Odaberite najbolju platformu za vaš web shop

Planirate li lansirati web shop trebat će vam platforma za online trgovinu (e-commerce) koja će za vas prodavati, upravljati narudžbama, zalihom, primati uplate, itd. preko jednog sučelja.

Online shop platforme su evoluirale u zadnjih 2 do 3 godine i nikada nije bilo jednostavnije imati svoj online dućan, a brine li vas još kupuju li Hrvati online; odgovor je da, i to sve više i češće.

Prema zadnjem istraživanju MasterIndex tvrtke Mastercard čak 82% ispitanika kupuje online, a njih 57% barem jedno mjesečno. Budućnost online shoppinga je svijetla, imate li fizičku trgovinu otvaranje web shopa može biti prilika za snažan rast!

Hosted ili self-hosted platforme

Platforme se dijele na dvije skupine, one koje uz web trgovinu nude i hosting i na one uz koje hosting kupujete posebno i neovisno od platforme.  Kod platformi koje nude hosting, ne morate brinuti o sigurnosti i održavanju servera, to plaćate kroz mjesečnu pretplatu i odmah možete početi trgovati. Kod te opcije izbor dizajna i funkcionalnosti ima svoje granice, a najpoznatiji primjer takve opcije je Shopify.

Druga vrsta platformi su one koje rade na vašem serveru. To su uglavnom platforme otvorenog koda, kao Magento, WooCommerce ili OpenCart. Ova opcija nudi neograničenu slobodu izbora dizajna i funkcionalnosti, no briga o sigurnosti (kupnja SSL certifikata) i održavanju servera je na vama.

Dvije e-commerce platforme su se dokazale kao najbolje: Shopify i Magento. Uz to popularne su i WooCommerce (od WordPressa) i OpenCart. Još ste možda čuli i za Bigcommerce, LemonStand, Prestashop, no izbor je najbolje svesti na najbolje.

Koja platforma je najbolja za vaš posao?

Za ambiciozne i velike web shopove odgovarat će open-source Magento koji koristi Nike, Jaguar, Ford i svaki treći web shop na svijetu. Za ne tako ogromne trgovine, ističe se Shopify, no i Shopify se  kontinurano razvija i može zadovoljiti i sve ambicioznije shopove.

#1 Shopify

Najveća prednost Shopify platforme je jednostavnost postavljanja i korištenja za koje vam ne treba tehničko znanje. Ipak, za primjenu nekih funkcionalnosti, poput promjene valute, potrebno je znati instalirati i prilagoditi aplikaciju.

Cijena shopa je prihvatljiva, kreće se od 30$ osnovni paket do 300$ mjesečno za zahtjevnije korisnike, još se dodatno plaćaju aplikacije koje nude brojne dodatne funkcionalnosti (na primjer, chat potpora, itd) kao i dizajn boljih tema.
Funkcionalnosti
Shopify ima super korisne funkcionalnosti poput slanja automatskog emaila potencijalnim kupcima s linkom na njihove napuštene košarice (Abandoned Checkout Recovery), popuste i darovne kupone.

Ovih dana na konferenciji Unite, Shopify je najavio nove proizvode i funkcionalnosti, a najvažnije su:

Nova stranica za marketing koja će pratiti i analizirati sve digitalne kampanje na jednom mjestu (email, društvene mreže, banneri…itd) te davati preporuke
Nove promocijske opcije koje će se odnositi na količine (buy one get one) koje će zaživjeti već drugi tjedan
Brži checkout s već odabranom opcijom plaćanja koju kupac preferira

Dizajn

Shopify nudi preko 60 tema, od kojih je njih 10 besplatnih. Teme su odlične, no mogućnost prilagodbe je ograničavajuć. Preko HTML-a moguće je urediti samo naslovnu stranicu (home page), a ni to kod svih tema nije moguće. Sve teme imaju i mogućnost bloga.

Potpora

Tehnička potpora je jako važna stvar, a Shopify ju nudi 24⁄7, a na raspolaganju vam je i baza znanja Shopfy foruma.

WooCommerce vs. Shopify

Često se postavlja pitanje što je bolje odabrati; WooCommerce ili Shopify.
WooCommerce je dodatak koji svaku WordPress web stranicu pretvara u web shop. On je besplatan (kao i WordPress), no uz sve troškove hostinga i pribavljanja SSL certifikata dođe na isto.  Što se tiče dizajna, kod WooCommerca nebo je granica jer se posve može prilagoditi vašim potrebama i vaš shop može zbilja biti jedinstven. Ipak, WooCommerce je ‘tek’ dodatak, dok je Shopify posve napravljen i usredotočen na e-commerce i imate li ambicioznije planove, Shopify je bolje, sigurnije i stabilnije rješenje.

Magento

Magento je velika i kompleksna platforma za ambiciozne trgovine koje su spremne za rast. Nemate li ozbiljniji budget i tim developera, odabir Magenta teško ćete opravdati.

OpenCart

OpenCart je besplatna platforma otvorenog koda za koju vam treba vlastiti hosting. OpenCart može pratiti rast vaše online trgovine i imate li nešto tehničkog znanja može biti dobar izbor, obzirom da je jeftiniji od Shopify platforme. Od funkcionalnosti ima sve najvažnije, a za sve ostale možete instalirati dodatke. OpenCart nudi preko 2, 700 tema.

Vidite li online web shop koj vam se sviđa, uz ovaj alat možete saznati na kojoj platformi je sagrađen: https://builtwith.com/  kao i dodatke koje koristi.

Zaključak

Ako ste totalni početnik, Shopify će vam omogućiti da upogonite svoj shop za jedan dan, uz fiksnu mjesečnu cijenu. Naravno, kada sredite sve druge ‘sitnice’ poput odabira plaćanja, banke, registracija obrta za web shop. Imate li tehničkog znanja i svoj server, možete se zaigrati s OpenCartom ili WooCommercom koji će vam dati više kontrole, no budite spremni uložiti i sate rada.

Women in Adria članice ostvaruju posebne pogodnosti na usluge koje nudi Mariana Čačić.

Autorica: Mariana Čačić, www.marianacacic.com

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

nadarena djeca

Istraživanje pokazalo kako se nadarenu djecu ne prepoznaje u gotovo 50%...

Nešto u čemu obrazovni sustav često zakazuje jest odnošenje prema nadarenoj djeci i adolescentima. Nastavni program im nije prilagođen, a jedina...
- Advertisment -