4 savjeta uz koje ćete poboljšati koncentraciju i manje zaboravljati

Sigurno ste se puno puta našli u situaciji da ste zaboravili nešto vrlo važno. Užurbani životni tempo donosi brojne stresne situacije zbog kojih lako dolazi do zaboravljanja. Pa se tako može desiti da se ne možete sjetiti i onih najbanalnijih stvari za koje ste sigurni da nikada ne biste zaboravili. Postoje razne metode za poboljšanje koncentracije i pamćenja koje vam mogu pomoći da spriječite takve situacije.

Postoje različite situacije koje dovode do totalne “blokade” mozga kao što su ispiti na kojima se ne možete sjetiti pojma koji ste prije minutu znali. Još jedna od takvih situacija je i poslovni sastanak na kojem predstavljate važan projekt i u jednom trenutku zaboravite što ste htjeli reći ili ste imali riječ na “vrhu jezika” ali se ne možete sjetiti. U bilo kojoj situaciji od ovih da se nađete, one su same po sebi dovoljno stresne i to je jedan od problema koji dovodi do zaboravljanja.

Šaranje po papiru – održava koncentraciju

Ova metoda zvuči nevjerojatno, no uistinu je djelotvorna. Ako se primjerice nalazite na predavanju ili na sastanku vrlo je vjerojatno da će vaše misli u određenom trenutku odlutati. Može se desiti da će do toga doći namjerno ili slučajno ovisi o tome kakva je situacija u kojoj ste primorani biti koncentrirani i slušati. Stoga je šaranje po papiru jedna je od metoda koja će vam pomoći zadržati vaše misli u fokusu na ono što je bitno. Na taj način mozak ostaje aktivan što rezultira boljim pamćenjem i povećanom koncentracijom.

Budite kreativni – iskoristite boje

Imate važan sastanak na kojem morate održati prezentaciju i morate pripremiti popriličnu količinu informacija. Želite da vaše predavanje bude edukativno i zanimljivo. Jedini problem stvara vam učenje nakon napornog radnog dana i koncentracija koja je na vrlo niskom nivou. No, i za to postoji rješenje. Napravite vlastitu skriptu u različitim bojama jer će vam to pomoći da pažnju usmjerite na ono što je bitno. To će vaš mozak ujedno navesti da se bolje koncentrira i pamti. No, nemojte pretjerivati s bojama jer bi to moglo dovesti do pomutnje i samim time vam otežati posao.

Pripazite na prehranu

Mozak isto kao i naše tijelo zahtijeva hranjive tvari kako bi mogao bolje funkcionirati. Stoga je u svakodnevnu prehranu potrebno unositi puno više hrane koja sadrži žitarice, ribu, voće i povrće koje je bogato vitaminom K i B, kao što su primjerice jaja i piletina.

Za bolje pamćenje također se preporuča konzumacija tamne, gorke čokolade sa velikim udjelom kakaa – nekoliko kockica dnevno. Ako niste ljubitelji gorke čokolade isti učinak na vaš mozak i poboljšanje koncentracije imat će i kombinacija jedne žličice organskog i grčkog jogurta. Vrijedi probati!

Fokusirajte se

Prema brojnim istraživanjima ako dugoročno želite zapamtiti određenu informaciju potrebno je da se na nju koncentrirate najmanje 8 sekundi. Toliko je potrebno hipokampusu da pošalje signal za pohranu informacije te da ona prijeđe iz kratkoročnog u dugoročno pamćenje. Ako je informacija povezana s nečim što već znate, to će vam uvelike pomoći pa će taj proces biti i znatno kraći.

Foto: Pexels/Unsplash

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -