Besplatna kontracepcija u Finskoj smanjila broj tinejdžerskih pobačaja

Besplatna kontracepcija i obvezni spolni odgoj u školama. Od onoga što je u Finskoj obvezno, Hrvatska je udaljena nekoliko tisuća svjetlosnih godina. Zato Finska danas bilježi pad broja tinejdžerskih pobačaja za 66 posto između 2000. i 2023., objavio je THL, prenosi Reuters. Pad ovog broja pripisuju upravo besplatnoj kontracepciji za adolescente i obveznom spolnom odgoju u školama.

I pilule za dan poslije dostupne su bez recepta od 15. godine života

Osim toga, Finska je 2022. donijela zakon za liberalizaciju pobačaja. Odlučili su se na takav potez bez obzira na to što su se diljem Europe lomila koplja u vezi ovog pitanja. Istovremeno se u SAD-u milijunima žena također ograničila mogućnost pobačaja.

U Finskoj je broj pobačaja među ženama mlađim od 20 godina porastao tijekom 1990-ih. To je ovu nordijsku zemlju početkom 2000-ih navelo na nekoliko promjena. Recimo, pilule za dan poslije postale su dostupne bez recepta od 15. godine, a spolni odgoj postao je obvezan u svim školama.

“Možemo pretpostaviti da seksualno obrazovanje igra značajnu ulogu“, rekla je za Reuters Mika Gissler, istraživačica iz THL-a. Dodala je da je jednostavniji pristup kontracepciji od mlađih dana još jedan uzrok koji stoji iza ove promjene.


Pročitajte više: Cijena pobačaja je polovina minimalne plaće. Potpisuje se inicijativa za besplatni pobačaj


Žene u Finskoj ne moraju navesti razlog pobačaja

Naime, broj tinejdžerskih pobačaja među svim tinejdžerima u dobi do 19 godina 2000. je iznosio 2144. U 2023. je ta brojka iznosila 722, što znači da se dogodio pad od 66 posto. Pad je još strmiji kad u obzir uzmemo one mlađe od 18 u istom tom razdoblju. Ondje se, naime, bilježi pad od 78 posto, pokazala je statistika THL-a.

“Od druge polovice 2010-ih, na pad broja pobačaja kod mladih utjecalo je i uvođenje besplatne kontracepcije u mnogim regijama socijalne skrbi”, napisao je THL u izvješću.

Mnogo manji pad primijećen je u broju pobačaja među finskim ženama svih dobnih skupina tijekom posljednja dva desetljeća. Ono što je također važno istaknuti jest činjenica da je Finska od rujna 2023. prestala tražiti da žene navedu razlog pobačaja. On je dostupan na zahtjev trudnice tijekom prvih 12 tjedana trudnoće.

Foto: Canva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

UGP prijedlozi vladi

7 prijedloga Vladi RH za prvih 100 dana novog mandata

Udruga Glas Poduzetnika (UGP) službeno je zatražila sastanak s Ministrom financija i Ministrom gospodarstva i održivog razvoja kako bi predložili nekoliko...
- Advertisment -