Kako pomoći svojim zaposlenicima i poslovnim partnerima u Ukrajini

Napad Rusije na Ukrajinu počeo je jučer u ranojutarnjim satima. Danas se proširio na druge veće gradove i postepeno zahvaća cijelu državu. Tisuće ljudi već je napustilo Ukrajinu ili bježi prema zapadu, a mnogi su noć proveli u metrou kako bi se zaštitili od granata.

Ako imate zaposlenike i poslovne partnere koji su iz Ukrajine, zasigurno im želite pomoći. Možda su u pogođenim gradovima ili u drugim državama diljem svijeta gdje strepe za svoje prijatelje i obitelj. Kako im pružiti podršku?

Potpora poslovnim partnerima i zaposlenicima

“Niko me nije naučio što CEO treba učiniti kada započne rat. To nije lekcija koju sam ikada željela ili bila spremna naučiti”, rekla je Olga Kravchenko, direktorica tvrtke Musemio u svojoj objavi na LinkedInu. Iako je ukrajinska poduzetnica trenutno u Londonu gdje je sjedište njezine tvrtke, nekoliko njezinih zaposlenika nalazi se u velikim gradovima blizu ruske granice.

Ako već niste, Kravchenko podsjeća da kontaktirate ukrajinske zaposlenike. Podsjetite ih da vam se mogu obratiti ako trebaju pomoć ili emocionalnu podršku dok proživljavaju ovu noćnu moru. Pritom nemojte zaboraviti i na zaposlenike koji nisu u ratnoj zoni, ali imaju obitelj koja se bori za život u Ukrajini. Velike tvrtke mogu zamoliti svoj HR odjel da provjere imaju li zaposlenike koji su iz Ukrajine.


Pročitajte više: Što morate znati o ratu u Ukrajini?


Američke tvrtke pomažu zaposlenicima s migracijom u sigurna područja

The Information navodi da su pojedine tvrtke iz SAD-a koje imaju podružnice u Ukrajini pružile svojim zaposlenicima financijsku pomoć kako bi se mogli privremeno preselili u sigurnija mjesta. Navedene tvrtke su Lyft, Grammarly i Bolt. Druge tvrtke nude bonuse za svoje zaposlenike i dodatne slobodne dane dok se suočavaju s ovom krizom.


Pročitajte više: Zašto vam zaposlenici trebaju biti prioritet?


Razumijevanje za zaposlenike iz Ukrajine

Dok pojedine tvrtke pružaju podršku svojim ukrajinskim zaposlenicima i čak nude financijsku i logističku pomoć kako bi njihovi zaposlenici preselili u sigurnije zone, druge tvrtke su pokazale nerazumijevanje. Jovana Malešević, IT konzultantica iz Srbije, na LinkedInu podsjeća tvrtke na empatiju prema ukrajinskim zaposlenicima koji se trenutno boje za život i nisu produktivni kao inače.

Važno je biti podrška zaposlenicima u ovo vrijeme jer vas sada zaposlenici najviše trebaju. Kao tvrtka, to možete učiniti riječima podrške, empatijom, financijskom pomoći, dodatnim slobodnim danima i pomicanjem rokova.

Foto: Pexels/Alexandr Podvalny

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -