Poduzetnice otvaraju više novih radnih mjesta od poduzetnika

Žene u poduzetništvu nadmašuju svoje muške kolege kad je riječ o zapošljavanju, pokazuje novo istraživanje pod nazivom EY Global Job Creation Survey 2016.

Prema anketi koja je provedena među 2 673 poduzetnika u svijetu, žene su lideri u otvaranju novih radnih mjesta. Čak 43 % žena izjavile su da su zaposlile više nego što su očekivale prošle godine, a prosječna stopa rasta u idućoj godini mogla bi biti 10,9 %.

S druge strane, 39 % muškaraca je zaposlilo više ljudi nego što su očekivali 2015. godine, a stopa rasta za iduću godinu predviđa se za 8,3 %.

Žene će pokrenuti tvrtke koje vrijede milijarde dolara

Istraživanje je pokazalo i kako je ta brojka još veća kod mlađih poduzetnika. Mlade poduzetnice predviđaju veći rast radne snage za čak 16 % u idućoj godini, a kod njihovih mladih kolega predviđa se rast za 13 %. I jedni i drugi su u posljednjih godinu dana otvorili čak 56 %novih radnih mjesta više od očekivanog.

Razlog tome je taj što poduzetnici imaju više samopouzdanja nego prošle godine. Uz to, vjerojatnost da će zaposliti nove ljude je barem dva puta veća od velikih korporacija. Čak 59 % poduzetnika očekuje da će povećati ukupnu globalnu radnu snagu u sljedećih 12 mjeseci, što je više za četvrtinu u odnosu na prethodnu godinu i dvostruko više od očekivanja velikih korporacija (28 %).

Potpredsjednica EY Globala Uschi Schreiber za EY Client Portal  rekla je kako poduzetnice brzo postaju vodeći kreatori radnih mjesta, što je za njih vrlo ohrabrujuće.

„Poduzetništvo je odavno put do zapošljavanja i poslovnog uspjeha mnogih žena. Upravo ovo istraživanje pokazalo je kako će žene pokrenuti tvrtke koje vrijede milijarde dolara i nadmašiti muškarce kada je u pitanju otvaranje novih radnih mjesta“.

 I u Hrvatskoj su žene pokazale veću sklonost poduzetništvu

U Hrvatskoj žene često u 30-ima napuštaju karijeru i pokreću vlastiti biznis kako bi imale više fleksibilnosti zbog obitelji i više zadovoljstva u profesionalnom životu.  Prema GEM izvještaju 2012.- 2015., broj žena koje pokreću biznise u dobi od 35 do 44 godina je u 2015. znatno porastao.

Uz to, TEA (Total entrepreneurship acitivity) je za žene porastao na 5,7 u 2015. s 4,8 u 2014. godine, dok je za muškarce pao na 9,7 sa 11,3.

Stoga se definitivno može reći kako poduzetništvo postaje karijerna opcija za žene.

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više