Kako poduzetnice mogu eliminirati tri glavne pogreške zbog kojih su bez novaca i totalno iscrpljene?

Jeste li se kada našle u situaciji u kojoj ste osjećale da vam upravljanje financijama klizi iz ruku? Jeste li se uopće kada detaljno pozabavile njima i pitale se zašto je to tako? Dakako da je recesija uništila veliki broj poduzetnika, no usprkos tome dogodio se i poveći broj novih poduzetnika na tržištu, posebno žena koje su uspjele i u kriznim vremenima. U čemu je njihova tajna?

Važno je imati  dobar poslovni plan, no ono što je uspješnim poduzetnicama također zajedničko jest to što su naučile kako izbjeći greške koje su ih kočile kako u privatnom, tako i u poslovnim životu.

Toj se temi posvetila i Denise Duffiled-Thomas, coach koja održava radionice za poduzetnice na temu financija. Tijekom svog rada s njima primijetila je da sve nerijetko čine tri najčešće pogreške koje, ako ih jednom svladaju i nauče kako se nositi s njima, mogu u potpunosti zaokrenuti smjer njihove poduzetničke karijere nabolje, a sve ih je sažela u priručniku “Reclaim Your Money Power”.

Krivo usmjeravate svoju moć

Htjeli mi to priznati ili ne, velik broj žena još se uvijek nerado hvata u koštac sa svojim financijama. Pritom ne mislimo na to da njihove financije uređuje partner, suprug i slično, nego vrlo često poduzetnice sve prepuštaju i svojim računovođama. Nije nužno da postanete financijska stručnjakinja, ali unatoč računovođi, trebale biste znati svoj omjer prihoda i rashoda te na taj način usmjeriti svoju financijsku moć.

Međutim, ono s čime se pak mnoge poduzetnice još teže nose je postavljanje cijena za svoje usluge ili proizvode, ali i traženje povrata novca nezadovoljnih klijenata, što je posebno izazovno ako ste početnica. Sama Denise ističe kako je nebrojeno puta naišla na poduzetnice koje su cijene definirale povodeći se za konkurencijom ili pak slušajući savjete obitelji i prijatelja, kao i one koje su bez rasprave klijentima vratile novac.

Trebate shvatiti da same imate moć kreiranja cijena  i da same najbolje znate koliko ste truda uložile u neki proizvod koji prodajete ili uslugu koju nudite. Kako biste u svoje financije usmjerile pozitivnu energiju i moć, zapitajte se kamo u ovom trenutku usmjerujete svoju energiju vezanu uz financije. Koči li vas partner, kolege, klijenti ili pak vaše razmišljanje o novcu? Vrlo je važno osvijestiti izvor za daljnje rješavanje problema.

Negirate svoje želje

Nije tajna da su ženama i majkama uvijek svi važniji od njih samih. Jeste li ikada bile u poziciji da uvijek sve novce dajete za potrebe svoje djece, uvijek plaćate kavu na izlasku s prijateljicom ili pak već mjesecima odgađate prijekopotrebno šišanje jer je nešto drugo za supruga ili nekog drugog člana obitelji važnije? Niste jedine, no upravo vas ta pogreška može kočiti i u poslovnom svijetu.

Naime, ako se osjećate loše kada na sebe trošite novac koji ste same zaradile, osjećat ćete se loše i prilikom traženja naplate od svojih klijenata. Svi koji smo se našli u takvim situacijama znamo da nije nimalo ugodno doslovce moliti za zarađeni novac, no morate znati kako naplatiti svoju vrijednost.

Kako biste došle do faze u kojoj će vam to biti sasvim normalno, pokušajte s malim stvarima. Za početak, naučite kako primiti kompliment, kako sebi posvetiti dvadesetak minuta dnevno, kako prihvatiti da je u redu povremeno potrošiti nešto na sebe. Naučite primiti ono za što ste radili.

Dopuštate da na vas utječe negativna energija drugih ljudi

Glavna razlika među onima koji uspijevaju i onima kojima to nikako ne polazi za rukom jest odnos koji imaju sami sa sobom i drugima. Drugim riječima, ako dopuštate da na vas utječe raspoloženje drugih ljudi, ako dopuštate da vam netko pokvari dan zato jer se on sam osjeća loše, bilo da je riječ o klijentu, partneru ili članu obitelji, takva će vas osoba uvijek uspijevati povući na dno.

Da biste to izbjegli, morate se okružiti onim ljudima čija vam energija odgovara i s kojima pronalazite zajednički jezik, posebno kada je riječ o poslovnim suradnicima.

Zanimljivo je što je o vezi prihoda i okruženja rekao poduzetnik Jim Rohn, a to je da je vaš prihod prosječna vrijednost prihoda petero ljudi kojima ste najčešće okruženi. Dakle, bit ćete onakvi kakvim se ljudima okružite.

Zato pokušajte u potpunosti promijeniti svoj stav prema ljudima koji se uvijek žale na nedostatak novca. Jednostavno se pretvarajte da ih ne čujete i nipošto nemojte dopustiti da njihova loša energija utječe na vas. Takvu moć Denise Duffield-Thomas naziva “Wonder Woman usmjerenjem”.

Stanje uma određuje (ne)uspjeh

Razmislite o tome prepoznajete li koju od navedenih grešaka i kod sebe. Upitajte se čini li vam ona dobro. Ako je odgovor negativan, znate što vam je činiti. Dakako da se ovih pogrešaka nećete moći riješiti preko noći, no već je i njihovo detektiranje prvi korak prema rješavanju problema.

Na kraju krajeva, uspjeh uvijek ovisi o nama samima i našem viđenju stvari. Svi ćemo se mi na našem poslovnom putu susresti s teškoćama, no na nama je da odlučimo hoćemo li ih vidjeti kako izazove na kojima ćemo poraditi i riješiti ih te napredovati ili pak kao nerješive probleme.

Foto: 123rf

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

žensko vodstvo u državnim institucijama

Kako žene vode u državnim institucijama? Doznajte od njih samih

U državnim institucijama žene nisu često na visokim pozicijama, ali kad jesu, ističu se svojim specifičnim voditeljskim vještinama. U čemu se...
- Advertisment -