteljice. A Tajana misli da djecu privlače brojni i lijepi vrtići, pa se zato rađaju?

    Demografska obnova također nema veze s socijalnom politikom, to su dvije različite stvari i sebično je misliti o ženi koja će roditi više djece kao o onoj koja je socijalno ugrožena i zatvorena u svoja 4 zida, njegovateljici i inkubatoru … gdje je nestala sloboda izbora (za roditi više djece i sami ih roditelji odgajati do škole)? Zar sloboda podrazumijeva ženu koja je superiorna na tržištu rada, ima eventualno jedno dijete, ne stoji puno u kući, a dijete od najranije dobi odgajaju institucije?

    Ovdje ste taj Bandićev potez osudili unaprijed, a sami na kraju zaključujete da treba “detaljnije analizirati i istražiti je li uistinu tako dobar kao što se to čini” … Slobodu izbora svojih pravaca u životu prepustite roditeljima, ženi i mužu, a budućnosti prepustite sud o dobrom ili lošem potezu.

  2. U potpunosti se slažem sa gornjim komentarom. U našoj državi je teško pronaći posao i mladoj osobi bez obaveza, a kamoli ženi sa nekoliko djece, a i kada posao nađe plaća je često minimalac, a o pokretanju tvrtke da ne govorimo jer su davanja državi i vrijeme uloženo u vlastiti posao ogromni. Smatram da djeca zaslužuju biti najviše sa roditeljima bar u najranijoj dobi. Po ovome što gospođa Tatjana piše da se zaključiti da nije baš upućena u težak život velikog broja hrvatskih građana.
    Mislim da je ovaj prijedlog jako dobar i da bi trebao zaživjeti u cijeloj Hrvatskoj za one koji to žele i vide se u takvom načinu života.

  3. Osobno mislim da ništa, pa ni ovo, ne treba generalizirati.. Nitko od nas nema identičnu situaciju u kući, i nisu svi za sve.. Činjenica je, da već time što si žena, postavljaju se pitanja na razgovoru za posao, tipa jeste udani , imate djecu, koliko djece i more sličnih.. Ispada da se trebam ispričavati zbog toga.. Konkretno moja situacija je da je suprug nakon 4tog djeteta odlučio otići. Takve stvari se ne planiraju. Nekome se dogodi i smrt supruga i naravno, nigdje nije ništa isto. I onda, biti podstanar sa njih 4vero, nemate ništa, natezanje oko alimentacije, ogroman psihički pritisak odgovornosti, a najveći od njih ima samo 9 godina. I koji to poslodavac će biti nasmješen kad mu to kažem.. A sad me 3 kilometra zračne linije dijeli od prava da budem roditelj odgajatelj… Jesmo li u istoj državi i da li mi stvarno Ustav garantira da smo svi isti..?

  4. Bolje i crkvica nego nista za zene majke. Ne mora uopće značiti da neće raditi svih 15god? To je ironično. U interesu im je naći nekad bolji posao ako mogu da se maknu od kuće,probajte vi ostati s troje ili vise djece doma vječno bez vrtića,možda je jedino malo lakše s starijom djecom.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više