Poduzetnice i managerice otkrile zašto prvi posao ima važnu ulogu za vašu karijeru!

Pronaći prvi posao nije jednostavno, ali kad ga pronađemo prvo što ćemo dobiti iz tog iskustva je znanje. Dolaskom s fakulteta ili iz srednje škole mnogo toga znamo u teoriji, ali u praksi malo. Poduzetnice i managerice su nam otkrile lekcije koje ih je prvi posao naučio.

Povezano:

Što je prvi posao naučio uspješne poslovne žene?

Naučila sam nekoliko lekcija

Poduzetnica Sandra Ćutić kroz prvi je posao shvatila da svatko mora odrediti svoje ciljeve i uložiti puno truda kako bi došao do željenih rezultata. “Prvi posao, kao i svaki drugi, me naučio da bez cilja, puno truda i marljivosti u životu ne možemo doći do željenog mjesta kako u poslovnom tako i privatnom životu.

Krenula sam školski, od tajnice, do key account managerice pa sam postala voditeljica prodaje, direktorica i eto zadnjih desetak godina sam izvršna direktorica. Isto tako sam shvatila da kolege treba slušati, poticati i usmjeravati u njihovom radu i zbog toga dosta mentorski pristupam svim svojim voditeljima. No u svemu je važno ostati čovjek, a opet imati potreban autoritet za vođenje tvrtke.”

Proaktivnost će se uvijek nagraditi

Vlasnica zlatarnica Karat Rene Krasnić Velicki prije ulaska u poduzetništvo, radila je u KPMG-u i ondje otkrila važnost dodatnog truda. “Prvi posao u KPMG-u u reviziji naučio me da se proaktivnost uvijek prepoznaje i valorizira. Osjetila sam na svojoj koži da se extra mile uvijek isplati. Dan danas se rado sjećam razgovora sa svojoj managericom kada sam napuštala KPMG, dobila sam toliko lijep i strukturiran pohvalni feedback koji je bio, uvjerena sam, rezultat baš proaktivnosti jer kao junior sigurno nisam isijavala specifičnim znanjima, vještinama i sposobnostima. Osim toga, tehničke discipline ‘tripple checka’ svakog broja su lijepo prizemljile moju sklonost brzanju.” 

Greške će se događati

Voditeljica računovodstva i financija u Schneider Electricu Željka Bučec naučila je o učenju iz grešaka, ali i to da se one svima događaju. “Pristup određenim zadacima omogućuje drugima da nas prepoznaju po našem pozitivnom stavu i spremnosti da posao odradimo dobro i kvalitetno. Ako pokažemo da smo željni, spremni i voljni učiti te smo istovremeno i optimistični, to mnogo govori o tome kakva smo osoba, tako da me je moj prvi posao definitivno naučio da naš stav u poslu, ali i izvan posla jako puno govori o nama samima, a ono što nas određuje u daljnjem profesionalnom razvoju je reputacija, koja nas zauvijek slijedi.

Isto tako još jednu lekciju koju sam ponijela sa sobom kao nepopravljivi perfekcionist, a to je da kada i pogriješiš, i to je uredu zato što smo ljudi, i to savršeni upravo u svojim nesavršenostima. Možda greškama naučimo na malo teži način, ali ipak naučimo kako greške izbjeći i ispraviti, kako u poslu tako i van posla.”

Uvijek se čini da je drugdje trava zelenija

Stručnjakinja za kontroling i poduzetnica Sanija Vnučec shvatila je posao iz snova nije uvijek onakav kakvim se čini. “Ono što sam naučila kroz svoj prvi posao je da se drugdje trava čini zelenijom. Sve ono nešto je nedostižno u tom trenutku činilo se kao “Posao iz snova”, a kasnije kad sam te snove realizirala i nisu bili tako idealni.”

Silvija Repić, vlasnica Sana delikatesa, pronašla je što je zapravo suština prodaje. “Prvi posao me naučio super lekciju ‘Prodaja je pomaganje ljudima da postignu željeni osjećaj’. Od tada sam zavoljela prodaju.”

Neće ići sve kako smo planirali

Vesna Skala već je dugi niz godina u poslu s nekretninama, a brzo je naučila da neće sve ići po planu i to je sasvim oke. “Prvi privatni posao me naučio da ne trebam drhtati i paničariti ako se neki posao ne realizira. Osnovala sam prvu agenciju za nekretnine u Puli, tamo još davne 90. godine prošlog stoljeća. Naučila sam da treba vrlo transparentno razgovarati o cijeni svoje usluge, bez ustručavanja i bez prevelikog objašnjavanja. Ako te netko hoće, prihvatit će tvoju cijenu. Ako ne, to nije klijent za mene. Kasnije sam naučila da mi je teško prodavati tuđe nekretnine jer su bile uglavnom niske kvalitete izgradnje, a još niže estetike i dizajna pa sam krenula s partnerom arhitektom realizirati vlastite projekte.

Treba i puno učiti, pratiti što se događa na tržištu, u zakonodavstvu. Treba zatim poslušati dobru glazbu, pogledati dobar film ili otići trčati. I da, zadnje što sam naučila, a trebalo je prije: treba se znati odmaknuti od posla, odmoriti se, smijati, zabavljati. To je jako važno.”

Danas voditeljica računovodstva i izvještavanja u kompaniji Glaxosmithkline, Vlatka Šrajbek radi još od 18. godine i već na prvom poslu je shvatila kakvu važnost ima povjerenje.

“Počela sam raditi vrlo rano, prvi ozbiljan pravi posao imala sam već od svoje punoljetnosti. Naučila sam tada koliko je bitno povjerenje. Temeljno ljudsko povjerenje između kolega, timova, kompanije i zaposlenika. Da imamo povjerenje jedni u druge da ćemo dati sve od sebe na putu prema ostvarenju zajedničkog cilja.”

Foto: 123rf

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

najava konferencija javna uprava

Žene koje su uspjele u javnom sektoru okupile smo na konferenciji...

Iako čine većinu zaposlenih, u javnom sektoru žene su nedovoljno zastupljene na vodećim pozicijama. Od 128 gradova, žena vode tek njih...
- Advertisment -