Kako je poduzetnica Maja Jelisic Cooper s au pair dobila pomoć u kući i tečaj španjolskog za djecu

Vrijediš onoliko, koliko jezika znaš pričati, popularna je narodna uzrečica. Stoga ne čudi što mladi od najranije dobi počinju s učenjem osnova stranih jezika, u vrtiću i školi ili na dodatnim programima. Jedna od mogućnosti je i angažman au pair osobe, stranca koji će vam pomagati u kućanstvu, ali istovremeno s vašim djetetom učiti jezike. Iako ovaj sustav u Hrvatskoj još uvijek nije razvijen, u drugim zemljama je itekako uobičajen i popularan.

Au pair pomoć u kući i učiteljica stranog jezika

Upravo na ovakav aranžman odlučila se Maja Jelišić Cooper iz Zagreba, koja je pronašla djevojku sa španjolskog govornog područja. Ravnopravni član obitelji već skoro dva mjeseca je Argentinka Natacha, koja živi s Cooperovima, pomaže Maji oko djece, ali istovremeno oba djeteta, prvenstveno starijeg sina, 6.5 godišnjeg Charlie Tina, kroz igru i zabavu uči španjolski jezik, a također od početka govori isključivo španjolski i mlađem sinu, sada 14 mjeseci starom Dylanu Ivoru.

Ideja da spoji pomoć i učenje, Maji se rodila prije skoro tri godine. Tada joj je zatrebala pomoć oko čuvanja Charlia u ljetu kada nije imao vrtić, a baki više nije bilo jednostavno biti angažirana cijele dane, tim više što je Maja morala poslovno putovati. Obzirom da je već u vrtiću krenuo učiti španjolski, Maja je pronašla Argentinca našeg porijekla koji živi u Hrvatskoj, a koji se dolazio igrati s Charlie Tinom, dok se sva komunikacija između njih odvijala na španjolskom. Ubrzo je obitelj počela živjeti na relacija Hrvatska-Oman, pa svaki put kad bi bili u Hrvatskoj (svaka tri tjedna), Charlie Tin bi dva puta tjedno po dva sata kroz igru učio španjolski, a njegova bi majka pak dobila dodatno vrijeme za ostale obveze.

au pair

U trenutku kad se obitelj vratila živjeti u Hrvatsku, Maja je zaključila da bi bilo pametno da pronađu au pair djevojku španjolskog govornog područja, koja bi joj pomogla s oba djeteta. Na preporuku Belgijanke s kojom je poslovno surađivala, prijavila se na portal aupairworld.net.

“Tamo sam pronašla prvu djevojku iz Španjolske, koja je bila s nama devet mjeseci. Pomagala mi je s djecom, a starijeg sina učila je i španjolski. Nakon što je ona otišla, preko istog portala javila nam se djevojka iz Bolivije naših korijena. Nažalost, bila je kratko jer se zbog obiteljskih razloga morala vratiti u Boliviju”, prisjeća se Maja prvih iskustava u traženju au pair djevojaka.

Nakon toga odlučila je kontaktirati Croaticum, studij hrvatskog jezika za strance na Filozofskom fakultetu, te je zatražila da joj preporuče neke svoje studente španjolskog govornog područja, koji bi potencijalno bili zainteresirani za ovakav aranžman. Ubrzo su stupili u kontakt s Argentinkom Natachom. Ona je u tom trenutku bila u Hrvatskoj skoro pet mjeseci, te je učila hrvatski i engleski. Kako je i obitelj Cooper bilingualna, s obzirom da je Majim suprug Amerikanac, pa cijela obitelj priča oba jezika, i Natacha je u svojem novom domu dobila priliku kroz govor usavršavati hrvatski i engleski.

au pair

“Preselila je k nama i od tada sve sjajno funkcionira. Odlično se slažemo, djeca je vole. Izgradili smo obostrano povjerenje i stvari odlično funkcioniraju. Pomaže mi oko djece, a sa starijim ujedno nastavlja vježbati španjolski jezik. Kako mi suprug po tri tjedna radi u inozemstvu, ja sam zapravo veći dio mjeseca “samohrana” majka, pa mi je uz sve poslovne obveze u vođenju tvrtke potrebna pomoć u kući oko brige za djecu. Natacha je na raspolaganju kroz tjedan ujutro do 10 i iza 16 sati poslijepodne i navečer do nakon spremanja djece u krevet, dok između toga odrađuje obveze na studiju, te subotom prijepodne”, objašnjava nam Maja.

I dok stariji Charlie Tin već lijepo komunicira na španjolskom, Dylon Ivor također je izložen trima jezicima, pa su i njegove prve riječi mama i tata bile njihova mješavina.

Jasna očekivanja ključ dobrog odnosa s aupair

Odluče li se i druge obitelji za ovakav aranžman, Maja im daje nekoliko praktičnih savjeta.

“Osobno sam jako zadovoljna ovakvim aranžmanom. Ideja cijelog sustava je da osoba uči jezik i kulturu zemlje u kojoj se nalazi, u zamjenu za pomoć. Stvari od početka treba posložiti na način da očekivanja s jedne i druge strane budu otprilike jednaka, da ne bude prevelikih razilaženja. Morate jasno iskomunicirati što je to što biste vi željeli, kako biste potaknuli osobu s druge strane da vam iskreno odgovori što je to što ona očekuje. I sve stavite na papir. Morate definirati “radno vrijeme”, broj radnih sati i raspored tjednog rada, kako bi ta osoba mogla planirati ostale obaveze, ali i slobodno vrijeme. Tako i vi dobivate određenu garanciju da ćete dobiti ono što očekujete od jednog takvog angažmana.”

Ovakav aranžman ne mora nužno biti skuplji od klasične pomoći u kući ili čuvanja djece. Na portalima za au pair umrežavanje mogu se provjeriti kako se kreću cijene. Ovisno od zemlje iz koje dolazi osoba, koliko sati angažmana se očekuje, mogu se vidjeti liste cijena.

“Naša iskustva kreću se od 3000 do 3500 tisuće kuna mjesečno, plativo u jednakim tjednim iznosima kao džeparac, te smještaj i hrana. Ako se uzme u obzir što mi sve za to dobivamo, takav iznos zapravo ulazi u nekakve normalne okvire za klasične usluge pomoći u kući i babysittinga koje su uobičajenije kod nas. Velika prednost u au pair angažmanu je mogućnost da vam dijete nauči novi jezik kroz igru, odnosno, na način da zavoli takvo učenje, a ne da mu ono bude teret. A takva stvar nema cijenu.”

Osim aupairworld.net portala, na kojem je Maja pronašla svoju prvu au pair djevojku, među popularnijim stranicama kotiraju i aupair.com te easyaupair.com. Nakon što obavite besplatnu registraciju i izradite svoj profil, moći ćete pregledati na tisuće osobnih profila mladih ljudi koje možete angažirati.

Au pair profili su sa svih strana svijeta, te možete raditi pretraživanja prema različitim „ključevima“ tako da su vam mogućnosti kontaktiranja i dogovaranja gotovo beskonačne, a i vama se direktno javljaju zainteresirani kandidati među kojima se pored djevojaka sve češće nađu i dečki, obično studenti.

PPUB-Disclaimer

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više