Supružnici Janja i Vladimir Benić razvili platformu za zapošljavanje

Supružnici Janja i Vladimir Benić osnivači su i voditelji projekta CareerCentar, digitalne platforme za zapošljavanje koja svojim brojnim mogućnostima osigurava efikasnije rezultate za sve korisnike.

Razvojni proces trajao je desetak godina

Idejni začetnik projekta je Vladimir Benić. Već dugi niz godina bavi se temom učinkovitog procesa zapošljavanja, a CareerCentar izgradio je na temeljima svog prvog projekta Posao na dlanu. Tada se posao temeljio na pružanju usluge tvrtkama koje su kroz njihov sustav mogle napraviti online testiranje kandidata.

Projekt se razvijao desetak godina te je naposljetku postao online platforma koja je svoje usluge proširila i na one koji traže posao.

Janja se u razvoj CareerCentra uključila nakon šest godina rada u jednoj američkoj IT korporaciji gdje je započela raditi kao asistent u marketingu. Nakon nekog vremena postala je marketing specialist i usko je surađivala s brojnim partnerima.

Situacija se promijenila kada se otvorila prilika da radi sa suprugom. Budući da je htjela promjenu, odlučila je krenuti u poduzetništvo i pridružiti se već započetom projektu. Sada radi kao voditeljica marketinškog i PR odjela CareerCentra.

„U procesu većeg razvoja poslovanja ja sam preuzela marketinški dio, primarno u dijelu društvenih mreža, marketinških kampanja i PR aktivnosti“, započela je Janja.

Modernizirali su proces zapošljavanja

Zapošljavanje je često zapostavljena aktivnost koja ima velik utjecaj na razvoj kompanija i njihove rezultate. Mnoge svjetske kompanije priznale su kako stari modeli procjene kandidata nisu dovoljno dobri i korisni. Upravo zato misija CareerCentra bazira se na modernizaciji zapošljavanja u digitalnom dobu.

„Najveća prednost CareerCentra je online testiranje budući da takav oblik testiranja pomaže i tvrtkama i posloprimcima. Dobar proces zapošljavanja je onaj u kojem tvrtke učinkovito prikupe što veći broj kandidata u procesu selekcije. Imali smo primjer gdje su tvrtke testirale po 300 kandidata na 4 paralelna natječaja u 4 dana, što je iznimna učinkovitost“, ističe.

CareerCentar omogućuje pristup svim bitnim informacijama s tržišta rada. Svojim djelovanjem pokušavaju utjecati na razvoj vještina poslodavaca te na profesionalnost u provođenju procesa zapošljavanja, dok kandidatima omogućuju sadržaj bitan za donošenje odluka pri odabiru obrazovanja, karijere i profesionalnog razvoja.

„Uz online testiranje želimo potaknuti i veće oglašavanje poslova uz puno manje cijene tako da na jednom mjestu spajamo sustav za pametniju objavu oglasa putem ključnih vještina, prikupljanje i analizu prijava kandidata, video intervjue, pretragu kandidata i olakšavamo predstavljanje tvrtki kandidatima kroz korisničke profile tvrtki. Niti jedan proizvod na tržištu nema takvu širinu u domeni zapošljavanja“, naglašava Janja.

Za sve one koji traže posao, ova platforma pruža priliku da na jednom mjestu kreiraju svoj profil, definiraju svoje profesionalne interese te da se prijave na otvorene pozicije. Korisnici mogu pisati članke i objaviti svoje uspjehe.

Na taj način dodatno se iskazuju znanja i interesi koji pomažu u povezivanju s tvrtkama. Kandidati za posao ujedno mogu naučiti kako se predstaviti na intervjuu i kako napisati dobar CV, ali i dobiti i općenito poslovno usmjeravanje.

EU poticaji olakšali su poslovni početak

platforma za samozapošljavanje

Projekt CareerCentar sufinanciran je od strane Europske unije iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Prijava projekta, obrada i feedback trajali su nešto duže od planiranog, ali poticaje su na kraju uspjeti dobiti. Za razvoj ove platforme odobren je iznos od 1 300 000 kuna iz Europskog fonda za regionalni razvoj, ali dio sredstva uložili su i sami.

„Projekt je vrijedan 1 500 000 kuna, tako da je nešto više od 10 posto sredstava uloženo s naše strane“, navodi Janja.

Pri prijavi projekta, osnivači su morali navesti i vremenski rok vezan za financiranje, a on istječe krajem 2018. godine.

„Do kraja ove godine ostvarujemo mogućnost financiranja iz Europskih fondova, a nakon toga nadamo se uspješnom nastavku financiranja kroz prihod zadovoljnih korisnika, odnosno kroz tvrtke koje će vidjeti vrijednost u učinkovitijem i jeftinijem procesu zapošljavanja.“

Žele više surađivati s manjim tvrtkama

Do sad su najviše poslovali s velikim tvrtkama koje imaju veliki obujam posla kada je u pitanju proces zapošljavanja. To su neke od većih i uspješnijih tvrtki, od kojih izdvajaju Heineken, Styria Grupu, Samsung i Atlantic Grupu kao partnere projekta koji ih podržavaju od prvog dana. Ipak, želja osnivača CareerCentra proširiti je suradnju na manje i srednje tvrtke.

„S njima smo manje surađivali, ali želimo doprijeti i do njih jer manje tvrtke nemaju HR odjel pa bi im CareerCentar bio od velike važnosti i pomoći. Manjim tvrtkama zapošljavanje predstavlja stres jer proces oduzima puno vremena, a potrebna su i određena znanja o samom postupku“, ističe Janja.

Prvi korak prema tome predstavlja njihov Vodič za intervjue, koji manjim tvrtkama kroz savjete olakšava uspješniji pronalazak kandidata.

Osim s tvrtkama, CareerCentar surađuje i sa školama te fakultetima, koje za njihove usluge ne plaćaju ništa. Škole i fakulteti mogu otvoriti profile i predstaviti svoje programe. Tako mogu pomoći mladima koji tek odlučuju o poslovnom smjeru.

„Dosta smo u doticaju s mlađim ljudima koji završavaju fakultet i koji traže prvi posao pa iz tog razloga imamo online edukaciju i usmjeravanje jer na taj način pomažemo upravo njima koji se možda dosad i nisu susreli s ovom temom“, iznosi.

Uz online aktivnosti, održavaju radionice i edukacije. Nedavne suradnje ostvarili su sa studentskim zborom Sveučilišta u Zagrebu te s Edward Bernays Visokom školom za komunikacijski menadžment, s kojima rade na edukativnom projektu CareerCentar Akademija.

„Pokušavamo proširiti znanja mladima u segmentu zapošljavanja i olakšati im ta stresna iskustva te ih pretvoriti u zanimljive, uzbudljive prilike kojima će se veseliti. Takvo znanje i promjena percepcije procesa zapošljavanja omogućava im da se pozitivnije nose sa izazovima“, priča.

Poduzetništvo omogućuje razvoj kompetencija

platforma za samozapošljavanje

„Svakom novom i inovativnom proizvodu uvijek je teško na tržištu u prvom periodu poslovanja i mi tu nismo iznimka“, priznaje Janja.

Ipak, reakcijama su vrlo zadovoljni. U razdoblju od pola godine uspjeli su prikupiti bazu od 1500 registriranih kandidata i 100 tvrtki, a poslovanje se još uvijek razvija i raste.

„Feedback je odličan i svi korisnici jako su zadovoljni. Cijeni se naš drugačiji pristup“, ponosno ističe.

Svoja daljnja nastojanja usmjeravaju prema povećanju vidljivosti brenda, a imaju i ambiciju postati najveća baza znanja u području odabira karijere. Također, žele istaknuti svoju tržišnu misiju, a to je utjecati na kvalitetnije, profesionalnije i učinkovitije zapošljavanje jer odabir kandidata izravno utječe na uspjeh tima i tvrtke.

Temelj njihove vizije poduzetništva su kvalitetni odnosi sa suradnicima. Područje zapošljavanja i digitalnih alata stalno napreduje i tako potiče na učenje i razvoj. Kao najbolju stranu poduzetništva Janja vidi upravo u mogućnosti za posvećivanje učenju u određenom području. Tako se povećavaju kompetencije i osigurava veća korisnost u budućim partnerstvima.

„Kad ste poduzetnik sve ovisi o vama. Koliko radite i ulažete, toliko vam se odrazi na sve ostalo. Ipak, svaki početak je težak i ništa ne ide preko noći. To je možda i dobro jer su onda temelji kvalitetniji. Možda je teže u početku, ali kad sav trud dođe na vidjelo onda ste zadovoljniji i ponosniji na ono što ste izgradili“, zaključila je.

Foto: Sanja Bistričić

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -