Zašto su platnene vrećice bolji izbor za prirodu i vaš budžet?

Naplata laganih plastičnih vrećica za nošenje namirnica, nije utjecala na smanjenje njihove potrošnje, zbog čega je jedino rješenje njihova potpuna zabrana na čemu zakonodavstvo Europske unije marljivo radi. Greenpeace je pokrenuo peticiju za ukidanje plastičnih vrećica kojom je prikupljeno više od 50.000 potpisa. Plastične vrećice je jeftinije proizvesti nego reciklirati. Stoga je jedino rješenje potpuna zabrana njihove upotrebe. Koja je onda alternativa?


Pročitajte više: Fina prestaje s upotrebom jednokratnih plastičnih predmeta


Kako plastične vrećice utječu na okoliš?

Natur duga ručka

Zbog proizvodnje plastičnih vrećica, troše se prirodni resursi i energija, a kasnije pridonose gomilanju otpada, guše životinje u morima i nagrđuju plaže. Iznimo se sporo razgrađuju pa predstavljaju ozbiljan ekološki problem. Zajedno s ostalim predmetima od plastike završavaju u svjetskim morima i oceanima te kopnenom okolišu pa tako predstavljaju opasnost za životinje koje se u njih mogu zapetljati i progutati ih što završava smrtnim posljedicama. Plastika na poljima zaustavlja protok kisika te uzrokuje neplodnost tla. Plastične vrećice dospijevaju u oceane odbacivanjem s brodova, nošene vjetrom ili s odlagališta u blizini mora.

Pokušalo se doskočiti tom problemu proizvodnjom biorazgradivih vrećica, no ni one nisu tako ekofriendly kako se čini na prvu jer njihovom razgradnjom se oslobađa mikroplastika koja kroz hranidbeni lanac završi u organizmima ljudi i životinja. No nije cilj koristiti jednokratne vrećice već on koje se mogu višekratno koristiti te tako uštedjeti resurse za proizvodnju novih.

Kupovina ili uzimanje novih vrećica pri svakom odlasku u trgovinu, izravno utječe na okoliš jer će te vrećice završiti na odlagalištu otpada gdje će se desetcima godina razlagati ili spaliti u spalionici otpada te tako povećati količinu stakleničkih plinova u atmosferi.

Platnene vrećice kao ekološko osvješteni modni dodatak

Platnene vrećice su lagane, čvršće od ijedne plastične, višekratno su uporabljive, perive ručno ili strojno, traju godinama i estetski su ljepše od plastičnih. S pravom bojom i pomno osmišljenim dizajnom, platnena vrećica gotovo da postaje dio osobnog stila – prenosi poruku, bila ona šaljiva, edukativna ili promotivna.


Pročitajte više: Otežava li pandemija održivi način života?


Može se ponijeti u džepu, u autu, u torbi i tako više nikad nećete doći u situaciju da na blagajni u dućanu kupujete opet novu plastičnu vrećicu, opravdavajuć se da ćete ju iskoristiti za kantu za otpatke. Osim toga, u našoj ponudi možete naći platene vrećice različitih debljina, npr od 140g/m2 za ubaciti u drugu torbu te debljih do 340g/m2 koje mogu u potpunosti zamijeniti torbu.

Jedna platnena torba zamjenjuje 1000 plastičnih vrećica – jedna vaša odluka da je stalno nosite sa sobom i u njoj nosite namirnice, doista čini razliku za Zemlju. Učinite tu razliku već danas.

Foto: PR

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -