Kako pobijediti strah i samouvjereno iznositi svoje ideje na sastancima?

Bez obzira jeste li na visokom položaju ili ste tek na početku svoje karijere – samopouzdanje je od neprocjenjive važnosti za vaš razvoj. No, to često ženama predstavlja problem, posebice na sastancima. Zbog toga vrlo često ili uopće ne progovore, ili ne govore dovoljno glasno ili dopuštaju da ih se prekida. Osim toga, stalno se nepotrebno ispričavaju.

Zašto se one ne osjećaju slobodno i sigurno da podijele svoje ideje jednako kao što to sa sigurnošću rade muškarci?

Kako samouvjereno iznositi svoje ideje na sastancima?

Danielle Restivo, direktorica u LinkedInu za Veliku Britaniju i Global Communications savjetuje da najprije morate pobijediti svoj unutarnji glas koji vas sprječava da nešto kažete: „Reći ću kada bude slobodnog prostora za to“, „Možda je sada prekrasno. Trebala sam to reći ranije“, „Možda bih trebala to reći na drugačiji način“, „OK, ja ću sljedeća govoriti“, „Možda bih kimajući trebala pokazati da sam uključena u raspravu.“. „Izgubila sam smisao onog što sam htjela reći. Sada moram smisliti nešto što nije nitko rekao“.

Glasove ćete pobijediti tako da unutar 20 sekundi od kada vam dođe ideja podijelite je s ostalima, pa čak i ako to znači da ćete nekog prekinuti. Restivo napominje da se zbog toga ne trebate ispričavati. Pristupite tome na način da, umjesto isprike, odmah iznesete svoju jasnu i konciznu ideju i obrazložite je.

Prije sastanka se dobro pripremite jer ćete tako dobiti samopouzdanje. Isplanirajte unaprijed ključne točke o kojima želite razgovarati na sastanku, obavite kratke razgovore s nekolicinom ljudi prije sastanka kako biste razumjeli i njihova stajališta i kako biste se mogli pripremiti da imate veći utjecaj na samu raspravu. Imajte bilješke sa sobom i pregledajte ih prije sastanka jer to će vam dati dodatnog samopouzdanja.

Važno je da ljude gledate ravno u oči i govorite jasno i glasno, s punim samopouzdanjem. Kada vas prekinu ili traže da pojasnite neku točku, nemojte se bojati istaknuti. Ako vam sugeriraju kako ste agresivne, upitajte ih da li bi isto to rekli i muškarcu, te kako pričati glasno nije nasilan čin.

Na kraju svog govora nemojte završavati kao da postavljate pitanje ili tražite odobrenje, već govorite čvrstim tonom kako bi vas shvatili ozbiljno.

Ukoliko primijetite da se i druge žene ne usude govoriti – potaknite ih na to. Dajte im savjete kako da postanu samouvjerene i da se i njihov glas čuje na sastancima.

Foto:  123rf

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

desi perkins

Započela biznis u doba koronakrize i postigla nevjerojatan uspjeh!

Osnivanje tvrtke i plasiranje novih proizvoda na tržište u trudnoći, a sve to usred najveće globalne pandemije koronavirusom? Poznata američka YouTuberica...