Trebamo li uzeti neplaćeno da bi zatrudnjele?

Od svih trudnoća, jedan se dio događa upravo neplanirano. I dok je to većini žena koje ostanu u drugom stanju blagoslov, postoje mnoge koje žele imati djecu, ali to nikako ne uspijevaju.

S druge strane, postoje i one žene koje odgađaju trudnoću zbog karijere, a nažalost, mnoge si danas ni ne mogu „priuštiti“ širenje obitelji zbog straha od otkaza.

Cameron Diaz pauzira karijeru kako bi zatrudnjela

Američka glumica Cameron Diaz, poznata ne samo po svojoj glumačkoj karijeri, već i po tome što je svojedobno izjavila da ne želi imati djecu, uzela je godinu dana pauze od snimanja filmova kako bi ipak pokušala proširiti obitelj, piše US Weekly.

Nakon 5 mjeseci braka, Cameron Diaz i njezin suprug Benji Madden, roker grupe Good Charlotte, ipak će početi raditi na djeci. Kako je dojavio izvor US Weeklyja, glumica je izjavila da sljedećih godinu dana ne želi čuti za nikakve poslovne ponude i to ne samo glumačke.

Budući da je poznata po svojim izjavama da su joj djeca samo obaveza koju si ne želi „priuštiti“ i po tome što je godinama neumorno radila na svojoj karijeri, izgleda da je u potpunosti promijenila svoje nadzore.

Svakako držimo “fige” da joj se godina dana pauze isplati, odnosno rezultira željenim djetetom, ali nažalost, većina si „običnih ljudi“ to ipak ne može priuštiti. Prvenstveno iz financijskih razloga. Nemamo svi milijunske iznose na računu i vile u koje se možemo sakriti od svijeta kako bi uživali u miru i tišini.

No s druge strane, kada pogledamo užurbani način života i stres koji on nosi sa sobom, nedostatak vremena i „ganjanje“ karijere, njezin je potez svakako logičan i pametan.

Utjecaj stresa i planiranje trudnoće

Stres je danas postao jedan od glavnih uzroka modernih bolesti, i ima utjecaj na svaki aspekt našeg života, uključujući i trudnoću. Zbog svakodnevnih poslovnih pritisaka, ali i činjenice što se na trudnoću još uvijek gleda kao na neku vrstu nesposobnosti, trudnice često rade i duže od zakonski propisanog vremena kada je vrijeme za roditeljski dopust – sve kako bi se dokazale.

Ali stres ne utječe samo na trudnoću, već i na planiranje iste. Poznavanje plodnih dana i ovulacije je ključno za planiranje trudnoće. No, oni mogu varirati upravo zbog utjecaja stresa. Veliki i stalan stres utječe na mogućnost trudnoće i to za 20%, pokazalo je jedno istraživanje.

Stres je jako teško izbjeći jer na planiranje trudnoće ne utječe samo negativan stres, kao previše obaveza ili napeti poslovni odnosi, već i onaj pozitivan, kao planiranje odmora ili vjenčanja.

Panika u 30-ima

Mnoge žene na početku karijere ni ne razmišljaju o djeci. No kada dođu u tridesete, nastaje baby panika. Zašto? Već je odavno poznato da plodnost s godinama opada, a ono što su nekada davno bile dvadesete, danas su tridesete. Danas u 20-ima većina žena završava fakultet te radi na izgradnji karijere i profesionalnom usavršavanju, a o djeci počinju razmišljati tek u 30-ima.

No teško je postići vrhunac karijere u 30-ima, pa mnoge žene posežu za rješenjem zamrzavanja jajašca, koje je u Hrvatskoj još uvijek nedostupno. No u svijetu, sve se više žena odlučuje na taj potez, a neke kompanije čak nude tu mogućnost svojim zaposlenicama.

Drugi, možda čak i veći, dio baby panike kreće kada žena u tridesetima ostane trudna. U svijetu općenito vlada mišljenje da su kasnije trudnoće visokorizične i da je veća mogućnost razvoja genetskih poremećaja kod djece – što je u potpunosti pogrešno. Veći utjecaj na to ipak imaju razina stresa i drugi zdravstveni problemi.

U Hrvatskoj, pogotovo danas, glavni razlozi za odgađanje trudnoće su strah od otkaza ili nemogućnost napredovanja, ali i činjenica da svatko želi svojoj djeci priuštiti samo najbolje, a ekonomska situacija to, za većinu ljudi, još uvijek ne dozvoljava.

Ali da je odgađanje trudnoće zbog karijere nepotrebno – zaista je. Najgore što vam se može dogoditi je otkaz na poslu, no neće zbog toga svijet stati. Nakon tog otkaza ili čak za vrijeme roditeljskog dopusta možete razmisliti o pokretanju vlastitog biznisa, kao što su mnoge naše uspješne poduzetnice i učinile.

Foto: 123rf, Pixabay

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

1 KOMENTAR

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -